Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěli jsme se s partnerem od konce ledna snažit. ALE..
Mám nyní 3 dny spožděnou MS a trochu tvrdý podbřišek, již jsem jednou a neúspěšně těhotná byla a podbřišek vypadal také tak - to bylo to první, co jsem na sobě poznala a k tomu se přidaly závratě, které nyní také mám.
Je možné, že jsem i nejsem těhu, test si udělám až za týden, ale chtěla jsem se vás zeptat na zkušenost - mám trochu výčitky, jestli jsem v tom, že jsem přes vánoce (3 dny za sebou) a přes silvestra pila alkohol (3 sklenky s přehledem), pila 2 kávy denně, přejídala se sladkého.. Jestli jsem těhotná, vajíčko se muselo unízdit v těchto dnech a celkem se bojím, aby jej tato moje dočasná „svátková“ životospráva nijak neohrozila? ![]()
Jsem strašpytel, páč jsem se předchozí těhu fakt snažila, vše jsem dodžovala, byla jsem už při plánování těhotenství zodpovědná a teď jsem si říkala, až od konce ledna, času dost, tak si ty svátky užiji.. a hle.. možná v tom jsem (i když jsme se chránily) a možná také ne, to je jedno, ale jde mi spíš o to, jak jste „prasily“ před těhotenství/před početím vy? Hrotili jste to a byli jste ty zodpovědné skoro maminky, nebo jste nepřemýšleli nad tím, jakou máte životosprávu a prostě jste pak přišli na to, že jste v tom?
Píšu možná kraviny, to je ale tím strachem, aby tentokrát vše dobře dopadlo ![]()
Prosím, negativní komentáře si odpustte
![]()
Otěhotněla jsem v době vánočních večírku a Silvestra. A ze to stalo tehdy za to
dítě je zdrave. Btw test uz si klidně udělej, zpoždění tři dny je uz dost na to, aby správně ukázal
Prvni dny neni vajicko vubec spojeno s matkou a je vyzivovano ze zloutkoveho vacku. Az pozdeji pres pupecnik
navic po oplodneni jeste putuje do delohy a tam se zavrtava, coz taky nejaky ten den trva
asi bych byla v klidu…pokud by to bylo spatne, tak se nezavrta
a test by ti uz mel ukazat, pokud mas zpozdeni ![]()
@kami13 timto bych se nestresovala..dite se vyzivuje na zaklade zivotospravy matky az nekdy od osmeho tydne tehotenstvi. To ze si pila alkohol na zacatku nicemu nevadi.
Taky jsem to tak mela u dcery a nyni je to zdrava 3leta holcicka plna energie (nevedela jsem o tom a pila alkohol a zjistila jsem to prave v 8.tydnu tehotenstvi)
Bože, děkuji vám ženy, to jste mě moc uklidnily
Jen mám tedy ještě jeden dotaz, TT tu mám, ale při prvním těhu jsem si ho dělala na doporučení vždy z ranní moči, myslíte, že by se teď něco ukázalo, když už jsem tu raní prošvihla?
JÁ vím, je to trochu nechutný dotaz ![]()
@kami13 zkusit to muzes..ja mela slabsi carku i z odpoledni moci ![]()
@kami13 pokud jich mas vic, zkusit to muzes…ono v ranni je vetsi koncentrace HCG, pokud v moci je…pak jak clovek pije, moc je zredena
ale nekomu ukaze test i vecer…pokud vydrzis, pockala bych do rana, pokud ne, zkusila bych…ja bych zkusila ![]()
@kami13 otěhotněla jsem 2-3 dny před silvestrem, na silvestra jsem pila, potom jsem pila, kafe dokonce celý těhotenství.
Uprvního těhotenství jsem se na koncertě zřídila a za 14 dní jsem čůrala na papírek. Pokud se má embryo vyvíjet, tak se vyvíjet bude…
Můžeš to udělat teď a pak dej fotku. Dnes už se nemusí dělat jen z ranní moci. Životospráva na úplném začátku fakt nevadí. Nám v CARu naopak sklenku doporucovali.
Tak držím palce ![]()
Daleko důležitější než to že jste o vánocích měla alkohol je řešit vaši úzkostnou poruchu.
Kromě toho že bez toho, abyste se naučila strachu čelit a přemáhat ho a nevypsyhovat se sama svými černými scénáři, nezvládnete vychovat nebojácné dítě, tak taky jaksi ona úzkost dělá dost bordel v hormonech.
Těhotenství s prvním synem jsem zjistila týden po vánočním večírku, ale že bych z toho měla výčitky
Ani během těhotenství si alkohol úplně neodpírám, natož kávu nebo sladké. Ono zase není tak horké a zvlášť v těch prvních týdnech, když o těhotenství většina žen ani neví.
Podle me alkohol v tomto stadiu nevadi, jak jiz bylo receno. A kavu jsem pila cele tehotenstvi, dva salky, podle me gynekolozky slaba kava nevadi a tk musim rict, ze jsem uzkostliva dost a ze jsem jinak doporuceni ohledne stravy dodrzovala. Neboj se, vse je v poradku, respektive sama jsi nijak neuskodila ![]()
@kami13 Já jsem zjistila, že jsem těhotná až po 2 dovolených
Jeli jsme do Egypta - all inclusive - rozhodně jsem se nijak netlumila v chutích
A pak hned po dovolené na vodě (ten samý měsíc, pití přehršle, kuřácká posádka…) jsem si udělala test a ejhle
Termín mám v březnu, zatím musím zaklepat, že je malý v pořádku ![]()
Takže si myslím, že ty tvoje 3 sklenky jsou úplně v normě ![]()
Já zodpovědná byla, ve Tvém případě NE nehrotila bych to. V těhu se stravování nemění, pouze vyměníš sladké/tučné/smažené/přesolené za čerstvé, ovoce zeleninu a pestrý jídelníček. A to nezdravé si občas dáš, není třeba to vyřazovat úplně, jenom si hlídat pitný režim a živiny ze stravy, prostě z hranolek a pizzy moc živin nedostaneš
Kávu bych být Tebou klidně pila, né zabijáka, ale jednu až dvě denně proč ne ![]()