Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám teď 9,5 měsíce starou dceru a jsem na počátku 7 týdne. Jen co jsem tuto novinu „strávila“, napadlo mě jak to budu dělat v praxi. Zkusíte mi, zkušenější maminy, poradit v několika otázkách?
Možná to jsou hlouposti, ale nějak si teď nedokážu představit jejich řešení …
Díky všem, Katka
Ahojky, tak to moc gratuluju!!!
Já mám akční 10ti měsíční čertici a zrovna jsem snažilka, takže mě odpovědí opravdu zajímají.......Každopádně bude doma asi veselo…
Takže maminy pište pište. Jen my už spíme v dětské pokojíčku, takže o to to pak budu mít jednodušší:-)))Alespon něco!
Kačula
Tak to me taky zajima…Holky mi vychazi presne 17m od sebe…
Ale neco uz mam vyreseno. Charlie je zvykla na svuj pokojik a svou postylku. Do 4 m spavala v kosiku, takze to bude stejne. Od 21m uz snad zvladne tu velkou postel a postylku pak dostane Zoe.
Ve 14m dcera jeste nechodi ani doma, natoz venku. Zatim jen obchazi nabytek. Radila jsem se i tady na miminu i se znamyma z okoli a vetsina mi doporucila tandemovy kocarek. Mam vybrany a foto je v galerce Kvetnatek 2006. Bohuzel v CR ho nesezenes. Cenove vychazi naprosto uzasne.
Aktivity: U nas v centru to funguje tak, ze pokud nemaji maminky kam dat starsi dite, tak ho muzou odlozit v herne. Co ale s tim mladsim ti neporadim. Nejlepsi by bylo sehnat si nejakou sikovnout studentku (nejlepe zdravky), ktera obcas pomuze. V dnesni dobe sehnat brigadu neni jednoduche a nekoho najit by nemelo byt slozite.
Terik
Ahoj, mám děti 21 měsíců od sebe, ale taky ti napíšu, jak jsem co řešila ![]()
Spaní - my jsme přikoupili druhou postýlku a spali jsme všichni čtyři v ložnici. Třeba se ti podaří, aby starší dítě spalo na velké posteli, ale Míša z ní zdrhal, tak jsme ho „zavírali“ do dětské postýlky. Jestli kolem sebe nepotřebuje ohrádku, můžeš dát do postýlky mladší dítě a starší může zezačátku spát na matraci (aspoň nespadne v noci z postele).
Kočárek - Míša už byl starší, já jsem střídala šátek + golfky a hluboký kočár + M. pěšky, resp. většinou za krkem
. U rozdílu 16 měsíců bych rozdhodně investovala do tanedemu. Napřed si ale zjisti, jestli nebudeš mít problémy dostat se do obchodů kam chodíš nebo k doktorce.
Aktivity - s tím je trochu problém. Když jeden plave, musí druhého někdo hlídat (tatínek, babička, nebo mít ve stejnou dobu pro staršího kroužek kde chodí bez maminky…). Nedovedu si představit, že bych se starším plavala a mladší měla půl hodiny vedle bazénu v autosedačce… Jestli nefungují babičky / tatínek, asi si zkus opravdu najít někoho cizího…
Ahojky,
neporadím, jak jde zvládnout děti 16m. od sebe, ale zřejmě to jde. My jsme se ségrou od sebe 12m., já jsem narozená v 13. 12. 78 a sestra 4.12. 79.
Mamina otěhotněla po 8. týdnech od 1.porodu.
Takže pevné nervy a nadhled.
R.
Jéé, Pralinko, já 30.8.1978 a brácha 16.10.1979, a mamka na všechno sama, táta pořád v práci a babičky 200 km daleko.
Ahoj Kati,
jdu se k tobě virtuálně připojit, naše malá má taky přesně 9,5 měsíce a já jsem v 17 tt. Co se týká spaní, uvažuju, že malá už zůstane v pokojíčku sama a já s manžou a miminkem budeme spát v ložnici.
Ke kočárkům - dost to řeším a nakonec se asi rozhodneme až na poslední chvíli. Já mám k dispozici svého tatínka v důchodu /dědečka/, který kdykoli když potřebuju na nákupy, vozí kočárek s malou před obchodem /1.v našem maloměstě se do obchodu s kočárkem nedostanu a 2. malá ráda spí za jízdy
/ , tak je možné, že budeme jezdit každý s jedním kočárkem. Na kratší vzdálenosti využiju na mrně babyvak.
Ale tandem úplně nevylučuju, na druhou stranu nechci být tak závislá …
Taky uvidím, jak na tom malá bude v létě s chůzí, zatím je na tom pohybově moc dobře.
Tak přeju bezproblémové těhu a kdyby jsi něco náhodou chtěla řešit, klidně napiš soukromou.
Zachovej klid a opakuj si - bude to dobrý, bude to dobrý… A ONO BUDE!!!
Občas se budeš hroutit, občas budeš nestíhat, ale která máma takovej problém nemá? A dneska je spousta vymožeností, když na to přijde, máš na starosti jen ty děti…
Půjde to, uvidíš.
A na rodině je diskuse skorodvojčat, tak se za náma třeba stav! ![]()
Peta
Ahojky,
tak já jsem na tom podobně.
Postýlku jsme už vyřešili - Verunka dostala velkou postel z Ikey (jmenuje se Kritter) a už v ní úspěšně spinká. Od narození je zvyklá spinkat v pokojíčku, takže tam se nic měnit nebude. Mimčo zdědí postýlku po Nice.
Kočárek mám vybraný nový tandem od Jané - na trh by měl přijít březen/duben - dozadu se dá na:,–(it korbička (nejen sportovní sedačka) pro úplné mimi a vepředu sedí starší sourozenec.
S MC ještě nevím - to budu řešit podle situace.
Takže takhle je to u nás…
Ahoj mamky ,nebojte vše v poho zvládnete, protože musíte. Že někdy nebude vyžehleno, utřen prach či vysáto- to jsou malé věci. Hlavně,že budou spokojené děti. Nestresujte. Můžu vám z vlastní zkušenosti říct,že dnes je to brnkačka ,proti tomu ,kdy jsme my měli před 18 lety děti 14.měs. po sobě.
...................atd, atd
Nevěšte hlavu za 15 let si řeknete „jak já jsem to mohla zvládnout?“-nachápu a ještě jedna věc mě napadá -zlatá miminkovská léta ,vzpomeňte si na má slova až přijdou děti do puberty
.
Tak přeji všem pohodové těhu, zdravé děti a hlavně klíííííííííííííd.
No já taky absolutně nechápu, jak nás mohla mamka zvládnout. Já jsem narozená 28.2.78 a ségra 23.3.79. A mamka tvrdí, že toho nejvíc zvládla na mateřské! Hlavně s těma plínkama to muselo být hrozné. Jinak když se narodila ségra, tak jsme zpočátku jezdili obě v jednom kočárku v korbičce, později jsem si prý vždycky zalezla do košíku pod kočár. To musela být sranda. Ale dřív byly kočárky asi taky větší.
Možná by bylo dobré pořídit si takové to stupátko ke kočárku, starší si na něj stoupne, chytne se kočárku a jede se.
Ahoj Katko,
já mám kluky od sebe 22měsíců. Spaní jsme vyřešili tak, že jsme staršímu zařídili pokojíček. Se vším jsme začali už dříve(tak od 15m), pomalu a postupně, aby si na všechno zvykl. Nejdříve pokojíček na hraní, pak jsme koupili postel, ze začátku jen na polehávání a na blbnutí. Tak ve 20m už tam chtěl spát sám,což nám pomohlo. Postýlka zůstala v ložnici pro mimi. S kojením jsem problémy neměla, Filip se odstavil sám v 9m. Po přichodu z porodnice jsem si myslela, že ho začnu opět kojit, ale to mi na to řekl, že on má lepší mlíčko z hrníčku. Jelikož se druhý syn narodil v létě,tak jsem kočár vyřešila tak ,že jsme koupili skateboard. Jezdí na něm do dnes, akorát teď ve sněhu musí chodit pěšky. Aktivity jsem si všechny zařídila na dopoledne, jelikož Filip chodí od roku do jeslí. Já jsem mezi dvěma těhotenstvíma chodila ještě do práce a tak jsem ho tam už nechala, když byl zvyknutý a líbí se mu tam. No nevím, jestli jsem nějak poradila, ono přeci ten rozdíl 16m bude asi trošku jiný. Přeji pevné nervy, neboj všechno jde, když se chce.
Ahoj maminko
Tento případ měli manželovi rodiče, ale už se jich nemůžu zeptat. Zabili se v autě, když bylo manželovi 10měs. Tak jsem se ptala jeho tety, kterou berou jako mámu. Prý se to dá zvládnout. Ona měla ještě svého syna přesně rok od manželové sestry. Takže ti měli doma veselo.
Koukala jsem, že děti takhle od sebe vozí v kočáru pro dvojčata. Chce to asi nastolit režim hned od začátku. Tchýně to tak udělala, jinak by se zbláznila. Věř, že když to zvádli jiní ty to zvádneš taky, jen tě to bude ze začátku zmáhat. Pevné nervy a hlavně zdravé děti.
Lucka a Anička 3roky a mimi 20tt