Žití v Praze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1400
26.4.20 13:16

@Serpentini
a to bych fakt neřekla… však kolikrát na vesnicích jsou lidé za „náplavy“ ještě dvacet po přistěhování… nebo chataři… taky taková „vítaná“ sorta. Osobně mám i dost silný pocit, že Pražáci jsou mimo Prahu „dobří“ hlavně v momentě, kdy přijedou utratit peníze.

Pražáci na Moravě, Brno v Praze a jiné, tomu podobné - to tady asi bude vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
26.4.20 13:29
@Serpentini
@Serpentini píše:
Díky, že přesně potvrzuješ jací vy rodilí pražáci jste. Nikde jinde se člověk nesetká s tím, že by se rodilý místní povyšoval nad toho, který se tam přistěhoval. :potlesk:

Ne? To já se s tím setkávám docela běžně. Na vesnici přesně každý ví, kdo odkud přišel a kdo je místní. Ten původní obyvatel si může dovolit všechno, ten přistěhovalý skoro nic. A je jedno, že se přistěhoval před 20 lety…

V Praze se tohle neřeší, každému je jedno, co si soused na svém dělat, ať je z Prahy nebo z Moravy.

Byla jsem několikrát svědkem nadávání na pražáky. Jak nám tu lítají pečení holubi do huby, jak máme ručičky do zadu atd. Po litanii následovala otázka: A ty si z které vesnice tady v okolí? :lol: Ty výrazy lidí, když zjistili, že jsem Pražák, jako poleno :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
26.4.20 13:35
@Serpentini píše:
Mně přijdou na Praze nejhorší pražáci :nevim: Vidíš to tady… ohání se vidlákama a náplavama. :roll:

Heleď ve všech jiných diskusích se u KadetaBiegla a toho druhého nového trolla akorát člověk ušklíbne a pomyslí si, co to zase plácá - ostatně ani tady na ně nikdo neplýtvá silami reagovat - ale zrovna tyhle dva tu bereš za bernou minci?

Protože jestli bych měla jmenovat jedinou pozitivní vlastnost Pražáků (spíš jako „masy“, než jako jednoho každého z nich), tak že je jim zrovna tohle naprosto putna… v Praze máš lidi přistěhovalé z x koutů republiky, ale i Evropy, máš tam spoustu Vietnamců, černochů, menšin národnostních i sexuálních (ano, mám několik kamarádů homosexuálů, kteří se cíleně přestěhovali do Prahy ze Slovenska nebo z menších měst, protože tam byli pořád na pranýři)… dá se to říct i negativně - v Praze se prostě stará každý sám o sebe. Pokud jsem někdy slyšela někoho šťourat do „náplavy“, tak fakt jenom třeba u kamarádů jako vzájemný vtip.

Vlastně mi přijde, že jak se člověk stane Pražákem, tak akorát ve zbytku republiky to musí tak trochu tajit, protože když řekneš, že jsi z Prahy, mají tě zaškatulkovanou. Ale v Praze můžeš říct, že jsi z Aše nebo z Přerova nebo třeba z Kuala Lumpur a každému je to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
26.4.20 13:41

@Kadet Biegler no asi bych ji poradila, aby se tam nestěhovala, protože jeslti je to plno takových inteligentní taktních lidi tak potěš koště a radši vidlakov než takových arogantních tvoru jako vy..
Ale snad ne, v Praze znám víc lidi, a jsou normální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
26.4.20 13:43

@Serpentini všihni nejsou stejní, ale aspoň se vidí, že ne všichni lidi z Prahy jsou inteligentní a slušní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
26.4.20 13:45
@Serpentini píše:
Díky, že přesně potvrzuješ jací vy rodilí pražáci jste. Nikde jinde se člověk nesetká s tím, že by se rodilý místní povyšoval nad toho, který se tam přistěhoval. :potlesk:

To neni pravda. Rodice meho manzela se prestehovali na vesnici (kdysi a ne z Prahy) a mistni jim to obcas davaji najevo doted. To fakt neni vysada Prahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
26.4.20 13:47
@Janasas píše:
@Serpentini všihni nejsou stejní, ale aspoň se vidí, že ne všichni lidi z Prahy jsou inteligentní a slušní…

Jistěže ne, žije tam 1,3 milionů lidí a poměr hodných i zlých, inteligentních i blbých, pracovitých i líných lidí je tam jako jinde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
26.4.20 13:59

...

…teda, že se ti do toho blázince tam vůbec chce. Jinak teda tě upozorňuji, že pražáci to mají v hlavě dost pomotaný, všichni volili Drahoše, sympatizují s TOPkou, Pirátama a podobnou havětí. No prostě hrůza a děs. A ty zácpy všude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.4.20 14:16

@Petula306 a proč chceš vlastně do Prahy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
26.4.20 14:24
@goropredtokiem píše:
Kdo se v Praze narodil, tak s bezpečností nemá problém. Od malička chodíš a jezdíš sockou do školy, tak se není čeho bát. Bezpečnostní problém v Praze je díky náplavám a turistům.
A ještě na náplavách totálně miluju, že na padesátce jezděj ve služebnim autě třicet, protože přece „musim jezdit opatrně, rovná se pomalu“ a moc to tady neznaj. V Praze je třeba jezdit svižněji, lopaty, jinak celá Praha stojí, děláte zácpy. Na padesátce se jezdí šedesátpět, 65.
Asi už si tady moc nikdo nepamatuje, když byla v CR rychlost v obci 60km… já jo

Také rád jezdím svižně, ale Praha a její okolí je prošpikovaná radary a já fakt nebudu nikoho vykrmovat tím, abych se dostal někam o chvilku rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5245
26.4.20 15:00

1.
Na nekterych mistech uz jsou zony, takze platis tusim 1 200 za prvni auto rocne, nekde jeste zony nejsou a potrebujes jenom karticku z mestskeho uradu, ze tu bydlis, a tu dostanes zdarma. Parkovani u domu problem je, protoze je tu X dalsich lidi s autem, kteri touzi taky parkovat u domu, takze se ti muze stat, ze budes autem parkovat i 10 minut od bydliste, protoze jedine tam bude zrovna volne misto.
Pokud ti parkovani nezajisti zamestnavatel, musela bys parkovat nekde na hodinach. Ale vetsinou se tu do prace jezdi proste MHD.

2.
Pokud budes jezdit autem, neni to nic moc. Ja sice bydlim v Praze, ale z prace vidim kazdy den na totalne ucpanou magistralu. Resenim je jezdit nejpozdeji kolem sedme ranni, kdy je to jeste prujezdne. Pokud bude bydleni na vlaku, je to lepsi, ale vlaky byvaji ve spicce nacpane, s tim je potreba pocitat.

3.
Zalezi, jakou budes mit pracovni dobu. Vetsinou se zacina v 8 nebo 9. Kdyz sezenes praci s volnou pracovni dobou, muzes do prace chodit klidne na sestou. Jen musis pocitat s tim, ze ne vzdycky se ti muze podarit odejit driv, pokud budes mit pres den ruzne schuzky. Ty posledni byvaji klidne i v pet odpoledne, a pokud clovek potrebuje telefonovat se zamorim, tak sedi v praci jeste vecer.
Presun ti zabere casu tolik, kolik je potreba k doprave na misto, kde bydlis. Pokud budes hledat zamestnani v okoli bydliste, tak hodinu v MHD nebudes.

4.
Jsou mista, kam bych v noci moc rada nechodim, je to Hlavak a Palmovka napriklad, ale je to spis muj blby pocit z toho, ze je tma a vyskytuji se tam divni lidi, nez ze bych realne cekala kudlu v zebrech. Xkrat jsem se v noci na techto mistech byla a nebyl problem. Zeny s detmi bydli v Praze standardne a pokud vim, nijak zvlast se neboji. Jenom holt pravdepodobnost, ze tu potkas bezdomovce nebo fetaka, je vyssi nez v okresnim mestecku.

5.
Na parcely se podivej na bezrealitky nebo srealitach. Tam si udelas lepsi predstavu.

6.
MHD je levna. Jedine drahe mi v Praze prijde bydleni, ale co se ostatnich nakladu tyce, je to ciste na tobe. Pokud budes chtit draheho kadernika, najdes ho, pokud budes chtit levnejsiho kadernika, taky ho najdes. Pokud budes chtit nakupovat ekobio a cizokrajne speciality, muzes, pokud v supermarketu, muzes. To je vyhoda Prahy - je tu snad vsechno.

Pokud bych to mela shrnout, mne se zije v Praze dobre a jsou tu skvele moznosti pracovniho uplatneni a mimopracovniho vyziti. Jedine, co me stve, je cena bydleni a to, ze nevim, kde vezmu na vlastni byt (jako platit 20k najem se mi pristich 40 let nechce). A jedine, co povazuju za nutne, je mit vlastni auto, aby clovek mohl vypadnout z mesta pryc a nebyl vazany na vlak/bus (ktery taky nejezdi vsude, kam by clovek chtel).

Ovsem ano, neni to takovy ten poklidny provincni zivot. Ten na me dychne pokazde, kdyz se vratim na skok do rodneho mestecka. Tam ti lidi ziji uplne jinak - klidneji a mene uspechane. Praha proste pulzuje a zije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17441
26.4.20 15:17
@Petula306 píše:
Holky, pohrávám si s myšlenkou odstěhovat se do Prahy. Mám to na opačném konci republiky. Řeším ale několik otázek.
  1. Je velký problém s parkováním u domu? Kolik stojí rezidenční stání? Co když potřebuju parkovat u zaměstnání, které nemá svoje parkoviště - musela bych platit další rezidenční místo?
  2. Co když budu bydlet v nějakém satelitu v okolí Prahy - jak je to s dopravní dostupností - předpokládám, že budu muset vozit dítě do školky a všechny silnice budou ucpané.
  3. Slyšela jsem, že pražané mají takový jiný životní styl - z práce se dostanou dost pozdě, nezbývá jim tedy moc z volného odpoledne (u nás kdo končí ve tři, o půl 4 je doma). Hodně času tráví přesunem z práce domů.
  4. Jak je to se strachem - je důvod se bát v noci, v parku u Hlaváku.. jít sama s dítětem..nebo jste prostě zvyklé?
  5. Dají se ještě vůbec sehnat stavební parcely za solidní peníze? (u nás se dá sehnat i za mega, což v Praze je utopie, ale zase nechci aby stála víc, než samotný domek).
  6. Nemáte šediny z té hromady lidí okolo?
  7. Máte tušení co platíte na víc nebo dráž oproti žití jinde (např. nutnost měsíční jízdenky na MHD)?

Moc děkuji za všechny vaše postřehy. :mavam:

Ahoj… asi neodpovím na všechny otázky, ale budu se snažit napsat alespoň to, s čím mám zkušenost.
Letos je to deset let, co žiju stabilně/střídavě v Praze/za Prahou - předtím Mnichov, Curych. Nyní máme minibyteček v centru, tam jsme tak dva dny v týdnu… jinak satelit za Prahou.
Rezidenční parkování je vázané na trvalé bydliště, já platila za určitou oblast 1500,– se zaměstnáním neporadím, pracovala jsem ve velké fakultní nemocnici a tam se nám o parkovací místa zaměstnavatel postaral. Jak je to jinde nevím.
Dopravní dostpunost myslím zvládnutelná… já tedy jezdím ve velké většině autem, MHD jsem jela doslova párkrát, ještě se směju, že tady u nás jede autobus fakt v úterý a v sobotu a pak ještě na jaře a na podzím… :mrgreen: a jela jsem s kočárkem, bylo to na pohodu ale myslím, že při dobrém organizování a plánování se to dá i běžně. S vozením dítěte do školy a na kroužky nemám zkušenost, máme školku doslova za dvěma rohy.
Počítej s tím, že Praha je velké a rychlé město… ten pražský styl je fakt jiný.
Strach nepociťuji, nebo si ho nepřipouštím. S dítětem chodím tak, abych se bát nemusela - rozumná denní doba, veřejná místa, žádná zákoutí a tak, i když nikdy nevíš… no a na Hlavák a tak nechodím vůbec… takže tady asi nemůžu radit.
Parcelu asi seženeš, ale těžko říct za jakou cenou atd… atd… to chce asi někoho, kdo tomu prostě víc rozumí.
Na lidi se dá zvyknout, alespoň já je vůbec nevnímám, když nechci :-)
Praha je celkově dražší, s tím prostě počítej, hlavně bydlení samo o sobě je raketa a restaurace atd… to jsou doslova „pražské ceny“
Jak už jsem psala, žila jsem v Mnichově a v Curychu, ale Praha je moje TOP… neměnila bych… rodiče mám v jižních Čechách, když tam přijedeme sice se mi svým způsobem stýská po tom životě tam (klid, malé město, každy každého zná) ale už bych tam žít neuměla…
jestli chceš ještě něco vědět, klidně piš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2038
26.4.20 15:43

Praha byla skvělá, dokud jsem studovala a byla bezdětná, chtěla nabírat zkušenosti. Těch pár let tam jsem si opravdu užila a ráda vzpomínám. Všechno se ale jednou přejí a jako nerodilý Pražák jsem zatoužila vypadnout, stejně tak jako 90 % mých kamarádů (nerodilých Pražáků). Všechno se jednou přejí, Praha není tak skvělá jak jsem si vždycky myslela. Teď žijeme na maloměstě s dobrou dojizdností do Prahy a jsem tu opravdu šťastná a mám tu vše co potřebuji. Co mi například vadilo? Hektický život, větší stres, v každé firmě hodně workoholiků, přesčasy, všude hodně lidí, hodně divných lidí, neustálé dobíhání MHD, kolony, jiná morálka. Je to jiný svět a tam já nepatřím, ale každému vyhovuje něco jiného. Já jsem ráda, že jsme se rozhodli odejít. Za zkoušku to stojí, ale ani Praha ti štěstí nezaručí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
816
26.4.20 20:41
@Tecumseh píše: …teda, že se ti do toho blázince tam vůbec chce. Jinak teda tě upozorňuji, že pražáci to mají v hlavě dost pomotaný, všichni volili Drahoše, sympatizují s TOPkou, Pirátama a podobnou havětí. No prostě hrůza a děs. A ty zácpy všude…

Jenže, ten odpad, právě pražáci nevolili, jen náplavy z neziskovek. To je ten problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
26.4.20 21:23

@DoktorkaZorkaHorká v podstatě kvůli práci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí