Zdražení elektřiny 2022

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1012
11.1.22 12:27
@Anonymní píše:
@Lenčí 12345 fixaci nemame ale zadny dopis nedošel

Tak to si zajdi expres na pobočku. Byli jsme na tom stejně. Šli jsme tam s dotazem, že nám nepřišel dopis ( viz můj komentář výše ). Poradkyně, velice příjemná, :poblion: :mrgreen: že posílali emaily, a že máme tento nový tarif automaticky ( rozdíl skoro 3 Kč na NT ). Kdybysme se neptali jaké jsou jiné možnosti, sazby a případně fixace, tak se z toho po… Máme teď novou fixaci a platíme z 1600 Kč 2000 Kč. :palec: rozdíl sazby za VT a NT je 1 Kč a 0.5 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
11.1.22 12:28
@Anonymní píše:
Já se v tom moc neorientuji, ale myslím, že až přijde vyúčtování, tak se tam vlastně promítne zdražení jen za část roku nebo ne? Horší bude až to vyúčtování v dalším roce, ale zase to nebude takový masakr, protože už tak se ty zálohy letos po vyúčtování zvednou. Zálohy jsem si nezvedala právě abych si osahala ten rozdíl ve srovnání s grafem, kde se porovnává roční spotřeba v posledních letech. Fixaci nemáme, jen etarif a zálohu platíme necelé 2000,–, máme 2 sazby, jelikož ohříváme eletrikou vodu a na „noční“ proud se snažím dělat max. Jsme 7mičlenná domácnost. Každopádně asi se mi budou pěkně třást ruce až budu otevírat vyúčtování, doufám, že mě to nepoloží a že budu předem tak vyděšena, že to nakonec nebude tak hrozný, protože vypočítat to taky neumím.

jak čez tak eon má službu vygenerovat fakturu. Je to v těch zákaznických zónách, zadáš tam samoodečet elektroměru a oni ti vygenerují simulační fakturu, jak by to tak asi nějak orientačně vypadalo k danému dni na základě spotřeby a tebou zaplacených záloh. Takže si tam třeba každý měsíc zadáš samoodečet z eletroměru, klikněš a voilá orientační faktura, jak jsi na tom je do vteřiny na světě. 21. století děvče, nemusíš se rok klepat, jak to bude vypadat, můžeš to mít zcela pod kontrolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
11.1.22 12:30
@liptom píše:
Dopis nechodí. Posílali email na emailovou adresu uvedenou při podpisu smlouvy.Taky jsme čekali jak blb.ci :mrgreen:
A email byl navíc ve spamu

Nám dopis od ČEZu přišel před koncem roku. Avizovali zvýšení cen, ale nijak výrazné, co jsem koukala. Doteď jsme měli zálohy 3500,–, zvýšili jsme je na 5500,–. Jednak počítáme s vyšší cenou a jednak máme nový bazén s tepelným čerpadlem, které pár dní běželo a na jar zase běžet bude, když odzimujeme. Sice nežere moc, ale odběr to je, tak s tím počítáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
11.1.22 12:33

@liptom neříkám že úplně nejsou ale to je jen při normálním stavu distribuční soustavy. Pokud bude špička v jinou než predpoklanou dobu tak ti to bez debat vypnou.
Na druhé straně je to dodržet ty hodiny ta den vzhledem k tarifu.
Ale vše to je za normálních okolností. @Arboretka no každý má jinou cenu. Tarif, hlavní jistič atd tolik proměnných že to musí každý spočítat sám. A nebo uvést všechny údaje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.1.22 12:34
@Modra1 píše:
Velkou rodinu nemám (2 dospělí a dítě do 2 let :mrgreen: ), ale projíme toho fakt hodně. Dávám si záležet, abychom jedli zdravě. Ono to nejde na 100 %, ale beru to jako malý krůček ke zdraví, než k úspoře. V mrazáku máme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady, maso z farmy a divočinu. Vařím každý den a snažím se, aby byla často nějaká buchta (z toho ovoce), aby nás nelákalo si kupovat ty těžce zpracované cukrovinky.

Takže zdraví něco stojí, i na elektřině. :mrgreen:

Zaujalo mě, že tu někdo pere a myckuje při nízkém tarifu. Neříkám, ze to budu provozovat (sakra, kdy máme my vůbec nízký tarif?), ale je to dobrej tip.

