Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kdysi jsem jedla na nějakém táboře „levnou čínu“, vím že tam dávali jako základ sojové maso a nakrouhané červené zelí. Recept nemám, ale bylo to
a že jinak tu „šizenou“ tábornickou kuchyni moc nemusím…
Ahoj, třeba plněný zelný listy a to buď mletým masem a jako přílohu brambory, nebo ještě levněji plněný pikantní rýží. Naše babička tomu řikala „holubky“. Ovařila trochu listy zelí (ve slaný a okyselený vodě) a plnila ochucenou vařenou rýží (sůl, pepř). Zabalila, naskládala do pekáčku a zapekla . ![]()
P.S. Ta „šizená“ čína vypadá zajímavě
,to budu muset zkusit
Zelí se edá nacpat do všech zeleninových směsí, do zapékaných věcí, do čerstvých salátů, do smažených mletých mas a zeleninových karbanátků a bramboráků. My teda máme raději kysané než sladké. mě vždycky chutnalo posmažené a podušené sladké zelí s vařenejma nudlema, nejlepší je, když se už trošku přichytí.
Já teda zelí miluju ve všech podobách
. Třeba jen kysaný křimický sním půl pytlíku jen tak
. Nebo krouhaný s koprem a sladkokyselou zálivkou. Myslím že na netu bude spoustu receptů ![]()
Tak my toto zelí dáváme hlavně do salátů třeba s mrkví nebo koprem ..... - já toto zelí jako vařené moc nemusím - je to na mě moc sladké a po snaze to trošku „okyselit“ mi to už nechutná!!!
Zelný list plněný masem je výýýýborný!
Miluju kysané zelí a to se u nás jí po kilech - od zelové polívky, přes kyselici, knedlo-zelo-vepřo, jen jako příloha atd. atd. atd.
Podívej se na www.recepty.cz třeba něco dobrého najdeš
![]()
Tady jsou recepty přímo se zelím (pekingským .....) http://www.recepty.cz/hledej.asp
Určitě je víc kuchařek na netu!
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Mám to odzkoušené a je to fakt dobrůtka, jinak se to dá i smažit ale zdravější je samo tahle podoba ![]()
Nejraději máme svoje vlastní domácí kysané zelí. Často dělám zelňačku, té můžu vařit celý lavor
.
Dělám listové šátečky - z rozváleného listového těsta nakrájím čtverce, pomažu vajíčkem, dám plátek šunky nebo uzeného, na to hromádku kysaného zelí. Zabalím, potřu vajíčkem a upeču v troubě. Pokud mám uzeniny málo, nakrájím jí na kostičky a smíchám se zelím.
Z čerstvého zelí děláme salát - nakrájím nebo nastrouhám na struhadle (na těch plochých otvorech, co se krájí okurka na plátky) na velké kusy nakrájené zelí, osolím, okmínuju, zaliju olivovým olejem a octem (obyčejným). Dá se ještě přidat nakrájená kyselá okurka, nakládaná paprika, nebo jakákoliv jiná čerstvá zelenina. Nejlepší je pár hodin odleželý.
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale nemáte nějaké tipy, co uvařit ze zelí? Je to jedna z mála zelenin, která je k dostání v přijatelné kvalitě za přijatelnou cenu a mé schopnosti jeho využití končí u vepřo-knedlo-zelo nebo kachno-knedlo-zelo.
Potřebovala bych nějaké ozkoušené tipy, co vaříte ze zelí vy? Díky moc.