Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, přemýšlím pro svoji nyní skoro 2,5letou dceru instalovat v pokoji dětské žebřiny (něco jako viz obrázek) měly jste to někdo? máte s tím zkušenost?
Náš syn má žebřiny, ale teda takové ty klasické + hrazda na které má ještě lano. Nicméně my jsme mu to pořídili až v 5ti letech a i tak jsem měla docela strach, že na to poleze sám,, spadne a něco si udělá. Ale taky je fakt, že ho to bavilo první cca dva měsíce
Ted už na ně víceméně kašle ![]()
@ninyoka My měly klasické (školní) žebřiny… je to fajn věc, prckovce onehdá bylo snad méně než dva roky, když na ně začala lézt. Přes to, že jsem se snažila ji plně věřit, že nespadne, byly to pro mě docela nervíky na to abych v klidu vařila vedle v kuchyni oběd. Chodily jsem na cvičení pro batolata a tam ne ně také lezly a dolu se klouzaly po lavičce - bylo to super.
Teď je budeme za nedlouho instalovat znovu (jsme se přestěhovali) a to už se vůbec nebojím, už půjde do školy a má sílu a rozum.
Jinak rozhodně pod celé žebřiny měkkou podložku. A u toho prtěte jsem to nakonec dělala tak, že jsem, žebřiny zpřístupňovala a když jsem nemohla „dozorovat“, zamezila jsem na ně přístup (nábytkem, kapsářem, apod.)
Jděte do toho, hlavně s intuicí. ![]()
Měli jsme klasické žebřiny doma když jsem byla dítě. Jak píše serenkaklucici děti to baví když jsou nové a pak už se na ně tzv. práší. Tak malému dítku bych je přímo k němu do pokoje nekupovala, je to přece jen dost riskatní co se týče zranění.
Mě ty žebřiny z obrázku připadají ještě „nebezpečnější“ než klasické. Docela bych se bála, že se - zejména tak malé dítě - zamotá do těch lan ![]()
Měla bych strach, aby tam nelezla sama bez dozoru. Takhle mi jednou dcera vylezla na žebřík v koupelně!!! Fénovala jsem si vlasy a najednou zvednu hlavu - a co nevidím, 1.5letá dcera lezla jako opice nahoru. Trénovala to ten týden na kroužku…
Nekoupila bych. Za prve bych si myslela, ze to dite bude bavit chvili a pak z toho bude vesak na saty.
Za druhe bych se bala, ze -alespon ten nas urcite - bude vymyslet blbosti - skakat dolu, viset hlavou dolu apod.
Kdyz kupuju hracky tak vetsinou proto, abych „se zbavila deti“ - tedy aby si hraly sami a ja nemusela hlidat. A to podle mne 2,5 roku a zebriny nesplnuji.
My máme v pokoji pro kluky takový širší žebřík, co jim manžel vyrobil. Za mě je to super, mladší na to lezl snad už v 10 měsících a v pohodě. Nehoda žádná, aspoň se naučili být na sebe trochu opatrní
. Využívá je doteď - budou mu 3. Takže já bych to brala…
Máme klasické žebřiny, na nich hrazdu, žebřík a TRX. Instalovali jsme, když bylo nejstarších dítěti 7 a nejmladšímu 3. Ta tříletá, nyní už čryřletá o ně téměř nejeví zájem, starší kluci je využívají poměrně dost, máme je 2 roky. Z toho důvodu asi nehlídám kdy na to lezou. Ti dva starší už mají rozum.
Měli jsme klasické školní zebriny v místnosti na hraní. Holku to vůbec nebavilo, ale byla jako malá nemehlo (neuměla skákat, běhat…).
Ale teď jsme je sundali a leží nám na zahradě. Tak je daruji za odvoz.(Plzeň) Jinak je chce manžel spálit, až nebude v zimě plyn ![]()