Jaký máte názor na Židy? Znáte nějaké?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
To je ale inteligentní dotaz. Kolik znáš katolíků, českých bratří, pravoslavných, buddhistů? Já ti nějak nevím, ale nepoznam je. A je mi jedno, jaká je jejich víra. A ptát se na soukromé věci, to je nevychovanost. Nebo ty se zeptáš známé, kolikrát za tyden má orál a kolikrát potratila? Já tedy ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
anonymitu ponecháváme.
Zakladatelka to sice nepíše - ale ptá se proto, že sama je židovské národnosti. Má právo tuto informaci nehlásat do světa pomocí veřejného fóra (byť pod nickem).
Respektujte to… ![]()
Děkujeme!
Přeju hezký den! ![]()
Petra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@admin píše:
Dobrý den,anonymitu ponecháváme.
Zakladatelka to sice nepíše - ale ptá se proto, že sama je židovské národnosti. Má právo tuto informaci nehlásat do světa pomocí veřejného fóra (byť pod nickem).
Respektujte to…Děkujeme!
Petra
Přeju hezký den!
Pozdě, už víme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znam a znala jsem hodne, nekteri byli z Izraele, s nekterymi jsem i pracovala (muj byvaly sef prisel z Izraele, takze zval odtud studenty, puvodem to byl teda rusky zid). Pro me je to ovsem minoritni informace. O kulture az tak moc nevim a zadny z nich nebyl ortodoxni zid.
Ja tento dotaz docela chapu. O zidech koluje spousta vtipu, ruzne steretypni nazory, pokud clovek chce uprimnou odpoved a je zvedavy, tak proc ne. Ja se taky rada zasmeju vtipkum o zidech, ale nic to neznamena
Ted uz i proto, ze ten muj sef byl naprosto strasliva drzgresle, tak ted k tem vtipkum mam docela jiny vztah, ale fakt nic ve zlem.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše:
To je ale inteligentní dotaz. Kolik znáš katolíků, českých bratří, pravoslavných, buddhistů? Já ti nějak nevím, ale nepoznam je. A je mi jedno, jaká je jejich víra. A ptát se na soukromé věci, to je nevychovanost. Nebo ty se zeptáš známé, kolikrát za tyden má orál a kolikrát potratila? Já tedy ne.
Tak dá se předpokládat, že když někoho znáš, tak obvykle víš i o jeho vyznání
. A ano, vím, jakého vyznání je můj nadřízený, moje kolegyně, nebo někteří moji přátelé
. Já se neptám, kolik jich potkáš na ulici a jak je poznáš
. A ne, skutečně se neptám na to, kdo měl kolikrát orál, ani na jiné soukromé věci, to nevím, kde jsi vzal. Ale pokud jsi s někým v intenzivnějším kontaktu, tak se dá celkem předpokládat, že postřehneš, že chodí každou neděli do kostela, slaví Ramadán, nebo prostě obyčejně sem tam něco zmíní ze svého života (takže i víry).
A k Tvé otázce - katolíků znám nespočet, buddhistu jednoho, k Jednotě bratrské patří jedna z mých nejbližších přítelkyň. A hádej jak to vím? Ne, opravdu jsem je nemusela vyslýchat, ale známe se, komunikujeme, známe své zvyky a tradice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yocheved píše:
Tak dá se předpokládat, že když někoho znáš, tak obvykle víš i o jeho vyznání. A ano, vím, jakého vyznání je můj nadřízený, moje kolegyně, nebo někteří moji přátelé
. Já se neptám, kolik jich potkáš na ulici a jak je poznáš
. A ne, skutečně se neptám na to, kdo měl kolikrát orál, ani na jiné soukromé věci, to nevím, kde jsi vzal. Ale pokud jsi s někým v intenzivnějším kontaktu, tak se dá celkem předpokládat, že postřehneš, že chodí každou neděli do kostela, slaví Ramadán, nebo prostě obyčejně sem tam něco zmíní ze svého života (takže i víry).
A k Tvé otázce - katolíků znám nespočet, buddhistu jednoho, k Jednotě bratrské patří jedna z mých nejbližších přítelkyň. A hádej jak to vím? Ne, opravdu jsem je nemusela vyslýchat, ale známe se, komunikujeme, známe své zvyky a tradice
já to tedy nevím, jakého je kdo vyznání - není to pro mě důležitá informace a nenapadlo by mě se ptát. Znám spoustu lidí nejen povrchně, ale jestli chodí do kostela, to nevím a je mi to fuk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to prostě nevím a nezajímá mne to. Těžko odliším katolika nebo evangelika, ledaže bych smirovala, kam chodi do kostela. A na základě návštěv kostela si nedělám názory vubec. Prostě je mi to fuk. Zajímá mne jen jaký je to člověk, ne jeho víra. Křesťanské tradice treba dodržuje vetsina lidí, i do kostela jdou, a věřící nejsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenka_Hal píše: …ten muj sef byl naprosto strasliva drzgresle…
Já neznám žádného žida, který by byl držgrešle, a to jich znám hodně. Takže tenhle sterotyp ze svých zkušeností nemůžu potvrdit.
- Citovat
- Upravit
@inkakřivák a nejčastější je, že jsou lidé pokřtění, takže jsou katolíci, ale v běžném životě to prostě neprožívají - nechodí do kostela, nemodlí se, nic - takových lidí znám nejvíc - i k nim patřím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše:
já to tedy nevím, jakého je kdo vyznání - není to pro mě důležitá informace a nenapadlo by mě se ptát. Znám spoustu lidí nejen povrchně, ale jestli chodí do kostela, to nevím a je mi to fuk.
@inkakřivák píše:
Já to prostě nevím a nezajímá mne to. Těžko odliším katolika nebo evangelika, ledaže bych smirovala, kam chodi do kostela. A na základě návštěv kostela si nedělám názory vubec. Prostě je mi to fuk. Zajímá mne jen jaký je to člověk, ne jeho víra. Křesťanské tradice treba dodržuje vetsina lidí, i do kostela jdou, a věřící nejsou.
Já také neříkám, že je to pro mě důležité, nebo že někoho šmíruji. Nezbývá než opět zopakovat, že obvykle, pokud se člověk s někým přátelí, tak o jeho víře ví. Toť vše. Pokud bych měla kamarádku praktikující katoličku, tak by bylo asi dost divné, kdybych o tom za x let přátelství nevěděla
.
A pro @neumisa, ne taky se na to lidí neptám, ale pakliže jsem s kolegyní třeba týden na zájezdě v jednom hotelu, tak samozřejmě něco ze svýho duchovního života buď praktikuje a nebo se o tom normálně zmíní. Není to nic tak tajemného, o čem by se lidi běžně nebavili ![]()
Příspěvek upraven 20.01.20 v 13:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
@inkakřivák a nejčastější je, že jsou lidé pokřtění, takže jsou katolíci, ale v běžném životě to prostě neprožívají - nechodí do kostela, nemodlí se, nic - takových lidí znám nejvíc - i k nim patřím
Jasně, já myslela samozřejmě lidi praktikující svou víru. Taky znám samozřejmě spoustu lidí, co to tak nějak z tradice podědili ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já neznám žádného žida, který by byl držgrešle, a to jich znám hodně. Takže tenhle sterotyp ze svých zkušeností nemůžu potvrdit.
Můj táta je děsná držgrešle
. Zato moje mamka je pravej opak, takže se to za život celkem odnaučil. A u nás je to naopak - já jsem rozhazovačná až hrůza, partner je hooodně opatrný (a to není žid
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neznám nikoho, o kom bych to věděla. Nicméně je to národ s komplikovanou historií a užili si svoje. Spíš mají můj obdiv, co všechno už historicky překonali a zůstávají sví. Je pro mě nepochopitelné, kolik násilí se dělo a děje kvůli odlišné víře, nebo to slouží jako záminka k rozpoutání bojů. Že jsou vzdělaní a dobří obchodníci mi nevadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yocheved u přátel jistě, u známých nevím. A i u některých přátel nevim. Není to info, které mne zajímá. Stejně jako neřeším finance nebo sexuální orientaci. Nepodstatné hlouposti pro mne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pe-terka zajímavé je, že třeba obchod s penězi byl považován za ponižující a proto ho nechtěli křesťané. A chopili se ho Židé, kteří měli zákaz spousty jiných řemesel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit