Žití v Praze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3155
25.4.20 21:19

Žití v Praze

Holky, pohrávám si s myšlenkou odstěhovat se do Prahy. Mám to na opačném konci republiky. Řeším ale několik otázek.

1. Je velký problém s parkováním u domu? Kolik stojí rezidenční stání? Co když potřebuju parkovat u zaměstnání, které nemá svoje parkoviště - musela bych platit další rezidenční místo?
  2. Co když budu bydlet v nějakém satelitu v okolí Prahy - jak je to s dopravní dostupností - předpokládám, že budu muset vozit dítě do školky a všechny silnice budou ucpané.
  3. Slyšela jsem, že pražané mají takový jiný životní styl - z práce se dostanou dost pozdě, nezbývá jim tedy moc z volného odpoledne (u nás kdo končí ve tři, o půl 4 je doma). Hodně času tráví přesunem z práce domů.
  4. Jak je to se strachem - je důvod se bát v noci, v parku u Hlaváku.. jít sama s dítětem..nebo jste prostě zvyklé?
  5. Dají se ještě vůbec sehnat stavební parcely za solidní peníze? (u nás se dá sehnat i za mega, což v Praze je utopie, ale zase nechci aby stála víc, než samotný domek).
  6. Nemáte šediny z té hromady lidí okolo?
  7. Máte tušení co platíte na víc nebo dráž oproti žití jinde (např. nutnost měsíční jízdenky na MHD)?

Moc děkuji za všechny vaše postřehy. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
260
25.4.20 21:30

Ahojky, určitě neodpovim na všechny tvé otázky, ale pár postřehů mám.
Bydlení v Praze je dost drahá záležitost, ceny najmu jsou už tedy všude dost vysoké ale Praha a okolí je síla. Co se tyce nákupu domu či parcely neumím říct, ale nové byty v okrajovější části Prahy jsou několika milionová položka. Jakože ne jen tri, nebo čtyři mega.. pokud nechceš garsonku.
Co se tyce MHD za mě dobrý, měsíční pražská 550 Kč což je super.
Cestování po Praze autem bych řekla je o nervy, MHD je fakt lepší. Večer se člověk může bat chodit na určitých místech, já mám naštěstí jen zkušenost zebrajicich bezdaku. Hlavák, Smíchov a podobně.
Lidí už mě docela štvou, jsem v Praze přes 10 let cca a byl to můj sen. Teď pomalu přemýšlím, kam uteču z Prahy. 😁
Je fakt že cesta do a z prace zabere dost času pokud ji nemáš někde u baráku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
25.4.20 21:32

Ahoj, bydlim v Praze temer 10 let, takze…

1. auto nemam takze nevim. A auto mi pripada zbytecne… u nas v praci s nim jezdi asi 5 lidi ze 40. Metro je mnohem rychlejsi.
  2. ve spicce je to ze satelitu do prahy casove delsi nez treba z okolnich mest vlakem… masakr proste… proto radim nejezdit autem
  3. zalezi kde bydlis a pracujes… ale prumer dojizdeni je u prazaku 30-60 minut bych rekla.
  4. nebojim se nikde a to nenosim peprak… ale zase nechodim ve 3 rano teda.
  5. nevim
  6. nekdy docela jo…
  7. zrovna MHD ma praha hodne levnou… ale potraviny jsou urcite drazsi a hlavne sluzby a tak no.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
25.4.20 21:35

Tak když uvažuješ nad bydlením v Praze, asi máš nějaké povědomí o tom, na kolik to přijde - slušně řečeno - sakra draho.
Jestli uvažuješ nad podnájmem, připrav si za slušný byt pro rodinu plus mínus 20 tisíc, v paneláku někde na okraji Prahy asi i o něco méně. Teď sice šly ceny kvůli korona-apokalypse o něco dolů (nejsou turisti na Airbnb), ale to nebude trvat dlouho.
Ceny ke koupi se samozřejmě pohybují v širokém rozpětí, snadno zjistíš…

Parkování - jak kde. Klasická sídliště (Prosek, jižák…) jsou totální tragédie, rezidenční parkování nevyřeší nic, protože lidí, co tam bydlí, je prostě x-krát víc, než míst k parkování. Kde jsou nové baráky s podzemními garážemi, je to lepší. S bydlením v satelitu zkušenost nemám, ale každopádně silnice do Prahy jsou ráno zarvané. Na druhou stranu je v Praze perfektní systém MHD (24 hodin) a myslím, že stojí za to se v něm zorientovat a používat jej, třeba pokud by se ti bydlení a práce sešly někde na vlaku (vlakových stanic je v Praze hodně), je to výhra v loterii. A metro samozřejmě, taky super. Alespoň já jsem zvyklá využívat MHD hodně, vždycky jsme tak jezdili (i jako děti s rodiči, nemyslím si, že jezdit po Praze s dítětem automaticky znamená nutnost využívání auta).

Práce - asi záleží, kde budeš pracovat a jak si to nastavíš. 3/4 až hodina dojíždění do práce po Praze (od dveří ke dveřím) je podle mého názoru běžná. Nevím, jestli to považuješ za hodně nebo málo.

Strach nemám, chodím po Praze v jakoukoliv denní i noční dobu, myslím, že je to velmi bezpečné město. Jakože zrovna přes park u Hlaváku bych si cestu v noci asi nevybrala, ale pokud by nebylo zbytí… řekla bych že to tam spíš bude o nějaké psychické nepohodě, než o reálném nebezpečí. :nevim: I tam dost korzujou policajti.

Parcely za slušné peníze - myslím, že nedají.

Lidi okolo - ani ne, na turistická místa na procházky nechodím, když je hezké počasí, je v parcích přeplněno stejně, jako v Brdech nebo na Šumavě. Jsem zvyklá jezdit dost ven z Prahy, ale na běžný život mi to přijde snesitelné, pokud se člověk nepohybuje v úplném centru.

Dráž - MHD je naopak dost levná, když si koupíš roční, to vychází i lépe, než v Brně nebo Ostravě. Dražší je prostě hlavně to bydlení a pak služby - restaurace, cukrárny, kultura, různé zážitkové věci, poutě, atrakce, vstupy… to vše bude více (gastro) či méně (kultura) dražší.

Příspěvek upraven 25.04.20 v 21:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
25.4.20 21:36

1.hodne zalezi kde. Obecne parkovani v Praze je problem temer vsude.
4. Ja se bojim, par neprijemnych zkusenosti mam. Uz jedina taxikem, kdyz pozdeji vecer.
5.ne.
6. Ano
7. Rocni litacka je za super penize. Ostatni veci nemam srovnani, ale sluzby budou drazsi znatelne. Hlavne hospody a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
25.4.20 21:36

Parkovani mame ve vlastni garazi u bytu. Ja jezdim vsude MHD a manzel parkuje ma firemnim parkovisti. Ceny bydleni jsou ted astronomicke, ale kvuli nynejsi situaci by se snad mohly najmy sehnat levneji. Stavebni parcely jsou vsude v dojezdove vzdalenosti do Prahy drahe a moc jich neni. Cely zivot ziju v Praze a nikdy jsem se nebala nikam jit, ale zase zbytecne neriskuji. Ziju ted na kraji Prahy, takze zadne davy se nekonaji. Naopak se tady lidi zdravi a skupinky deti behaji volne kolem domu. Drazsi je tady hlavne to bydleni a pak asi kde co dalsiho-krouzky, koupaliste, restaurace, obleceni. Z prace lidi jezdi vetsinou pozde, protoze se bezne hodinu dojizdi a zacina se pozdeji a taky casto delaji vic nez 8,5 hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
25.4.20 21:42

Super, dík. Neříkám, že budu jezdit všude autem, ale auto mám nechci se ho zbavovat, takže musím promyslet i to ustájení :D Jinak koukám, že Pražáci se nebojí, to bude ta nátura, já holka z vesnice bych strach měla. No a ceny bydlení jsou masakr obecně. Začneme tam kdyžtak nejdřív pěkně v nájmu, kdyby byla touha to tam zase zabalit a vrátit se domů ;) teď třeba ty nemovistosti trochu spadnou na ceně. Dál nevím, co by mě mohlo rozhodit - paušál je stejnej, akce v Kauflu stejný 8) :mrgreen:, nafta jsem dnes koukala je u nás dražší než v Praze, psa nemám, kočku nemám..tak leda zubař může být dražší a pak asi různý kurzy, kroužky, cvičení.. :nevim: zase u nás jsou dost nízký platy (to co tu holky píšou, že vydělají jejich chlapi u nás bere leda ředitel), takže by se to vyrovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
25.4.20 21:46

@Petula306 Ono „co tu holky píšou, že vydělá jejich chlap“ bych nebrala za úplně statistický vzorek, mám pocit, že tu píší hlavně ty, co se chtějí pochlubit, ale ty z běžné střední třídy až tolik ne.

