Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak jsem se rozhodla letos co nejvíc udělat Zerowaste Vánoce.
V plánu mám
pár dárků z bazaru - Lego, hry na PSP.
pár dárků ruční výroby - oblečky na panenky, jedlé dárky, oblečení
Ale nevím do čeho dárky zabalit ![]()
Máte někdo typ?
Nějak jsem nepochopila, co na těch tvých dárcích je zero waste ![]()
Jako zero waste mi z dárků přijdou jenom vstupenky, které obdarovanému pošleš e-mailem ![]()
Tchyně mi vloni zabalila dárky do utěrek (s vánoční tematikou) a zavázala normálním provázkem. působilo to trochu legračně ale ve výsledku jsem byla ráda za utěrky a za to, že bylo méně papíru na vyhození.
Příspěvek upraven 06.10.20 v 09:08
@lucenka píše:
Nějak jsem nepochopila, co na těch tvých dárcích je zero waste
Jako zero waste mi z dárků přijdou jenom vstupenky, které obdarovanému pošleš e-mailem
ale vstupenky na co, kam? když nic není a nebude kvůli koronapanice
Koupila jsem predloni online usite cervene pytlicky ze lnu a darky dala do nich. Zavazala maslema. Ty same budu pouzivat letos uz potreti.
Daji se koupit, aspon u nas, i lnene pytlicky s vanocnimi motivy. Kdyz je nekdo sikovny, tak si je usije i sam.
@Netopirek píše:
Tak jsem se rozhodla letos co nejvíc udělat Zerowaste Vánoce.V plánu mám
Ale nevím do čeho dárky zabalit
pár dárků z bazaru - Lego, hry na PSP.
pár dárků ruční výroby - oblečky na panenky, jedlé dárky, oblečení
Máte někdo typ?
ja bych to udelala tak, ze bych zainvestovala do darkovych tasek. Po vanocich bych tasky pekne slozila a odlozila do skrine na dalsi vanoce.
@Jana525 píše:
Koupila jsem predloni online usite cervene pytlicky ze lnu a darky dala do nich. Zavazala maslema. Ty same budu pouzivat letos uz potreti.
Daji se koupit, aspon u nas, i lnene pytlicky s vanocnimi motivy. Kdyz je nekdo sikovny, tak si je usije i sam.
to byhc mohla zkusit. Ja siju ze lnu. Nicmene, muj len je drahy, tak nevim, no.
@Jana525 koupila jsi online - došly poštou? v igelitu? ![]()
nebo jsi tam jela na kole a převzala do látkové tašky?
@Berry77 píše:
Asi chce být hrozně in a vůbec neví, o čem plácá
co ti na tom prijde jako placani?
Darky z druhe ruky jsou super, je dobre, ze se veci recykluji, davaji se jim druhy zivot. Odpad to samozrejme redukuje, darky se nemuseli vyrobit, nekoupujes ze zabalene v plastovem obalu.
To same plati pro rucne vyrobene darky. Pokud uplete vlastnorucne svetry, cepice, rukavice, ponozky nebo co ma v planu vyrobit, tak nejenom ze do darku plyne jeji cas a laska, ale neni to darek, ktery musel nekdo vyrobit v Indii v nejakem sweatshopu za par susnu, aby neumrela rodina hladem. Pak se to nemuselo transportovat pres pul sveta a nenamastil si na tom kapsu prodejce typu H&M, ktery prodava ty veci s 500% ziskovou marzi.
Cili, ja jsem pro.
@Berry77 píše:
Lego? To je vtip?
Píše, že bazarové, nevím, co je na tom tak nejasného, že je zkrátka environmentálně zodpovědnější pořídit věc použitou z druhé ruky, než nakupovat novou.
U nás v rodině, ještě dávno před tím, než jsem slyšela o jakémkoliv zero-waste, tak se vždycky různé dárkové taštičky a pěkné, nepomačkané, nepopsané balící papíry pěkně schovávaly do skříně a používaly dokola, dokud vypadaly k světu.
