Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
za chvíli začneme přikrmovat pečivem a sýrem a já nějak nemám tušení odkud začít. Jaký mám vybrat chleba? Světlý, tmavý…? A sýr? Četla jsem, že se hodně doporučuje Lučina, ale ta obsahuje sůl. Vadí to u dítěte, která ještě nemá rok? Nebo jaký jiný sýr?
Leni, napiš kolik je prckovi měsíců, od toho se to bude všechno odvíjet. ![]()
Doporučují se sýry bez tavících solí - zbytečně zatěžují ledviny - vím že nejsou v Gervais, ten má malý moc rád. Na jiný jsem v obchodě nenarazila, ale u nás není moc výběr, takže to střídám s klasickým máslem.
Sebasty, zitra ji bude 8 mesicu. Ja se spis ptam dopredu, abych byla informovana. Ne ze bych hned zitra chtela zacit.
Jasňačka, já jen orientačně.
Tak jak tady bylo psáno,zkus začít se žervé, je jich několik značek, co si tak pamatuju, tak jen ta obyčejná Lučina v papíře by měla být bez soli, ale je to bez záruky…holt lupu ssebou a študovat popisky. Možná by jste už mohli začít s chlebem,nejlépe celozrnným,ale sleduj prcka, už je v tom lepek a ten by moh vyvolat reakci.
Tak dobré zkoušení ![]()
Pa I.
My jsem začali s křupacím kukuřičným chlebíkem, nejlepší je vlastní výrobek Kauflandu, je tenounky a křupavý a dobře se kouše, když se uchovává pevně uzavřený v sáčku. A je bezlepkový. Na to jsme dávali Lučinu z krabičky s pažitkou. Sůl v Lučině je, ale mimi sní tak čajovou lžičku sýra, což si myslím,že neva. Makina
Ahoj Lenko,
lepek se snad může od 6 měsíce, někdo doporučuje od 8m, někdo od roku. My s chlebem a jinými produkty s lepkem začali v 10. měsících, se sýrem a máslem jsme začali v 11.měsících. Používám jen Lučinu, Gervais a máslo klasiku - žádnou ramu apod.
Jinak doporučuji, jak píše Sebasty - lupu sebou a študovat ![]()
Budeš koukat, co jíš ![]()
Ahoj
Ahoj, mám dotaz. Dceři už bude 11 měsíců, chleba i rohlík už kousala, ale už jsem párkrát narazila že dávají namazaný chleba ![]()
tak se chci zeptat - jaký chleba, čím namazaný a v jaké formě podávaný??
Děkuji.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz. Dceři už bude 11 měsíců, chleba i rohlík už kousala, ale už jsem párkrát narazila že dávají namazaný chleba
tak se chci zeptat - jaký chleba, čím namazaný a v jaké formě podávaný??
Děkuji.
Tak v 11 měsících, pokud dítě zvládá kousat, v podstatě jakékoli pečivo ve formě, jakou zvládne (na kostičky, půlku do ruky). Mazala jsem lehce lučinou, tvarohovou pomazánkou (domácí) nebo klasickým máslem
Ale není to nic, co bys musela dělat proto, že to dělá někdo jiný ![]()
@unuděná píše:
Tak v 11 měsících, pokud dítě zvládá kousat, v podstatě jakékoli pečivo ve formě, jakou zvládne (na kostičky, půlku do ruky). Mazala jsem lehce lučinou, tvarohovou pomazánkou (domácí) nebo klasickým máslemAle není to nic, co bys musela dělat proto, že to dělá někdo jiný
Dík za odpověď. Teď má období kdy si všechno v jakékoliv formě cpe celé do pusy, takže budou asi lepší ty kostičky
A nevěděla jsem jestli se třeba doporučuje nějaký zdravější pečivo nebo se maže necim extra pro děti do 1 roku…
Já furt vymýšlím nějaké večeře, ptže polívky moc nechce, kaše je na noc prý těžká, a jelikož my většinou jíme studenku (pečivo s něčím) a ona chce taky, tak bych zkusila dávat toto. Ještě chci zkusit zeleninové placky.
@Anonymní píše:
Dík za odpověď. Teď má období kdy si všechno v jakékoliv formě cpe celé do pusy, takže budou asi lepší ty kostičkyA nevěděla jsem jestli se třeba doporučuje nějaký zdravější pečivo nebo se maže necim extra pro děti do 1 roku…
Já furt vymýšlím nějaké večeře, ptže polívky moc nechce, kaše je na noc prý těžká, a jelikož my většinou jíme studenku (pečivo s něčím) a ona chce taky, tak bych zkusila dávat toto. Ještě chci zkusit zeleninové placky.
To máš ideální, klidně jí můžeš dávat víceméně totéž, co vám. Pečivo na kostičky, namazat lehce máslem, kousek kvalitní šunky nebo sýra taky může ![]()
@Lucie_Sx píše:
Polivky nechce zadne? Ani konzistence kase?
Ani vývar, ani krémovou (ani kaši). Dá si pár lžiček a už jí to nebaví. Ono to bude asi tím že chce to co jíme my…
Edit: No a nebo to bude tím že nejsem zdatná kuchařka
obědy má totiž většinou radši ze skleničky
![]()
Příspěvek upraven 19.08.21 v 11:07
@Anonymní píše:
Ani vývar, ani krémovou (ani kaši). Dá si pár lžiček a už jí to nebaví. Ono to bude asi tím že chce to co jíme my…
Tak jí to dej
Máme kluka trochu staršího, v tomhle věku už jedl namazanej chlebík rád. Začali jsme dávat, když mám sežral snídani/večeři ![]()