Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
včera nám braly krevní obraz a vyšlo nám, že máme hustou krev. Máte s tím někdo zkušenost. Malému bude 7 týdnů.
Někdo mi říkal, že je to tím ,že jen kojím a malý nemá dostatek tekutiny, takové té na žízeň a tak mi doporučovaly dávat mu po kojení 2 lžičky čajíku. Jinde jsem zas vyčetla, že by se do 4 měs. mělo zá:,–(ně jen kojit. Že je to naprosto dostačující. Tak nevím.Nechci malému ničím ublížit, nevím jestli je horší hustá krev nebo čajík. Je mi jasné co mi řekne naše Dr. - ta je pro zá:,–(ní jen kojení.
Máte někdo nějakou radu?
dík Lenka
No, já se nebráním čajíkům. Pracovala jsem v dětské nemocnici u miminek a i u plně kojených dětí jsme někdy dávali čajík. Je zima, víc se topí a ne všem miminkům stačí tekutiny z kojení.
Rozhodně tím nemůžeš miminku ublížit.
To je můj názor.
Pa a držte se
Já teda nevím, ale podle mě nemá krev s čajíkem nic společného. Určitě čajem nic nepokazíš. Já dávala fenyklový (dvě lžička před kojením) už od čtyř týdnů. Měli jsme dětskou koliku, ale na krev to nejspíš mít vliv nebude.
Tak ať jste brzy zdraví Iva a Viki 3,5 měsíců. ![]()
Ahoj,
u starší dcerky, které doktoři zatím brali krev asi 3×, nám vždycky řekli, že má hustou krev. Prý před obděrem málo pila. Já jsem jim to odkývala - nechtělo se mi s nima o tom diskutovat - měla jsem toho dost z odběru, který Sárka prořvala a já byla celá spocená. Byla to ale blbost - vždycky měla vypito minimálně 250 ml před odběrem (vypila celou kojeneckou láhev naráz) a pila průběžně i před tím. Hlídala jsem si to po první odběru, kdy nám doktorka sdělila, že má hustou krev.
I spojení „hustá krev“ mi příjde dost divné. Nepřikládám tomu velký význam a ani nehodlám nijak měnit pitný režim Sárky, protože toho vypije (a vždycky vypila) opravdu hodně. Taky si nemyslím, že to má spojitost s tím, kolik toho vypila - prostě jim ta krev tam teče pomaleji.
Neřeš to a pokud máš pocit, že má malej žízeň (suchý rty, tahavý sliny), tak mu dej pár lžiček čaje.
Pavla
Jo a ještě, termín hustá krev je divnej, ale opravdu to tak je, u lidí, kteří mají málo tekutin je hustší. Proto by měli lidé i před odběry pít neslazený čaj.
ahojky,
tak ja kdyz vidim diskusi o odberech krve pro miminko,musim hned napsat radu,co mi poskytla ma kamaradka z denicku(diky Kacico!dodnes ti chvalorecim
)
Nam taky brali dost krev v prvnim pul roce,kdy byl maly jen kojeny a poprvni to byla fakt bida,vubec to neslo.. ![]()
Postezovala jsem si u nas v deniku LM a Kacica mi poradila,ze jeji dr.ji rikala
,ze pred odberem je dobre ditko zavodnit.(nemusi to byt zrovna caj:)) Takze priste jsem se snazila dostat do maleho co nejvice vody a musim rict,ze to melo uspech.Krev tekla jedna radost a odber byl za chvilicku hotovy.
Jinak ja si myslim,ze MM mleko staci i na zizen,ale samozrejme kazde ditko jine,takze kdyz necura jak ma,kdyz je takove vyschle,neco bych mu na piti dala,my nemuseli.Jen tedy pred tim branim krve,na to si myslim a od te doby to byla vzdy zalezitost minuty.
Tak hodne zdaru
Any
Terminus technikus „husta krev“ znam - rika mi ho sestricka pri kazdem odberu krve. Malo piju (priznavam se bez muceni, jsem proste velbloudice
) a je to pry tim. Kazdy clovek ma pocit zizne jiny a jine potreby… zadne „zdravotni komplikace“ mi to nezpusobuje…
Marka + Marketka
Ahoj.
My se s tímto pojmem taky setkali při odběru. Kvůli stěrům musel být Radim nalačno - tj. alespoň 2 hodiny po UM ( byly mu 4 měsíce). Zároveň mu ovšem brali krev a jaksi netekla. Takže vymačkávali co se dalo, napíchnutý byl na 5 místech… pochopitelně, že výsledky pak byby mírně znehodnocené, protože prořval půl hodiny, měl hlad, dostal napít a pokračovalo se znovu. Už nikdy více.
Od té doby ho nakrmím a tak 20 minut před odběrem se snažím do něj dostat co nejvíce tekutin - čaj, vodu, řezenou šťávu…
Jinak byl sice nekojený, ale trochu čaje pil už ve 3 měsících - byl březen.
Beruška
Ahojky,
pokud si vzpomínám, když jsem byla s dcerkou hned po narození cca 10 dnů v dětské nemocnici, tak tam jsme automaticky dostávali každé ráno flašticku s čerstvým čajíkem a dával se všem mimčům. Já jsem v tom pokračovala i doma a dávala jsem pár lžiček feniklového čajíku před každým kojením, a musím potvrdit, že to na kojení nemělo absolutně žádný vliv, kojila jsem plně do 7 měsíců a pokračuji stále, jen jsme se díky fenyklu vyvarovali jiným lékům proti prdíkům atd. Takže můj názor je, že trocha tekutin navíc u kojeného dítěte neublíží!
Papa Šárka a spol.