Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Je to vodní/bahenní želva. Na koberci nemá co dělat, to je pro ni fakt nevhodné.
Určitě potřebuje akvaterárium, kde bude mít možnost být ve vodě i vylézt si na souš. Výhřevná lampa, UVB lampa, vyhřívání do vody, nějaká skrýš.
Já s touto konkrétní želvou zkušenosti nemám, ale na internetu toho najdeš spoustu.
Choval som primarne rybicky, hadov, pavukov a skorpionov… zo zelvami som sa stretol iba okrajovo, ale bahenne niesu idealne pre zaciatocnikov.
Su ‚hyperaktivne‘ potrebuju naozaj velke teraria (pocitaj tak 300 l aspon a viac dlhe a siroke ako vysoke), vysoke teploty, vysoku vlhkost a navyse tie potvory hrabu, takze terarium musi byt aj hlboke (na to som zabudol, tak mozno sa dostanes az na 500 l). V lete (obdobi sucha v domovine) upadaju do letneho spanku…
Jedina vyhoda je ze su to vsezravce, takze zozeru temer vsetko co im do teraria hodis…
Okrem uz napisaneho o vyhrevoch je este problematicke zabezpecit dostatocnu vymenu vzduchu bez straty vlhkosti (edit: a teploty). Akonahle klesne vymena vzduchu tak ide hygiena teraria rapidne dole a zrovna bahenne zelvy su na hygienu velmi citlive (aj ked to znie ako protimluv), takze okrem vymeny vzduchu este musis zariadit vymenu vody a naozaj vykonnu multi-stage filtraciu a aj tak voda viac ako tyzden nevydrzi, sterlizacia pevneho podkladu…
Osobne by som zelvu doma nechoval, nieje to ziaden mazel, smrdia a vacsinou su to agresivne potvory ktore sa ani navzajom neznasaju (neviem ako tato konkretne).
Edit: A nezabudni ze zelva je dlhoveka (neviem ako tato konkretne) ale kludne ta moze prezit (50r nieje u zelvy - zvlast v zajati kde nema ziadnych nepriatelov - nic neobvykle), takze docasny pribitok nieje idelane riesenie, pretoze u zelvy viac ako u cohokolvek ineho plati ze jednotka docasnosti je jeden furt!
@IcePlanet7 díky.. no máme ji z burzy. Bylo nám řečeno že je nenáročný mazel..
Co si vše zjišťují tak pěkný…
300l máme.. zázemí má.. to že jsem ji fotila na gauči neznamená, že na něm žije. Každopádně jsme ji pořídili a co jsem si všimla ocas vůbec nemá vystrčený..jako kdyby ho neměla a nechce jíst..dávám ji rybičky granule a nic nechce.. tak nevím co s ní..
Ani nevím zda to je samec nebo samice.
@Mag1996 Kolko mas nastavene teploty? VELMY hruby odhad bez znalosti situacie je ze upada do letargie koli chladu, alebo nachladla po ceste. Mali ste ju aspon v polystyrenovom boxe? Dufam ze ste po ceste nevypinali motor a urdziavali v aute aspon tych 25.
Minimalne teploty nastuduj si konkretne tvoj druh, ja pouzivam toto pretoze sa to dobre pamata
: Voda 25, Vzduch 30, Ohrievatko 35.
Filtraciu by si mala mat nastavenu tak ze objem vody sa vymeni minimalne 3× za hodinu a pouzivat multi-stage filtre.
Nikde v terariu nesmie byt ani naznak plesne, ak sa objavi viditelna plesen je to velky problem, korytnacku dat niekde nabok a cele terarko vydezinfikovat, pripadne vsetko vymenit.
Vzduchotechnika u nas bola na 80% vlhkost nastavena, vzduch ktory prichadza do teraria uz musi byt ohriaty, inak moze korytnacka nachladnut a obecne korytnacky nemaju radi prievan.
Este dotaz aka je stara? Ma uz aspon rok? Na tej ruke vypada byt dost mala Cim mladsia tym vyssia vlhkost a teplota sa musi udrziavat. Ak ma menej ako rok tak je to miminko a miminka su velmi narocne a s tym ti ani neporadim, iba viem ze urcite musi byt o dost vyssia teplota aj vlhkost a o kategoriu lepsia cistota, ale to sa fakt porad s niekym kto to chova, ja som sa chovu nevenoval a odchov ani nevydel.
Obvykla ‚zavada‘ pri chove vsezravcov (specialne tych blbsich) je ze zozeru vsetko, takze ak si napriklad v terariu mala piesok/drobne kamenceky tak to mohla zozrat a teraz jej je blbe.
Pohlavie sa urcuje zle a podla mna z tej fotky ktoru si poslala to nieje zrejme, ked tak ma niekto opravte. Ja by som typoval samicu podla tvaru panciera a ‚ziadneho‘ chvostu, ale hadat sa nebudem. Baby su vacsie ale zase menej hryzu.
Je v novom prostredi kludne nemusi nejaku dobu zrat, nic sa jej nestane, co nezozerie do hodiny z terarka daj prec. Skus jej dat salatovy list, kusok pecienky (surovej) a uvidis co sa stane, na to ze si ju este len priviezla a je v novom prostredi tak lovit ryby… sa jej asi nechce a granule nezeriem ani ja tak by som ich korytnacke neponukal ![]()
@Mag1996 S tou burzou… Kupovat pretoze ma pekny kukuc je vacsinou cesta do pasce alebo pekla, ani jedno nic moc. Treba mat dopredu rozmyslene co hladas a chces kupit.
Sa divim tomu chovatelovy, na burzach su vacsinou zodpovedny chovatelia a rad tam nakupujem, povedia ti presne kedy sa ktore zvieratko narodilo, cim bolo krmene, kolko krat som este do sacku dostal trochu povodneho krmiva aby si laksie zvykali na nove, daju ti dobre rady, zaujimaju sa do akeho prostredia to zviera pojde, snazia sa svojim odchovancom najst co najlepsi domov.
Tvrdit o bahennej zelve ze je mazel je slusne povedane zavadzajuce.