Jaký máte názor na Židy? Znáte nějaké?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
"Setkal se sovětský a americký dirigent. Sovětský říká svému protějšku - ve světě se tvrdí, že v SSSR panuje antisemitismus a podívejte se, já mám ve svém orchestru pět židů. A kolik jich máte vy? A americký kolega odpoví - víte, že já ani nevím“
Jinak ano, znám lidi jejich předci byli obětí holokaustu a stejně tak znám lidi kteří vyznávají judaismus. A znám i izraelce a paliestince.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám jednoho, pravděpodobně je to žid, v izraeli tráví část roku - ale to je jediný identifikátor… a je to úplně normální chlap. Nezajímá mě, jakého je vyznání, čerpám od něj zkušenosti z oboru.
jo vlastně ještě zná a perfektně vypráví nepřeberné množství židovských anekdot. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše:
Znám jednoho, pravděpodobně je to žid, v izraeli tráví část roku - ale to je jediný identifikátor… a je to úplně normální chlap. Nezajímá mě, jakého je vyznání, čerpám od něj zkušenosti z oboru.jo vlastně ještě zná a perfektně vypráví nepřeberné množství židovských anekdot.:
to můj pubos taky a neni obrezany
Ale nevynecha jediny hrbitov, synagogu, umi to cist… co ja uz nachytala klistat na neudrzovanych zidovskych hrbitovech ve vychodni evrope (vcetne ceska) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, na kurzu jsem jednu poznala. Patri do rozsahle rodiny, ktera zije v Praze a Cechach.
Zminovala i par znamych jmen, ze jsou jeji bratranci a sestrenice (novinar, moderator, na univerzite nekoho a jinych skolach atd.). Mila, sympaticka, mlada pani.
Hezky se s ni povidalo a poslouchalo vypraveni.
Jelikoz jsem zvedavy jedinec, tak jsem se neomalene vyptavala
. Kdyz jsem byla loni v Praze, tak jsem mela pruvodkyni a ke vsemu povidani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také nerozumím, proč anonym a moc nechápu téma diskuze - zda jde o nějaky pokus o provokaci, ale dost pravděpodobne od někoho, o daném tématu moc nevi. Když chceš něco o židech vědět, tak si o tom přečti nebo zajeď do Izraele. Mně osobně se v Izraeli nelibilo, v Palestině (západní břeh) jsem naopak byla velmi mile překvapená (hlavně kvůli lidem) ale nesmesovala bych Izrael a židy, jedna věc je politika státu druhá věc jsou židi jako národ/lidi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@uživatel2 píše:
Také nerozumím, proč anonym a moc nechápu téma diskuze - zda jde o nějaky pokus o provokaci, ale dost pravděpodobne od někoho, o daném tématu moc nevi. Když chceš něco o židech vědět, tak si o tom přečti nebo zajeď do Izraele. Mně osobně se v Izraeli nelibilo, v Palestině (západní břeh) jsem naopak byla velmi mile překvapená (hlavně kvůli lidem) ale nesmesovala bych Izrael a židy, jedna věc je politika státu druhá věc jsou židi jako národ/lidi.
Protože jsem sama židovka. Nevím, co je na tom provokativního… Kdybych se zeptala, kolik kdo zná katolíků nebo baptistů, je to také provokativní? A ptám se proto, že sama se setkávám s různými stereotypy a zde i urážkami, takže by mě zajímalo, kolik tu kdo zná reálně židu nebo se vůbec v jejich blízkosti pohybovali. Psala jsem to pod anonymem, protože nehodlám zase poslouchat,,Nojo, to se ptá židovka Yoch…". Jsou tu anonymy na kdejakou blbost, tak nevím, co je na tomhle tak strašně popouzejícího
. Napíšu to tedy bez anonymu, abych už nikoho nečílila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yocheved pokud chces na epipi vydrzet, vybuduj si konzistentni pribeh, holky, zidovky, co tu jsou, funguji uplne v pohode. Ale teda maj jasno v tom, jestli maji dite, nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
@yocheved pokud chces na epipi vydrzet, vybuduj si konzistentni pribeh, holky, zidovky, co tu jsou, funguji uplne v pohode. Ale teda maj jasno v tom, jestli maji dite, nebo ne.
Já někde uvádím něco o dětech?
To si mě asi s někým pleteš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yocheved píše:
Já někde uvádím něco o dětech?To si mě asi s někým pleteš.
jo, v jedne diskuzi pises, ze dite, v dobe, kdy pracujes v zus, hlida partner, v jine pises, ze dite nemas. Nez me obvinis ze stolkinku, mam proste dobou pamet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
jo, v jedne diskuzi pises, ze dite, v dobe, kdy pracujes v zus, hlida partner, v jine pises, ze dite nemas. Nez me obvinis ze stolkinku, mam proste dobou pamet
Jo, hlída dítě, svoje
. Asi by to chtělo číst všechny komentáře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám jich dost, v pohodě…jsou v pohodě lidi.
Mrzí mě že je jich tak málo, popravdě…bejvaj to chytrý lidé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, když se ptáš…
Můj muž je Izraelec. Mám ho plné zuby a občas si říkám, proč s ním ještě jsem. Už jsem si tady na emiminu kvuli němu dost postěžovala. Navíc má ošklivý nos - zdaleka ne „typický židovsky“, ale ošklivý je. Taky mě štve, že nesnáší vánoční stromečky. Když nebyl doma, tak jsem jeden nazdobila, dala na něj patřičný počet svíček a když přišel domů, tak jsem mu vysvětlila, že to není vánoční stromeček, ale superkreativní chanukija.
Naše společné dítě je ovšem naprosto fantastické, i když má bohužel skoro tak ošklivý noc jako otec.
Mám také pár přábuzných, ti jsou ok.
Také znám jednoho podvodníka, který nás nejen obral o peníze, ale ještě nám vyhrožoval, že na nás pošle bandu Čečenců. Ano, takhle vypadá to slavné židovské spiknutí…
Ortodoxní židovka je i jedna z mým nejlepších kamarádek a je naprosto super. Krásná, hodná, inteligentní, vzdělaná… bohužel nemůže najít v rámci komunity vhodný protějšek.
Dvě z mých lékařek jsou židovky, obě velmi schopné ve svých oborech a mají skvělý přístup k pacientům.
Když tak přemýšlím, tak mám pocit, že židovky jsou mnohem lepší než židé - alespoň v mém okolí…
- Citovat
- Upravit
Jestli nějakého znám, tak o tom nevím
Pominu-li ortodoxní jedince, těžko poznat, nemám pocit, že by se něčím výrazně odlišovali od běžné populace.
Ale zaujaly mě středověké příběhy, překážky, se kterými se museli potýkat, vzdělanost a okolnosti, díky kterým bylo hodně z nich v minulosti povoláním obchodníky, lékaři i lichváři. Byli v kontaktu s arabským světem a napr. Ve Španělsku jednu dobu značně napomáhali kulturnímu a vědeckému rozvoji. Ve středověku myslím byli v některých věcech hodně napřed před křesťanskou komunitou, např. v otázkách hygieny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit