Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat jak fungujete bez braní antikoncepce. Nedělá mi dobře, mám po ní divné stavy, někdy i nechuť k sexu, migrény a občasné špinění.
Chci se zeptat jak se chráníte, jak sledujete plodné dny a tak.
Chtěla bych vysadit, ale kámoška mi říká, že bez HA to je riziko… ![]()
Poradíte mi co a jak?
Fungujeme úplně normálně, cyklus mám pravidelný a ovulaci poznám. Do ovulace si dáváme pozor, dva týdny po ní už ne. Funguje to 100% a spokojenost je na obou stranách.
@wevik funguju bez ha už několik let a vracet se k ní nikdy nebudu. Za mě
Plodné dny nesleduju ![]()
Cely leta jsem pouzivala jenom kondomy a nikdy zadna nehoda me nepotkala… Takze za me se bez ha rozhodne zit da.
Takže si myslíte, že to půjde i beh HA? Mimčo sice chceme, ale teď hned ne.
nějaký ten rok dva to počká ![]()
Ahoj
já se rozhodla pro vysazení HAK před 4 lety, předtím jsem ji brala cca 5 let v kuse. Musím říct, že po vysazení mi začaly padat vlasy, ale hormony se cca do půl roku srovnaly a teď mám vlasy ok
sem tam se mi udělá nějaký akné, ale to minimálně, záleží, jestli jsi na to trpěla i před začátkem užívání antikoncepce… Nejvíc ze všeho mě ale těší to, že po vysazení jsem začala vnímat, jak tělo skutečně funguje - cyklus pravidelný, poznám ovulaci a s hladinou hormonů se mění i nálady
což v podstatě s umělými hormony odpadá. Co se týče ochrany, tak možností je nespočet. Mám kladné zkušenosti se spermicidy, ale když víš, kdy máš plodné dny, tak i přerušovaný styk je spolehlivá antikoncepce ![]()
HA jsem nikdy nebrala, a ani brát nebudu. Za*irat tělo umělýma hormonama se mi vážně nechce. A dítko jsme s partnerem počali až když jsme chtěli.
a opravdu život bez HA není takový horor
plodné dny nesleduji, ovulaci poznám a dáváme si prostě pozor ![]()
Také mi nedělala HA dobře, takže jsme používali kondom, když jsme nechtěli počít. Momentálně se snažíme o druhé dítě, už jsem dost vysledovala ovulaci a plodné dny, takže možná budem v budoucnu využívat i to.
@bibi88 to znamená, že máte přerušovaný styk?
Já u sebe právě nepoznám ovulaci, neumím počítat plodné a neplodné dny. Prostě nic.
Je mi skoro 23let a HA beru už od 17ti… už bych to ráda vysadila, znám spoustu ženských co neberou antinu a jsou spokojené… ![]()
Neberu HA asi 13 let. Mám tři plánované děti, pouze jednou se mi podařilo nechtěně otěhotnět, a to v době, kdy jsme pomalu plánovali další dítě (takže jsme to s „dáváním si pozor“ nepřeháněli). Nemohu HA a nesnesu kondomy, takže přerušujeme. Ač znám dobře svůj cyklus, přerušujeme pořád, i během neplodných dní. Už jsem jednou zažila, že jsem měla během jednoho cyklu dvě ovulace, je to sice vyjímka, ale… Taky mám cykly dost krátké a hlavně sperma vydrží čekat klidně pět dní. Takže žádná tragedie to není a hlavně, pokud se na děti už pomalu chystáte, tak když se holt zadaří, svět se nezboří. Tohle mi přijde jako to nejdůležitější - přerušovaný styk si může dovolit jen pár, který má jasno v tom, co udělá v případě, že se zkrátka zadaří ![]()
@wevik píše:
@bibi88 to znamená, že máte přerušovaný styk?
Já u sebe právě nepoznám ovulaci, neumím počítat plodné a neplodné dny. Prostě nic.Je mi skoro 23let a HA beru už od 17ti… už bych to ráda vysadila, znám spoustu ženských co neberou antinu a jsou spokojené…
Tak na to ale cyklus znát nemusíš
Jen se prostě partner musí naučit ovládat.
Vysadila jsem uz davno (ale je pravda, ze az v momrnte, kdy bych se diteti nebranila). Presli jsme na kondom a v pohode, dite mame planovane. Akorat je to opruz pro chlapa, ale ma smulu.
Já HA neberu 5 let a v pohodě. Nejdřív jsem měla strach, používali jsme kondom kolem ovulace a jinak přerušovaný sex. Ale nyní sleduji svůj cyklus, v plodných dnech si beru pesar a jinak bez ochrany a v pohodě
Mrkni na http://kalisek.cz/…r-femcap.php