Žehlíte prádlo pro novorozence?

63
29.4.04 13:55

žehlíte prádlo pro novorozence?

Rada bych se zeptala zkusenych maminek, jestli pradelko pro novorozence vzdy po vyprani zehlite. Take me zajima, pri jake teplote se takove pradelko pere. Ja dnes zacinam prat a dala jsem barevne pradelko klasicky na 40, peru v Lovele. Pripada mi, kdybych dala vyssi teplotu, tak by se pradlo mohlo zapustit.
Jake mate zkusenosti vy?
Diky Claire+ Viky 8 dni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
29.4.04 14:33

Ahoj, ja som síce ešte len tehuľka, ale prádielko pre mimčo budem určite žehliť, zničia sa tým baktérie a aj prať ho budem na vyššej teplote, je dôležitejšie aby bolo prádlo čisté ako pekné, moja kamarátka prala dokonca na 80 a pradielko je krásne čisté, je síce trošku vyblednuté,ale stále krásne. Prajem všetko dobré tebe aj tvojmu sladkému miminku.

• Citovat
  • Upravit
2438
29.4.04 14:36

Ahoj Claire,
já jsem Michalce všechno žehlila do 8 měsíců. Pak jsme se přestěhovali a předělávali byt za pochodu tak na žehlení čas nebyl. Druhému mrňouskovi budu žehlit asi do 6 měsíců. Jinak prádlo jsem prala podle udání výrobce, nejčastěji na těch 40. Akorát plínky a osušky a žínky na 90.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
296
29.4.04 16:15

Ahoj,

já peru většinu věcí na 40, právě kvůli barvám. Žehlím jen to, co je potřeba, aby Andulka nebyla jako hastroš, plus ještě žínky kvůli bakteriím. Taky přežehluju každou novou věc.
Všechno jsem žehlila asi do konce šestinedělí, ale četla jsem, že stačí žehlit jen do té doby, než se zahojí pupík. Látkové plíny už taky nežehlím, používám je jenom na otírání uslintané pusy apod. a k tomu je nažehlené nepotřebuju. Raději ten čas, který bych strávila s žehličkou, věnuju malé.

Lajka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
29.4.04 19:31

Ahoj,
Já jsem nežehlila vůbec nic, žehličku ani nevlastním. V literatuře jsem se dočetla, že žehlení vůbec není nutné. Spíš naopak, tím, že všechno žehlíme, abychom zahubili všechny bakterie svému miminku škodíme. Stane se pak totiž příliš náchylné k nemocem, protože si proti bakteriim nedokáže vytvořit přirozenou imunitu. Já vím, chceme naše děťátka chránit před veškerým nebezpečím, ale tím, že budeme přehnaně sterilní jim dělíme spíš opačnou službu.
Ani nevím, kde bych na žehlení vzala s malým miminkem čas…je to dost náročné období samo o sobě a je lepší si trochu odpočinout když je čas a ne ze sebe dělat stoprocentní hospodyňku.
Přeji ti hodně štěstí a radosti s miminkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
29.4.04 20:09

Ahoj, mám 14 měsíční dítko a žehlím pořád, je to lepší i kvůli alergiím, díky vysoké teplotě se prádlo změkčí a zahubí bacily. Používám Lowelu gel a peru na 40, když je to zašpiněné hodně tak na 60 a na skvrny Vanish, je nejúčinnější. Ahoj Vega

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
29.4.04 20:33

Ahoj pro mimčo jsem žehlila poctivě jen asi 6 týdnů…pak už jen příležitostně..V předporodním kurzu nám říkali, že to vůbec není potřeba-stačí vyprat a nechat uschnout na sluníčku (mám letní miminko)…pro malé miminko jsem měla všechny oblečky bílé, takže jsem vyvařovala (ze začátku v hrnci v mydlinkách-Ondra měl hodně citlivou pokožku..)
Ahoj Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
30.4.04 10:48

Žehlení určitě není nezbytné, záleží na tom, co který materiál vyžaduje (klasické košilky nebo zavinovačky to tedy vyžadují 100% :lol: ).
Kvalitní oblečky (i barevné) většinou zvládnou v pohodě i 60 st. Ručníky a spol. lze vyprat i na 90 st.
Co se týká představ „žehlení = ničí bakterie“, je to nesmysl. Pokud mám např. sametový obleček, který se dá vyprat sotva na 40 st., musím ho žehlit poměrně studenou žehličkou. I pokud žehlím s teplotou na max., je sterilizační efekt nedostatečný a krátkodobý - stačí jeden dotyk ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
30.4.04 12:10

Ahoj,
já Martínkovi žehlím všechno, provádím to večer, kdy spí, takže ho nijak nešidím o čas strávený se mnou.
Radami na etiketách se nedržím, peru vše na 75 st (mám to na pračce jako eco program nebo co). Mám spoustu světlých oblečků, které neblednou a všechny jsou bavlněné, ta snese hodně.
Pa
Míša a Martínek 20t

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.4.04 14:02

Já jsem též nic nežehliha, zezačátku jsem malé žehlila jen plínky, protože je měla od malička mezi nožičkami , teď je malé rok a nežehlím, jen to vyperu (většinou na 60st.) a pořádně rozvěsím, aby to nebylo zmačkané, též nežehlím ani pro manžela, (krom kalhot a košil) stejně to můj manžel mrskne do skříně a vytahuje to rozmačkané tak na co. I když jsem dcerce nikdy nežehlila, nikdy žádnou alergii neměla, od šestého měsíce jí už ani neperu koupené věci, prostě to vybalím a dám jí to (jako sobe).

• Citovat
  • Upravit
1255
30.4.04 22:23

Ahojky,

většinou peru na 40. Žehlím všechno a to dodnes. Peru v Lovele (díky alerg. dcery) a Lenor Sensitive.

Ajka a Lenička 20 měs + Lukášek 24tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.5.04 07:33

Ahoj,
po narození jsem žehlila vše spíš proto, aby to bylo měkčí a nezmačkané než sterilní, není to zas tak velká práce a žehlím až na výjimky stále.
Co se týče nového oblečení, tak to rozhodně peru. A to díky nepříjemné zkušenosti, kterou jsem si užila s plísní na těle. Šla jsem na kožní a tam jsem se dozvěděla, že je to z nového oblečení. Je to velmi nepříjemné, protože to dost svědí. Dá se toho zbavit celkem rychle, jenže se to rádo vrací. Takže nevyprané oblečení na holé tělo nevezmu a svému dítěti bych to už vůbec neoblékla. Nikdy nevíte, kde se to oblečení válelo, kdo ho měl v ruce, čím tkaniny upravovali a tak.
Ariana :wink:

• Citovat
  • Upravit
319
2.5.04 22:29

Ariano, máš pravdu.
Co koupím, hned hážu do pračky.
 Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1290
2.5.04 22:53

Ahojky,

já peru skoro vše na 40 až na plínky ty na 60. Používám od narozeni Lovelu.
Em ma 8. měsíců a já vše žehlím !
Přeji hodně radosti s mimískem.
 Quatro

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
29.4.15 16:44

Ahoj, obnovuji téma. Žehlíte na novorozence? Já mám vše vyprané na 40°C (kombinace tek. antib. gelu, nastrouhaného pracího mýdla a dětské aviváže). Prádlo je měkké a musím říct že jádrové mýdlo vypralo i skvrny na oblečení od kamarádky po dítěti, které jí nešlo vyprat… Mě vůbec nenapadlo, že v tom jsou bakterie. Normálně nežehlíme, věci co by se mohli mačkat jako šaty si vyvěšuji na ramínko rovnou do šatny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí