Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Berry77 píše:
Lego? To je vtip?
Proč, že je to plast? Já nebudu kupovat nový. Ale už použity. Takže nový odpad nebude
@klamonožka Já ty látkové obaly používám pořád dokola(platí to u rozbalování doma), jinak ten obdarovaný když si to odnese s sebou, tak to možná vyhodí
. Máme takhle i deset let starý adventní kalendář z pytlíčků.
@lucenka píše:
Nějak jsem nepochopila, co na těch tvých dárcích je zero waste
Jako zero waste mi z dárků přijdou jenom vstupenky, které obdarovanému pošleš e-mailem
Tak do Zerowaste spadají i bazarové dárky. Jde o netvoření nového odpadu. A využívání již hotového.
A dvouleté dítě vstupenku moc nepochopí. Hlavně kam? Pořád se něco zavírá. A s roušky děti nikam nechtějí
@stinga píše:
ale vstupenky na co, kam? když nic není a nebude kvůli koronapanice
No letos asi nikam. Ale jinak žádný jiný dárek moc zero waste nebude
@lucenka píše:
Nějak jsem nepochopila, co na těch tvých dárcích je zero waste
Jako zero waste mi z dárků přijdou jenom vstupenky, které obdarovanému pošleš e-mailem
E-mailem? Od kdy jsou ta obrovská datová centra, přes které všechny maily tečou, zero-waste?
To je taková oblíbená představa, že co je online, je nehmotné a tudíž zero-waste nebo carbon-neutral. No, rozhodně tomu tak není. Každý klip, který si na YouTube pustíte, každý příspěvek, který na eMimino napíšete, má svou stopu v „reálném“ světě.
@lucenka píše:
No letos asi nikam. Ale jinak žádný jiný dárek moc zero waste nebude
zero waste neznamena, ze darek nema zadnou hmotu a je digitalni. Zero waste je o obalech.
Nebo pokud se nekdo stravuje zero waste, tak ji vzduch? Fotosyntezuje? Nebo ji poukazky na jidlo? Nebo se pouze diva na obrazky jidla v pocitaci?
Asi ne, ze? Proste nakoupi potraviny do vlastniho pytlicku, nadoby a snazi se redukovat obaly na minimum. A to stejne muze delat s darky.
@Němý Bobeš píše:
E-mailem? Od kdy jsou ta obrovská datová centra, přes které všechny maily tečou, zero-waste?
To je taková oblíbená představa, že co je online, je nehmotné a tudíž zero-waste nebo carbon-neutral. No, rozhodně tomu tak není. Každý klip, který si na YouTube pustíte, každý příspěvek, který na eMimino napíšete, má svou stopu v „reálném“ světě.
Skvělá poznámka. ![]()
@warita píše:
zero waste neznamena, ze darek nema yadnou hmotu a je digitalni. Zero waste je o obalech.Nebo pokud se nekdo stravuje yero waste, tak ji vzduch? Fotosyntezuje? Nebo ji poukazky na jidlo? Nebo se pouze diva na obrazky jidla v pocitaci?
Asi ne, ze? Proste nakoupi potraviny do vlastniho pytlicku, nadoby a snayi se redukovat obaly na minimum.
Hele ale to lego má nějakou krabici, nebo si půjde a vlastním pytlíkem pro lego? To samé ty jedlé dárky, pokud na ně suroviny nenakoupí v zero waste obchodě, tak už zero waste nejsou a je říjen hraní si na to, že to pod stromečkem bude vypadat jako zero waste.
@Berry77 píše:
@warita @klamonožka dárky z druhé ruky, proč ne, ale co je na tom zerowaste? Že koupí lego a zabalí ho do látkového sáčku?
Do zero spadá především využívání již věci co jsou
A zrovna Lego se bere jako téměř nesmrtelné. U malých dětí těžko můžeš dávat virtuální dárky
@lucenka Tak má pravděpodobně tu krabici, ve které ji koupil ten původní majitel. Nebo má nějakou jinou krabici, kterou zrovna měl doma, tak ho do ní nasypal, než ho donesl do toho bazaru. No a co? Pořád to je krabice, která nemusela být nově extra vyrobená proto, že se tady zakladatelka rozhodla darovat k Vánocům Lego. Ale především na výrobu toho samotného Lega bylo potřeba spousta zdrojů a vtvořilo se spousta odpadu ať už z materiálu, dopravy, skladování… a to zakladatelka ušetřila tím, že jej nekoupila nové, ale už použité.
A opět - pokud to není 100 %, nemá to cenu? Kdyby jedlé dárky nakoupila v b. obchodě, tak prohlásíme, že je to stejně na prd, když si to sama nevypěstovala, protože bůhví, jak a odkud to do toho obchodu putovalo, a že to určitě v nějakém pytli cestou bylo?
@Berry77 píše:
Kdyby mi tolik ležel na srdci osud zeměkoule, tak bych určitě nekupovala předražené plastové lego, i kdyby bylo z páté ruky, ale třeba dřevěné kostky. To mi teda přijde logičtější
Je to marný, zakladatelko.
Pokud nežiješ v jeskyni a neživíš se jablky, co spadly samy ze stromu, jsi na h ovno ekolog a radši se nesnaž vůbec o nic. ![]()
Já nechápu jak někdo může koupit adventní kalendář s miniaturami kosmetiky, tolik zbytečného plastu
.
@Berry77 píše:
Kdyby mi tolik ležel na srdci osud zeměkoule, tak bych určitě nekupovala předražené plastové lego, i kdyby bylo z páté ruky, ale třeba dřevěné kostky. To mi teda přijde logičtější
jakože pokud nejsi 100% zero waste tak to nemá cenu, ani 80%, 50% se nepočítá, prostě buď vše nebo nic
no, ty zero waste asi evidentně nefunguješ ![]()
@Berry77 píše:
Hm, tak dřevěný kostky by mi dcery hodily na hlavu. Odmala miluji lego a skládání a stavení všeho možného což z dřevěných kostek opravdu nejde. Je hezky ze se chce někdo snažit a pak přijdou rádoby inteligentní, kteří mají potřebu všechno shodit.
@Jana525 to bych mohla zkusit. Látky mám doma dost. Jen vytypovat rozměr.