Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Berry77 píše:Že koupím použité lego, kterého se chce někdo zbavit. A zabalím ho do sáčku nebo krabice. Nevytvořím odpad. A o to v Zerowaste jde. Nulový odpad
@warita @klamonožka dárky z druhé ruky, proč ne, ale co je na tom zerowaste? Že koupí lego a zabalí ho do látkového sáčku?
Ale když už jsme to nakously -) vadí mi ty tuny obalů a mašliček, co po tom vždy zbydou
jako ty dárkové tašky opakovat stále dokola, nezní úplně špatně, ale dítka jsou detektivové a řeší, jestli už takovou tašku někde neviděly, nedostaly
ty sáčky ze lnu by mohli být dobrej nápad, ale jak odhadujete velikosti? to si zvládnete na tajnačku před dětma ušít? ![]()
@Netopirek píše:
Tak jsem se rozhodla letos co nejvíc udělat Zerowaste Vánoce.V plánu mám
Ale nevím do čeho dárky zabalit
pár dárků z bazaru - Lego, hry na PSP.
pár dárků ruční výroby - oblečky na panenky, jedlé dárky, oblečení
Máte někdo typ?
Celou diskuzi teda pominu, ja ti fandim, nejaka snaha je lepší nez nic
s tim balenim, bud bych na neco treba usila takove ty puncochy jako maj v americe, sice to neni moc na české svatky, ale aspon se to da používat kazdy rok porad dokola
a treba ty jedle darky bych zabalila proste do kosiku, pres ten muzes uvazat treba látkovou masli, i ten je fajn soucast darku, ja dostat nejake dobroty v košíku, tak sem štěstím bez sebe ![]()
@Netopirek píše:
@Jana525 to bych mohla zkusit. Látky mám doma dost. Jen vytypovat rozměr.
Dají se ušít sáčky na ovoce, na ponožky do pračky, povoskované ubrousky na svačinu apod.
My doma recyklujeme (nejen) vánoční papíry a tašky, které jsou ještě hezké. A taky se k nim hezky chováme, aby recyklovat šly.
@lucenka píše:
Hele ale to lego má nějakou krabici, nebo si půjde a vlastním pytlíkem pro lego? To samé ty jedlé dárky, pokud na ně suroviny nenakoupí v zero waste obchodě, tak už zero waste nejsou a je říjen hraní si na to, že to pod stromečkem bude vypadat jako zero waste.
Tak si představ, že pro lego půjdu s pytlíčkem. Budu ho dokonce kupovat na váhu.
A v Bezobalu kupuji zcela běžné.
@Keyllah píše:
Ale když už jsme to nakously -) vadí mi ty tuny obalů a mašliček, co po tom vždy zbydoujako ty dárkové tašky opakovat stále dokola, nezní úplně špatně, ale dítka jsou detektivové a řeší, jestli už takovou tašku někde neviděly, nedostaly
ty sáčky ze lnu by mohli být dobrej nápad, ale jak odhadujete velikosti? to si zvládnete na tajnačku před dětma ušít?
ja siju neustale. Nemyslim, ze dcera resi, jestli siju objednavku pro zakaznika, nebo neco pro nas. Jinak ano, jde to usit i na tajnacku. Deti zapadnou do postele v 9, do pulnoci casu dost.
@Berry77 píše:
Kdyby mi tolik ležel na srdci osud zeměkoule, tak bych určitě nekupovala předražené plastové lego, i kdyby bylo z páté ruky, ale třeba dřevěné kostky. To mi teda přijde logičtější
Jenže s dřevěnými kostkami si děti hrát nechtějí. To jim mám nutit něco co nechtějí?
@klamonožka píše:
Je to marný, zakladatelko.Pokud nežiješ v jeskyni a neživíš se jablky, co spadly samy ze stromu, jsi na h ovno ekolog a radši se nesnaž vůbec o nic.
Koukám na to. Asi raději všechno objednám přes Aliexpress. Z pohodlí doma a ještě ušetřím ![]()
@lucenka píše:
Hele ale to lego má nějakou krabici, nebo si půjde a vlastním pytlíkem pro lego? To samé ty jedlé dárky, pokud na ně suroviny nenakoupí v zero waste obchodě, tak už zero waste nejsou a je říjen hraní si na to, že to pod stromečkem bude vypadat jako zero waste.
ale ta krabice uz je vyrobena. Pokud zakladatelka koupi tu krabici second hand, tak se nevyrobi zadna dalsi krabice. Recykluje se stale ta stejna krabice. Kdyby ale sla do obchodu a koupila novou, tak je tady krabice nova. Je tady i nove lego. Oboji se muselo vyrobit a zatizilo zivotni prostredi. Je to dalsi kus plastu, dalsi kus obalu, dalsi kus odpadu.
A ja chapu, ze nekteri lide chteji veci nove, nepouzite. Zaroven se ale nechovame k prostredi moc laskave. Lidi kupujou a vyhazujou veci jako na bezicim pase. Nemyslim si, ze to je spravne. Maji vseobecne pramalou uctu k vecem.
@Keyllah já šíji když spí nebo jsou u babiček. Možná by to šlo i vymyslet, že to nebudou sáčky, ale kusy látky třeba ozdobně začištěné. A obvazané stuhou, ktera se do opět použít
Jo americke punchochy. Moje vyroba, jeste to musim pekne nafotit:
@warita píše:
ja siju neustale. Nemyslim, ze dcera resi, jestli siju objednavku pro zakaznika, nebo neco pro nas. Jinak ano, jde to usit i na tajnacku. Deti zapadnou do postele v 9, do pulnoci casu dost.
seš dobrá
já vstávám v pět, takže usínám s dětma, navíc jsem fakt levá, takže bych to asi nedokázala a neutajila. Uvažuju, že bych to koupila, ale těch dárků není až tak málo, a hlavně ještě ani netuším rozměry
ale snad to časem nějak domyslím ![]()
Ty seš odolná, zkoušet podobnou diskuzi na Emiminu.
Za chvíli přilítne dotaz, zda si ten len na trvalé obaly pěstuješ sama - v opačném případě háhá ![]()
@Netopirek píše:
@Keyllah já šíji když spí nebo jsou u babiček. Možná by to šlo i vymyslet, že to nebudou sáčky, ale kusy látky třeba ozdobně začištěné. A obvazané stuhou, ktera se do opět použít
to by mohlo vypadat i dost dobře, teda když by to udělal někdo šikovný
prostě mít nachystané „kusy“ této látky a pak to do toho už jen zabalit a hezky obvázat mašličkou
dobrej nápad ![]()
Já třeba byla nadšená z adventního kalendáře na laky na nehty. Velké balení nevypotřebuju a takhle jsem měla na dlouhou dobu různé laky a vyzkoušela jsem díky tomu i takové, co bych si jinak nekoupila.