Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, mám dotaz ohledně fleku po bodnutí hmyzem (nejspíš komár). Cca 3 týdny po bodnutí se objevil tento flek (fotky), doktorka nasadila ATB - Doxyhexal 200 mg na 14 dní. Flek už mám přes 3 týdny a stále nemizí. Hodně vybledl, ale nezmizel.
Je to normální? Nebo byla léčba nedostatečná? Vypadá to vůbec jako borelióza?
Děkuji všem za názory a rady ![]()
@hanka.br. píše:
Paní doktorka ti neodebrala krev?
Dost casto to vychází negativni. Dceri dala taky doktorka rovnou antibiotika.
@hanka.br. píše:
Paní doktorka ti neodebrala krev?
Ne, jen preventivně nasadila atb.
@vokishka píše:
Dost casto to vychází negativni. Dceri dala taky doktorka rovnou antibiotika.
Taky jsem dostala antibiotika hned, ale krev mi přesto odebrala a boreliózu dodatečně potvrdila. Za dva měsíce se bude dělat kontrolní odběr. Zřejmě si paní doktorka v případě zakladatelky je úplně jistá a krev jí třeba odebere po přeléčení.
@hanka.br. píše:
Taky jsem dostala antibiotika hned, ale krev mi přesto odebrala a boreliózu dodatečně potvrdila. Za dva měsíce se bude dělat kontrolní odběr. Zřejmě si paní doktorka v případě zakladatelky je úplně jistá a krev jí třeba odebere po přeléčení.
O odebrání krve jsme se vůbec nebavily. Ani po přeléčení mě odběr nečeká..
Odběr krve při podezření na boreliózu se vůbec nedoporučuje, stejně jako se nedělají kontrolní odběry, jsou to zcela vyhozené peníze. Když se s léčbou začne brzy, tak se protilátky nemusejí vytvořit, někdo je nevytvoří vůbec ani při pozdějším zahájení léčby.
Pokud by to byla borelióza, tak 2týdenní léčba 200mg doxycyklinem je dostačující. Trochu to vypadá, jako bych snad bylo prokrvácené podkoží, kdy hmyz nabodl nějakou cévku nebo tak něco.
Antibiotika by se správne měla brát 4-6 týdnu, protože tak dlouhý je vývojové stadio teto bakterie. Zkuste si o tom počíst na internetu. Doktoři v ČR to léčí nedostatečné a z lidi se stávají z chronici. Mě samotnou borelioza vyřadila z provozu na dva roky. Nechci strašit, jen jsem si užila své. Zkuste si to nastudovat… drzim palce