Píšeš, že doufáš, že ceny bydlení teď půjdou trochu dolů - ale pokud půjdou, tak ruku v ruce s tím budou klesat ty platy a růst nezaměstnanost…

Příspěvek upraven 25.04.20 v 21:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155

Než jsem odpověděla prvním dvěma, přibyly jste další :) moc děkuju, dá se z toho udělat solidní obrázek :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928

Strašně záleží, kde bys v Praze bydlela a kde pracovala. Jako pracovat dejme tomu na nám. Republiky a chtít jezdit autem mi přijde jako zhůvěřilost :-D A jinak ano, málokde se v Praze začíná pracovat před osmou-devátou (nepočítám-li pozice, kde je třeba dříve) a dle toho se taky končí. Ve 4 doma s plným úvazkem je opravdu málokdo. Ano, dojíždět se může dlouho, pokud nebudeš bydlet šikovně, tak 30 minut je luxus, 60 není výjimečné. Ano, je tu exta draho, definuj rozumný peníz, ale myslím, že parcelu tu za něj seženeš pár desítek kilometrů za Prahou. A lidi… když se pohybuješ v centru, je přelidněno. Když na okraji, nekonají se větší davy než na běžném maloměstě. V noci parkem u Hlaváku nee, zvlášť sama, ve dne i s dítětem asi kamkoliv bez obav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379

1. rezidenční stání můžeš mít tam, kde máš trvalé bydliště. Kolik to stojí, netuším.
2. Peklo. Podle mě jediné možné řešení je mít děti samostatné a aby chodily do školy v místě bydliště.
3. Obvyklá je pracovní doba 8:00-16:30 nebo 9:00-17:30, někde je ale začátek i konec klouzavý
4. Mně to nikdy nepřišlo, i jsem šla po půlnoci sama po Vaclaváku a pohoda. Nepopírám ale, že to je nebezpečnější, než jít o půlnoci vesnicí o 1000 obyvatelých
5. Nevím. Myslím, že leda v zapadákově bez infrastruktury
6. Jsem se tu narodila, takže pohoda.
7. Kdo musí, tak je dražší to parkování. Jinak MHD za 3650 Kč na rok. Není potřeba mít v rodině 2 auta. Ušetří se za benzín, do práce MHD. Dražší je bezpochyby bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
25.4.20 21:48

@Petula306 : jeste s tim navratem z prace. Lidi co delaji v kanclech vetsinou zacinaji az na 9.00 a tim padem konci nejdrive v 17.00 a pak jedou hodinu domu no. Takze fakt pozde. Ja treba jezdim na 7.30 a to jsou silnice i mhd prazdny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
25.4.20 21:48

@Petula306 V Praze je sice tzv. draho, ale díky velkému množství konkurence se všichni předhání v tom, jak lapit zákazníka. To přináší množství slev, někdy si říkám, že jdou až pod výrobní cenu - viz výprodeje kojeneckého oblečení v Tescu a výprodeje oblečení v C Ačku. I potraviny zlevňují. Některé řetězce toho už mají dost, je to prodělečné, ale ví, že když to zruší, utečou jim zákazníci ke konkurenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.4.20 21:51

Zakladatelka je troll nebo mimo realitu.
V Praze je málo vidláků a náplav, čekáme na tebe:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.20 21:53

Hele jo žití v Praglu je super. Třeba prodavačka v Albertu má nástupní plat 24500,– (hrubého tzn. cca 18500,– čistého).Nájem 1kk pokud budeš mít štěstí tak za 12500,–. Roční lítačka 4500,–. Jo je tady krásně.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max