Jaký máte názor na Židy? Znáte nějaké?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80186
20.1.20 07:40

To je ale inteligentní dotaz. Kolik znáš katolíků, českých bratří, pravoslavných, buddhistů? Já ti nějak nevím, ale nepoznam je. A je mi jedno, jaká je jejich víra. A ptát se na soukromé věci, to je nevychovanost. Nebo ty se zeptáš známé, kolikrát za tyden má orál a kolikrát potratila? Já tedy ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20855
20.1.20 09:52

Dobrý den,

anonymitu ponecháváme.
Zakladatelka to sice nepíše - ale ptá se proto, že sama je židovské národnosti. Má právo tuto informaci nehlásat do světa pomocí veřejného fóra (byť pod nickem).
Respektujte to… ;-)

Děkujeme!
Přeju hezký den! :mavam:

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149016
20.1.20 10:16
@admin píše:
Dobrý den,

anonymitu ponecháváme.
Zakladatelka to sice nepíše - ale ptá se proto, že sama je židovské národnosti. Má právo tuto informaci nehlásat do světa pomocí veřejného fóra (byť pod nickem).
Respektujte to… ;-)

Děkujeme!
Přeju hezký den! :mavam:

Petra

Pozdě, už víme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
20.1.20 12:19

Znam a znala jsem hodne, nekteri byli z Izraele, s nekterymi jsem i pracovala (muj byvaly sef prisel z Izraele, takze zval odtud studenty, puvodem to byl teda rusky zid). Pro me je to ovsem minoritni informace. O kulture az tak moc nevim a zadny z nich nebyl ortodoxni zid.

Ja tento dotaz docela chapu. O zidech koluje spousta vtipu, ruzne steretypni nazory, pokud clovek chce uprimnou odpoved a je zvedavy, tak proc ne. Ja se taky rada zasmeju vtipkum o zidech, ale nic to neznamena :D Ted uz i proto, ze ten muj sef byl naprosto strasliva drzgresle, tak ted k tem vtipkum mam docela jiny vztah, ale fakt nic ve zlem. :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
20.1.20 12:50
@inkakřivák píše:
To je ale inteligentní dotaz. Kolik znáš katolíků, českých bratří, pravoslavných, buddhistů? Já ti nějak nevím, ale nepoznam je. A je mi jedno, jaká je jejich víra. A ptát se na soukromé věci, to je nevychovanost. Nebo ty se zeptáš známé, kolikrát za tyden má orál a kolikrát potratila? Já tedy ne.

Tak dá se předpokládat, že když někoho znáš, tak obvykle víš i o jeho vyznání ;). A ano, vím, jakého vyznání je můj nadřízený, moje kolegyně, nebo někteří moji přátelé :lol:. Já se neptám, kolik jich potkáš na ulici a jak je poznáš :mrgreen:. A ne, skutečně se neptám na to, kdo měl kolikrát orál, ani na jiné soukromé věci, to nevím, kde jsi vzal. Ale pokud jsi s někým v intenzivnějším kontaktu, tak se dá celkem předpokládat, že postřehneš, že chodí každou neděli do kostela, slaví Ramadán, nebo prostě obyčejně sem tam něco zmíní ze svého života (takže i víry). ;) A k Tvé otázce - katolíků znám nespočet, buddhistu jednoho, k Jednotě bratrské patří jedna z mých nejbližších přítelkyň. A hádej jak to vím? Ne, opravdu jsem je nemusela vyslýchat, ale známe se, komunikujeme, známe své zvyky a tradice :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26256
20.1.20 13:18
@yocheved píše:
Tak dá se předpokládat, že když někoho znáš, tak obvykle víš i o jeho vyznání ;). A ano, vím, jakého vyznání je můj nadřízený, moje kolegyně, nebo někteří moji přátelé :lol:. Já se neptám, kolik jich potkáš na ulici a jak je poznáš :mrgreen:. A ne, skutečně se neptám na to, kdo měl kolikrát orál, ani na jiné soukromé věci, to nevím, kde jsi vzal. Ale pokud jsi s někým v intenzivnějším kontaktu, tak se dá celkem předpokládat, že postřehneš, že chodí každou neděli do kostela, slaví Ramadán, nebo prostě obyčejně sem tam něco zmíní ze svého života (takže i víry). ;) A k Tvé otázce - katolíků znám nespočet, buddhistu jednoho, k Jednotě bratrské patří jedna z mých nejbližších přítelkyň. A hádej jak to vím? Ne, opravdu jsem je nemusela vyslýchat, ale známe se, komunikujeme, známe své zvyky a tradice :D

já to tedy nevím, jakého je kdo vyznání - není to pro mě důležitá informace a nenapadlo by mě se ptát. Znám spoustu lidí nejen povrchně, ale jestli chodí do kostela, to nevím a je mi to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80186
20.1.20 13:21

Já to prostě nevím a nezajímá mne to. Těžko odliším katolika nebo evangelika, ledaže bych smirovala, kam chodi do kostela. A na základě návštěv kostela si nedělám názory vubec. Prostě je mi to fuk. Zajímá mne jen jaký je to člověk, ne jeho víra. Křesťanské tradice treba dodržuje vetsina lidí, i do kostela jdou, a věřící nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.1.20 13:31
@Lenka_Hal píše: …ten muj sef byl naprosto strasliva drzgresle…

Já neznám žádného žida, který by byl držgrešle, a to jich znám hodně. Takže tenhle sterotyp ze svých zkušeností nemůžu potvrdit.

• Citovat
  • Upravit
77078
20.1.20 13:33

@inkakřivák a nejčastější je, že jsou lidé pokřtění, takže jsou katolíci, ale v běžném životě to prostě neprožívají - nechodí do kostela, nemodlí se, nic - takových lidí znám nejvíc - i k nim patřím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
20.1.20 13:52
@neumisa píše:
já to tedy nevím, jakého je kdo vyznání - není to pro mě důležitá informace a nenapadlo by mě se ptát. Znám spoustu lidí nejen povrchně, ale jestli chodí do kostela, to nevím a je mi to fuk.
@inkakřivák píše:
Já to prostě nevím a nezajímá mne to. Těžko odliším katolika nebo evangelika, ledaže bych smirovala, kam chodi do kostela. A na základě návštěv kostela si nedělám názory vubec. Prostě je mi to fuk. Zajímá mne jen jaký je to člověk, ne jeho víra. Křesťanské tradice treba dodržuje vetsina lidí, i do kostela jdou, a věřící nejsou.

Já také neříkám, že je to pro mě důležité, nebo že někoho šmíruji. Nezbývá než opět zopakovat, že obvykle, pokud se člověk s někým přátelí, tak o jeho víře ví. Toť vše. Pokud bych měla kamarádku praktikující katoličku, tak by bylo asi dost divné, kdybych o tom za x let přátelství nevěděla :mrgreen:.

A pro @neumisa, ne taky se na to lidí neptám, ale pakliže jsem s kolegyní třeba týden na zájezdě v jednom hotelu, tak samozřejmě něco ze svýho duchovního života buď praktikuje a nebo se o tom normálně zmíní. Není to nic tak tajemného, o čem by se lidi běžně nebavili :mrgreen:

Příspěvek upraven 20.01.20 v 13:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
20.1.20 13:54
@stinga píše:
@inkakřivák a nejčastější je, že jsou lidé pokřtění, takže jsou katolíci, ale v běžném životě to prostě neprožívají - nechodí do kostela, nemodlí se, nic - takových lidí znám nejvíc - i k nim patřím

Jasně, já myslela samozřejmě lidi praktikující svou víru. Taky znám samozřejmě spoustu lidí, co to tak nějak z tradice podědili :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
20.1.20 14:00
@Anonymní píše:
Já neznám žádného žida, který by byl držgrešle, a to jich znám hodně. Takže tenhle sterotyp ze svých zkušeností nemůžu potvrdit.

Můj táta je děsná držgrešle :mrgreen:. Zato moje mamka je pravej opak, takže se to za život celkem odnaučil. A u nás je to naopak - já jsem rozhazovačná až hrůza, partner je hooodně opatrný (a to není žid :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.1.20 14:08

Neznám nikoho, o kom bych to věděla. Nicméně je to národ s komplikovanou historií a užili si svoje. Spíš mají můj obdiv, co všechno už historicky překonali a zůstávají sví. Je pro mě nepochopitelné, kolik násilí se dělo a děje kvůli odlišné víře, nebo to slouží jako záminka k rozpoutání bojů. Že jsou vzdělaní a dobří obchodníci mi nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80186
20.1.20 14:13

@yocheved u přátel jistě, u známých nevím. A i u některých přátel nevim. Není to info, které mne zajímá. Stejně jako neřeším finance nebo sexuální orientaci. Nepodstatné hlouposti pro mne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80186
20.1.20 14:18

@pe-terka zajímavé je, že třeba obchod s penězi byl považován za ponižující a proto ho nechtěli křesťané. A chopili se ho Židé, kteří měli zákaz spousty jiných řemesel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze