Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krásnou sobotu všem. Prosím Vás o info, nikde jsem na webu nenaš1a informace, jest1i se v těhotenství smí ženšen užívat.. Potřebova1a bych někjaký „prospěšný“ životabudič, trápí mě únava a pořát bych jen spa1a.. Díky předem za případné reakce..
Ženšen může být dle studií nebezpečný pro vyvíjející se plod, a to nejvíce v prvním trimestru.
Studie byly zatím provedeny jen na krysách, kde se u krysích mláďat prokázal vyšší počet vrozených vývojových vad v závislosti na dávce (tj. čím vyšší dávka, tím více negativních účinků). Přípravky s obsahem ženšenu jsou užívány pro úlevu od stresu a únavy, také pro zlepšení fyzické a psychické výkonnosti. Ženšen je možné koupit i jako volně prodejný výživový doplněk, těhotným ženám jej ale vzhledem k uvedeným informacím rozhodně nelze doporučit.
@Anet13 v jakém si týdnbu???
Zejména v privní trimestru je člověk hodně unavený, takže je to přirozená věc…
Nejlépe se natáhnout kdykoliv to jde a pokudmožno ubrat na tempu
a zvykat si, že až budeš mít velký břicho, stihneš toho méně…a až bude mimino, tak ze začátku toho stihneš ještě méně.. ![]()
@Adriana O Dík za příspěvek, jak to tak pozoruju, asi ce1ý těhotenství prochrápu ![]()
@Anet13 nemáš zač, našla jsem to na netu, já osobně s tím žádné zkušennosti nemám
Ale vzhledem k tomu, co jsem se odčetla, tak bych ho asi nebrala a spíš víc odpočívala. Bereš nějaké těhu vitamíny?
V těhotenství se ženšen nedoporučuje. Ta únava je přirozená, tělo potřebuje nabrat sílu. Přebíjení té únavy čímkoli nic neřeší, časem by se to vrátilo v ještě horší podobě. Lepší to denně třeba na hodinu zalomit a odpočnout si, únava nejde ošidit. Případně zkus zelený čaj.
@Lenka512 5.týden od početí, teprv.. To jsem ráda, že by to nemuse1o trvat až do konce.. Naštěstí jinak je mi dobře, žádný nevo1nosti apod. A1e určitě je to taky tím, že jsem „mi1ovník“ dobré a si1né kávy. Tuh1e vášeň jsem zredukova1a na jeden hrnek po ránu, bez kterýho bych se ani nevzbudi1a, takže tě1u teď samozřejmně schází to, na co by1o zvyk1ý..
@Adriana O píše:
@Anet13 nemáš zač, našla jsem to na netu, já osobně s tím žádné zkušennosti nemámAle vzhledem k tomu, co jsem se odčetla, tak bych ho asi nebrala a spíš víc odpočívala. Bereš nějaké těhu vitamíny?
Beru ráno jednu tab1etku kyse1iny 1istové a po obědě GS mamavit.
Hele ten urcite ne a jestli ti muzu radit, tak ani to kafe ne. Ja jsem kafovala uplne strasne moc (bezna kava mela 1 obrovskou lzici, ktera byla skoro jako polevkova)…no a jak jsem zjistila, ze jsem tehotna, koupila jsem si Caro. Ono kofein taky dost vadi…skoro jako cigara.
No a unavena proste budes..ja to taky pricitala tomu, ze vynechavam kafe, ale nakonec mi chybi zelezo a to cele tehotenstvi i kdyz jim i vitaminy a extra ho prijidam…takze to muzes mit taky tak…a nebo je to proste jen ta bezna tehotenska unava:-) Ale to se da prezit…pockej, az se prcek zacne mlit v brise e nebudes navrch spat treba celou noc nekolik dnu za sebou:-)))
Přesně tak, podle mě je ta unava uplně normální, jsi na začátku těhu, takže je to uplně běžný
To bys měla být spíš ráda, že nemáš nevolnosti, to je mnohem horší, než nějaká unava
Takže to neřeš a užívej si toho, že si mužeš schrupnout, jak píše @JaniceB až bude mimčo v břiše větší už se moc nevyspíš.
@Adriana O
Tak to ani nemusi…uz nespim ted, protoze nespi ona:-)
@JaniceB Tak to věřím, že se moc nevyspíš
No, když si to tak vezmeš, tak se vlastně už dlouho nevyspíš ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s ženšenem v těhu. Omylem jsem vypila citronovo-ženšenový čaj (na návštěvě) a až doma si vygooglila, že ženšen není úplně ok a teď mám strach, jestli to nemohlo mimi ublížit. Jsem v 9tt. Díky za jakékoliv reakce