Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já mám také Leidena heterozygot. a ke konci těhotenství a pak v šestinedělí jsem si musela píchat Clexane
ale naštěstí zatím žádné problémy nemám. Zdědila jsem to po otci a ten po svém otci, který měl několikrát žilní trombozu a nakonec prodělal dva infarkty (ten druhý nepřežil).
@Lama Lama píše:
Jsem z oboru.
jsou 3 varianty výsledku: zdravý homozyhot - mutaci nemáš, máš obě alely (zděděné každá od jednoho rodiče) genu bez mutace
heterozygot-jednu alelu genu ( po jednom rodiči) máš zdravou, druhou s mutací
homozygot s mutací - máš obě alely genu ( od obou rodičů) s mutací, těžší varianta.takže zjednodušeně, máš Leidena ( zděděného od jednoho rodiče), ostatní mutace nemáš.
Děkuju za odpověď. Pokud jsem tedy homozygot, mám mutace Protrombin a MTHFR i od otce. Je potřeba i on aby si došel na vyšetření na hematologii? Má zvýšené riziko embolie při operacích či úrazech?
Homozygot nerovna se mutace, homozygot znamena stejne alely prislusneho genu
@Anonymní píše:
Děkuju za odpověď. Pokud jsem tedy homozygot, mám mutace Protrombin a MTHFR i od otce. Je potřeba i on aby si došel na vyšetření na hematologii? Má zvýšené riziko embolie při operacích či úrazech?
je tam homozygot nebo zdravý homozygot?
jestli zdravý homozyggot, tak nemáš tu mutaci
No je fakt, ze kdyz je uvedeno jen homozygot, bere se to automaticky jako mutant ![]()
No ja bych teda rekla, ze zdravy homozygot je ten, kdo ma oba geny mutovane, ale nemoc se u nej neprojevila. Do budoucna s rizikem. S trombofiliema nema kazdy hnedka potize.
Pokud by nekdo prislusne mutace nemel, napsala bych neco jako „MTHFR negat.“
chtelo by se na to zeptat v prislusne laborce, tohle ma podle me prinejmensim dva vyklady.
@Anonymní píše:
ty jo ja bych to asi neresila
jestli se dozil patricneho veku bez nejakych tromboflebitid a embolii
ono to ne u kazdeho vyrazi stejne
@Lama Lama A ty pracuješ někde v diagnostice nebo jinde v molekuláře? ![]()
@Pudloslava Pudli, teoreticky oba výklady možné jsou. Ale to o té zdravosti by nepsali u každé muztace zvlášť. Nebo by pak psali i Leiden zdravý heterozygot.
Se zdravý homozygot ve smysl asymptomatický homozygot jsem se u trombofilií ještě nesetka. Už si nepamatuji, kde to „zdravý homozygot“ používali. Z labiny jim to chodí čistě geneticky jako homomozygot pro alelu tu a tu (nukleotidová sekvence a číslem) nebo heterozygotní kombinace alel. člověk si musel pamatovat, která alela je zdravá a co je mutace. Pak už to doktoři v ambulancích začali doplňovat o to zdraý homozygot pro…
Ahoj všem, včera mi přišly výsledky a jsem normální homozygot. Diskusi jsem pročetla, ale popravdě jsem z toho jelen. Znamená to, že:
Důvodem testování je neobjasněné MA v II. trimestru.
Už to asi chápu - zdravý/normální homozygot je prostě ZDRAVÝ. Heterozygot je přenašeč a mutantní homozygot je zasažený. Je to tak?
Ahojky chci se zeptat máte někdo skušenosti z IVF v Praze u Apolinaře?