My jsme u Eonu, zajímal mě tak čas nízkého tarifu. Tak jsem na jejich stránkách zjistila tyto časy s nízkým tarifem: 0.30-5.45
13.30-15.00
20.45-22
A to je jen od po až pátek, so, ne a svátky jsou časy jiné. A také tyto časy se mění asi po 2-3 měsících. Takže je to trochu směšné. A kór já mám ceny nízkého a vysokého tarifu skoro stejné, tak opravdu nebudu čekat na 13.30, abych mohla prát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
11.1.22 12:34
@liptom píše:
Dopis nechodí. Posílali email na emailovou adresu uvedenou při podpisu smlouvy.Taky jsme čekali jak blb.ci :mrgreen:
A email byl navíc ve spamu

Ale chodí, nám dopis přišel, že zdražují, ale není to takové drama. Možná máš jen někde zaskrtle, že chceš všechny informace elektronicky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
11.1.22 12:37

Ale je přece nesmysl, aby se doplácelo 100%, jak tu někdo psal, to by zakladatelka doplacela po ročním vyúčtování 30 tisíc, nesmysl…taky bych na průměrnou domácnost počítala okolo těch 5 tisíc příplatek ročně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
11.1.22 12:39
@Arboretka píše:
no vždyť jsem to psala, že cena za stálé platby a za megawatthodinu, to nemůžeš ale sčítat, protože někdo kdo má sazbu d45d třeba má jiné stálé platby než někdo úplně bez nízkého tarifu s jističem třeba 3*24. Takže sčítat to dohromady je nicneříkající údaj.

Máš pravdu. Ale každý řeší celkovou cenu elektřiny. A pro člověka, který vůbec netuší, tak je ta nejběžnější sazba D02D nejblíž. Ty jističe jsou korunové nebo desetikorunové rozdíly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
11.1.22 12:42
@robatko23 píše:
Ale je přece nesmysl, aby se doplácelo 100%, jak tu někdo psal, to by zakladatelka doplacela po ročním vyúčtování 30 tisíc, nesmysl…taky bych na průměrnou domácnost počítala okolo těch 5 tisíc příplatek ročně

Vůbec to není nesmysl. Pokud měla fixovanou velmi levnou cenu, třeba u té Bohemia energy, tak mohla platit třeba 2500-3500,– za MWh (běžná cena ještě pár let zpátky), když jí teďka nový dodavatel prskne normální běžný ceník, tak jsi opravdu někde na 6-7 tis za MWh. A voalá, 100% nahoře. (pro D02D)

Dokud těm lidem nepřijde ta šílené faktura, tak si to fakt asi neumí pořád přestavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
11.1.22 12:48

@Cenarius ale ona píše ze je u čezu, ne ze k němu přešla od BE :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
11.1.22 12:50

Prostě navýšení pro klasickou domácnost, která je stálým odběratelem od ČEZU je kolem tří pěti tisíc za rok, rozhodně to není sto procent roční ceny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
11.1.22 12:52
@robatko23 píše:
@Cenarius ale ona píše ze je u čezu, ne ze k němu přešla od BE :D

Já jsem odpovídal obecně, že je to možné. Né, že u zakladatelky to nastane. Špatně jsme se pochopili :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3805
11.1.22 12:56
@JiříkMazlík píše:
@Kriss Tina ono kolikrát ty mrazaky plne levného pečiva :mrgreen: to je potom rohlík za 10kc ani nevíš jak :mrgreen:
Upřímně řečeno mít velký mrazák pokud doma nechávám čuníky se moc nevyplatí :nevim:

Přesně tak. Teď lidé příliš neušetří, když si narvou mrazáky potravinami, které koupí v akci. Také sušička nebude zrovna to pravé ořechové, zvlášť, když jede každý den. Pračka tolik nežere, ale sušička ano. Tu si raději odpustím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
11.1.22 13:09

To se nedá odhadnout. Je to pro každého jiné, různí dodavatelé, různá spotřeba = jiná cena za kW, jiná lokalita… Např. my jsme u eonu a na tento rok máme úplně stejný ceník jako loni, tedy 0% navíšení. Pomohlo to k něčemu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.22 13:12

@novaa já se ale ptám těch co jsou u čezu a za rok platí podobně, nejdřív si to přečtěte a pak se rozčilujte

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný