Zdravý homozygot

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81481
14.2.13 15:24

Ale jo, taky. Je pravda, že někdo doporučuje Femibion.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5998
14.2.13 15:36

Já mám také Leidena heterozygot. a ke konci těhotenství a pak v šestinedělí jsem si musela píchat Clexane :cert: ale naštěstí zatím žádné problémy nemám. Zdědila jsem to po otci a ten po svém otci, který měl několikrát žilní trombozu a nakonec prodělal dva infarkty (ten druhý nepřežil).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.13 15:42
@Lama Lama píše:
Jsem z oboru.
jsou 3 varianty výsledku: zdravý homozyhot - mutaci nemáš, máš obě alely (zděděné každá od jednoho rodiče) genu bez mutace
heterozygot-jednu alelu genu ( po jednom rodiči) máš zdravou, druhou s mutací
homozygot s mutací - máš obě alely genu ( od obou rodičů) s mutací, těžší varianta.takže zjednodušeně, máš Leidena ( zděděného od jednoho rodiče), ostatní mutace nemáš.

Děkuju za odpověď. Pokud jsem tedy homozygot, mám mutace Protrombin a MTHFR i od otce. Je potřeba i on aby si došel na vyšetření na hematologii? Má zvýšené riziko embolie při operacích či úrazech?

• Citovat
  • Upravit
188
14.2.13 15:44

Homozygot nerovna se mutace, homozygot znamena stejne alely prislusneho genu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
14.2.13 15:45

Mutaci protrombin a MTHFR nemas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
14.2.13 15:46

Mas jen Leidena, zrejme tedy od otce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
14.2.13 15:49
@Anonymní píše:
Děkuju za odpověď. Pokud jsem tedy homozygot, mám mutace Protrombin a MTHFR i od otce. Je potřeba i on aby si došel na vyšetření na hematologii? Má zvýšené riziko embolie při operacích či úrazech?

je tam homozygot nebo zdravý homozygot?
jestli zdravý homozyggot, tak nemáš tu mutaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
14.2.13 15:54

No je fakt, ze kdyz je uvedeno jen homozygot, bere se to automaticky jako mutant :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
15.2.13 06:32

No ja bych teda rekla, ze zdravy homozygot je ten, kdo ma oba geny mutovane, ale nemoc se u nej neprojevila. Do budoucna s rizikem. S trombofiliema nema kazdy hnedka potize.
Pokud by nekdo prislusne mutace nemel, napsala bych neco jako „MTHFR negat.“
chtelo by se na to zeptat v prislusne laborce, tohle ma podle me prinejmensim dva vyklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
15.2.13 06:33
@Anonymní píše:

ty jo ja bych to asi neresila
jestli se dozil patricneho veku bez nejakych tromboflebitid a embolii
ono to ne u kazdeho vyrazi stejne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
15.2.13 08:31

@Lama Lama A ty pracuješ někde v diagnostice nebo jinde v molekuláře? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
15.2.13 10:45

@Pudloslava Pudli, teoreticky oba výklady možné jsou. Ale to o té zdravosti by nepsali u každé muztace zvlášť. Nebo by pak psali i Leiden zdravý heterozygot. :nevim: Se zdravý homozygot ve smysl asymptomatický homozygot jsem se u trombofilií ještě nesetka. Už si nepamatuji, kde to „zdravý homozygot“ používali. Z labiny jim to chodí čistě geneticky jako homomozygot pro alelu tu a tu (nukleotidová sekvence a číslem) nebo heterozygotní kombinace alel. člověk si musel pamatovat, která alela je zdravá a co je mutace. Pak už to doktoři v ambulancích začali doplňovat o to zdraý homozygot pro…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
19.7.13 10:40

Ahoj všem, včera mi přišly výsledky a jsem normální homozygot. Diskusi jsem pročetla, ale popravdě jsem z toho jelen. Znamená to, že:

• mutaci vůbec nemám?
  • mutaci mám, ale jsem zdravá a pouze přenašečka?
  • mutaci mám, ale srážlivost a další parametry jsou momentálně v normě?

Důvodem testování je neobjasněné MA v II. trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
19.7.13 10:52

Už to asi chápu - zdravý/normální homozygot je prostě ZDRAVÝ. Heterozygot je přenašeč a mutantní homozygot je zasažený. Je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
24.2.14 20:31

Ivf

Ahojky chci se zeptat máte někdo skušenosti z IVF v Praze u Apolinaře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí