Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mám 20 let a vbočený palec mi začínal uz v 15. Mam ho na obou nohách, ale na prave uz moc a boli. Leva noha je bez bolesti. Planuji operaci nekdy. Ale je tu nekdo, kdo nesel a jak se vam s tim zije? Jak si ulevujete nohu od bolesti?
Četla jsem dobré recenze na speciální ponožky. Jinak jsou na to různá rehabilitační cvičení a základem jsou správné boty.
Posiluj palec. Mám k haluxu genetické dispozice, ale posilováním se mi ho povedlo narovnat. Musí se začít včas.
Tchyně byla na operaci, teď půjde na operaci s druhou nohou. Po operaci měla velké bolesti minimálně měsíc (prý porody byly jako nic oproti tomuhle), ale bez operace ji noha bolí neskutečně. Tím jak si ulevuje si zničila kyčle.
@sourozenka295 píše:
@AnnieTRoj a v kolikati jsi zacala? Ma to u me jeste smysl?
Začala jsem nedávno, je mi 25. Nevím, jak na to jsi. Odmala jsem měla příčné ploché nohy a cvičením se to dost spravilo. Rozhodně cvičení neuškodí.
@sourozenka295 píše:
Mám 20 let a vbočený palec mi začínal uz v 15. Mam ho na obou nohách, ale na prave uz moc a boli. Leva noha je bez bolesti. Planuji operaci nekdy. Ale je tu nekdo, kdo nesel a jak se vam s tim zije? Jak si ulevujete nohu od bolesti?
Ahoj, mně je dvakrát víc než tobě, měla jsem halluxy, docela bolely. Pak jsem začala nosit barefooty (kolem 40 let), ne sice za timto účelem, ale bolesti přestaly brzo a palce se mi asi po 4 měsících téměř srovnali, vůbec jsem to nečekala. Tak jsem přešla kompletně na barefoot boty a teď je to téměř srovnané. Jenom nesnesu běžné boty, to začne palec okamžitě bodat.
Určitě to má smysl řešit botami + úprava chůze+ cvičení.
Tohle mám já. Je mi 46, na operaci se nechystám, i když vím, že hezký to není, kupuju si širší boty. A kožené. Nebo se aspoň snažím, protože mi prostě jen tak něco nesedí. Nedělám s tím nic, ale ono mě to (ťuk ťuk ťuk) nebolí. 🤷🏻♀️
@Taktinevím já to tak moc nemám, ale na pravé noze už mě to hodně bolí, celý nárt, ach jo.
@Betty MacDonald píše:
@Taktinevím já to tak moc nemám, ale na pravé noze už mě to hodně bolí, celý nárt, ach jo.
Možná to máš ještě jakoby nahoru, ten palec a to pak bolí? Zvláštní, že to máš míň a bolí to. Zkus to cvičení, jak píšou holky výš.
Cvičení, existují i rovnátka a speciální pomůcky. To by ti nejlépe poradili ve zdravotnických potřebách. Také se podívej na internet, prodávají se boty speciálně pro haluxy, viděla jsem je i v prodejnách obuvi (ale ne v těch velkých). Vypadají dobře, měli je i v několika barvách a modelech. Koukala jsem na ně, protože kamarádka má také tenhle problém. Na operaci zatím nebyla, ale nevím, dělá jí to problémy, hlavně třeba vybrat letní nebo společenské boty.