Případně v poslední době pořizujeme na balení dárků takový ten obyč hnědý baličák, ten převazujeme látkovými mašlemi (používané dokola), ozdobíme třeba větvičkami a vypadá to podle mě i daleko lépe, než ty barevné potištěné papíry. A taky ho pak po Vánocích používám dál.
Ty látky mi přijdou sice jako zajímavý nápad, ale v praxi by jich člověk potřeboval dost velkou hromadu a kdyby je měl kvůli tomu nakupovat, vyjde to určitě na větší ekologickou zátěž, než papír, a je otázka, zda by pro ně měl obdarovaný nějaké využití.
Mimochodem, nic neni horsiho, nez si pocist, jak se nektere rodiny pripravuji na letni dovolene. Normalne jsem neverila vlastnim ocim, kolik lidi nenabali detem zadne hracky do kufru s tim, ze prece nebudou tahat hracky sebou, kdyz se to da na miste koupit a pak v den odletu vyhodit do popelnice. Tak at zije plastovy odpad!!!
@stinga píše:
@Jana525 koupila jsi online - došly poštou? v igelitu?
Proc ta ustepacnost. Pytlicky mi budou slouzit nekolik let a behem roku je pouzivam na plno dalsich veci. A pokud te to tak zajima, tak jsem je koupila na Etsy, kde prodavaji malovyrobci, podporila jsem tak nejakou pani z Litvy, ktera to sije. Zda prisly jen v papiru ci byly v igelitu si nepamatuji, ale vazne nevim, proc te to tak drazdi.
PMS, prechod ci te proste nekdo nastval, tak to potrebujes poslat dal?
Příspěvek upraven 06.10.20 v 09:34
@warita píše:
ja bych to udelala tak, ze bych zainvestovala do darkovych tasek. Po vanocich bych tasky pekne slozila a odlozila do skrine na dalsi vanoce.
Jo tohle jsme taky par let praktikovali
@Berry77 píše:
@warita @klamonožka dárky z druhé ruky, proč ne, ale co je na tom zerowaste? Že koupí lego a zabalí ho do látkového sáčku?
ano, co je na tom ne-zerowaste? Rikala, ze to bude z druhe ruky. Pokud to koupi v nejakem bazarku, tak to koupi jak to lezi bezi. Nebo to muze koupit od nekoho primo, predaji si to osobne. Neznam detaily, ale myslim, ze se to da udelat zero waste.
Tak to, co se dneska schovává pod termín „zero-waste“, není přeci jen o tom, že až s dotyčnou věcí člověk skončí, tak po ní má zůstat co nejméně odpadků. To je naprosto zjednodušující pohled, jako např. s tou vstupenkou nebo nějakou poukázkou na zážitky - jasně, že jako odpadek z ní zbyde jen papírová kartička, pokud to bude vstupenka na koncert, je to velice „bezodpadové“, ale pokud to bude třeba poukázka na jízdu formulí, je to s dopadem na prostředí zas někde úplně jinde.
Myslí se tím zkrátka to, aby člověk, když nakupuje, si u toho uvědomoval určitý životní cyklus dané věci - co stojí za její výrobou, dopravou a pak popřípadě likvidací. Už samotný nákup věcí z druhé ruky je environmentálně zodpovědnější přístup, než věcí nových, a fakt to neznamená, že když se člověk rozhodne se o nějakou takovou zodpovědnost snažit, tak si od té doby jeho děti smějí hrát jenom s šiškami a kamínky.
@stinga píše:
@Jana525 koupila jsi online - došly poštou? v igelitu?
To je mi argument. Copak je nejen snaha o „eko-přístup“, ale cokoliv, jen o dvou pólech? Všechno nebo nic?
Když nejsi schopná dosáhnout soběstačnosti, vypěstovat si veškeré své jídlo i ošacení, tak nemá cenu se o cokoliv snažit? Řekla bych, že i každé drobné zlepšení se počítá. Kdyby si půlka lidí odpustila nakupovat jeden pomeranč do igelitového sáčku, taky by to bylo ku prospěchu, místo prohlášení „když už stejně nakupujou pomeranče dovezené bůhví odkud, tak už je to úplně zbytečné a nemá to cenu, stejně je to nezodpovědné“.