Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jee to úplně znám. V těhu sem mívala takové sny co druhou noc. A taky hodně živé! Sice ted si jich pamatuju jenom pár, ale taky se mi zdálo o tom že mě manžel podvádí se svou bývalou nejlepší kámoškou(Je to šílená kočka a podle mě jí nesahám po kotníky a on yl kdysi do ní zamilovaný, ale jinak v pohodě holka) V té době sme s mužem měli sližitější období a mě to donutilo si víc vážit toho co mám doma za poklad.
Věř mi v těhu jsou živé sny na nočním pořádku. A hlavně před porodem! To se mi třeba zdál sen že sem doma porodila, byl jiny, nevypadal jako mimi a já řekla manželovi aby ho zabil a on to udělal! v tu chvíli sem se probudila a z toho snu sem byla špatná až do porodu! Bylo to až neuvěřitelně živé! Ale narodil se mi nádhernější chlapeček než sem si představovala ![]()
já osobně mívám snů hodně. za noc i několik a asi dost dlouhé (což mimochodem asi není moc dobře, protože sny nemá člověk v hlubokém spánku, ale v té fázi předtím). někdy si je pamatuju, někdy jen vím, že se mi něco zdálo, ale nemůžu si to vybavit.
někdy je to super - jako bych se dívala třeba na film - zdá se mi něco dobrodružného, romantického, lehce erotického a tak. to je pak super a mrzí mě třeba, že se probudím a nevím, jak to dopadlo ![]()
někdy mívám děsivé sny, noční můry - naštěstí ne moc často.
někdy sny nepříjemné - probírám věci, které nejsou moc fajn - něco na ten způsob jako popisuješ.
no a většinou jsou to jen takové blbosti - prostě se mi do kupy zamíchají různé myšlenky, zážitky z předchozích dnů nebo to, co vím, že mě teprv čeká.
občas si říkám, jak jsem k něčemu mohla ve snu dojít, proč se mi o tom zdálo, nechápu to. ale už jsem se naučila v tom chodit (mám tohle snění už od malička), takže si velmi často vzpomenu na nějaké vodítko, třeba jen malinkou zmínku z předchozího dne, která mě k tomu nasměrovala.
jo…máme teď s mužem krizovější obobí, no spíš období jak na houpačce, v jednu chvíli je vše skvělé a najednou bác a hádka, která nám zkazí den..asi jsme nevyspalí, unavení..a pak se mi jednu noc zdálo, že umřel, byl to tak šíleně živej sen..bylo mi strašně, všichni se ke mně otočili zády, jeho sestra mi to přišla říct se smíchem..probudila jsem se s pláčem a od tý doby ťuk ťuk
krizovka nějak ustoupila, jsem najednou tolerantnější a jsem ráda, že ho mám ![]()
My se včera chytli s přítelem kvůli jeho mamce a svatbě, kterou máme za měsíc a dneska v noci se mi zdálo, že umřel…a to tak živě, že jak malý ve tři vstával na krmení, tak jsem měla totálně zalepené oči od slz…protože v tom snu jsem strašně brečela…
No takže taky mívám někdy šílené sny a v těhu to byl extra maras…
Ahoj
Já mívám taky živý sny. Sen o nevěře je jeden z nejhořší.
Ale sny s oblíbeným hercem ty jsou super
.
Někdy si ve snu říkám tohle mě nebaví je to můj sen a prostě si změním prostředí a lidi a pak si sním o čem chci. Zajímavé. Máte to taky někdo tak?
A už se mi párkrát stalo,že se sen splnil. Někdy to je takové to „to už jsem jednou zažila“ ale i se mi stalo,že se mi zdálo o kamášce co byla těhu,že porodila holčičku s hodně vláskama tmavýma jak úhel. Se mi všichni smáli a ona ji opravdu porodila.
taky mám občas sny, že manžel něco provede
jsem navíc teď s dítětem doma, on má prestižní práci, kolem něj samý „vystajlovaný“ dravý manažerky, je hostem různých společenských akcí… tak se asi podvědomě obávám
no, ráno mu to za tepla všechno povím, co zas provedl a sprdnu ho
na půl vážně, na půl sranda…
občas si ze mě dělá srandu, když se ráno blbě probudím. to říká: jsi na mě naštvaná, že jsem zas něco ve snu provedl ?!? ![]()
LuckaPt píše:
Ahoj
Já mívám taky živý sny. Sen o nevěře je jeden z nejhořší.
Ale sny s oblíbeným hercem ty jsou super.
Někdy si ve snu říkám tohle mě nebaví je to můj sen a prostě si změním prostředí a lidi a pak si sním o čem chci. Zajímavé. Máte to taky někdo tak?
jo tak to mám taky tak. přijde mi, že postupem času jsem se to naučila. ale nefunguje mi to ještě vždycky - někdy je sen tak reálný, že si neuvědomím, že je to sen.
ale někdy zase když se mi zdá něco nepříjemného, tak si uvědomím, že je to jen sen a že se z něj přece můžu probudit. takže jsem se zas naučila z něj „vyskočit“. doslova sebou tak jako trhnu. někdy mě to „vyhodí“ do jiného snu, někdy se vzbudím úplně. když se budím úplně (u nějakých těch nočních mur), tak zjišťuju, že sebou trhám nejenom v hlavě, ale opravdu i fyzicky tělem.
no a úplně nejlepší sny jsou ty k ránu, když se mi zdá, že spím a pak mi zazvoní budím vstanu a vše probíhá jak normálně… no a pak se teprv vzbudím a jsem úplně zmatená kde jsem, že už jsem přece vstala. a jednou se mi i stalo, že jsem se takhle ve snu „vzbudila a vstala“ dokonce dvakrát za sebou než přišlo to opravdové vzbuzení a to byl teprv zmatek ![]()
ale jsem ráda, že to tak mám. přijde mi to pokaždé hrozně zajímavé, co ten můj mozek všechno nevymyslí ![]()
Ahoj,
z dnešní noci mi utkvěl v paměti divný sen, hodně živý, že jsem měla problém rozeznat, zda to byla realita nebo ne. Pokud tu někdo snům rozumí, zajímal by mne význam:).
Ležela jsem v posteli, stejná doba jako když jsem si opravdu šla lehnout. A usínala jsem. V tom jsem si na něco vzpomněla, že musím udělat, přesně nevím co. Nějaká maličkost. Šla jsem do kuchyně, chtěla si na to rozsvítit, ale nešlo to. Světlo nefungovalo. Byla jsem v klidu a zkusila světlo na digestoři. Ale také nic. Ani velké světlo nešlo, a tak jsem se na vše vykašlala a že si půjdu lehnout. Jak jsem ale ležela, začalo mě cosi najednou jakoby svírat, měla jsem úplně ztuhlé svaly, nemohla jsem se vůbec pohnout a ani dýchat. Lapala jsem po dechu a měla pocit, že mě „cosi“ prostě drží a brání mi dýchat. Každý kousek mého těla byl něčím pohlcen. Ale nebyla to žádná postava, spíš nějaká síla nebo duch, fakt nevím. A pak jsem jen pohnula očima a koukla se na zeď a tam z chodby jsem zahlédla světlo, vícebarevné, jako takový nepravidelný tvar v duhovém stylu, pruhované barvy- žlutá, oranžová, růžová. Měla jsem pocit, že prostě v bytě „něco“ je, nějaká síla nebo energie nebo nevím, jak to popsat. Ale vylekalo mne to.
Strachy jsem se probudila a opravdu jsem měla celé tělo ztuhlé. Dlouho jsem se přemlouvala, že se mi to jen zdálo. ![]()
Jinak já věřím v něco nadpřirozeného… Když umřela babička, tak se nám pravidelně v noci ve stejnou hodinu zapínala tv, ale jen se rozsvítila, nebyla úplně puštěná. Trvalo to asi 3min a pak to přešlo. A celé to období bylo cca půl roku po smrti babičky.
Dost často se mi stává že při spánku se najednou.,, vzbudim" a vidím osoby v místnosti a povídám si s nima..
Např. Byla jsem venku s kamarády a při příchodu domu jsem šla hned spát, byla jsem hrozně unavená, no pamatuji si, že jsem se uprostřed noci,, vzbudila'' a sedla na postel a viděla v mém pokoji kamarády se kterýma jsem byla venku a povídala si s nima, vždycky se po 3 minutách úplně proberu a lehnu si zpátky a usnu, ráno vždycky nevím co to mělo znamenat..
nebo jsem byla na koncertě a nechávala si věci v šatně.. No když jsem přijela domů opět jsem šla hned spát a zase se mi to stalo, uprostřed noci jsem se jakože vzbudila, sedla na postel a viděla před sebou jak někdo krade z šatny moje věci a jde s nima pryč, vedle mě seděla kamarádka a já se jí ptala, zda mám za ním jít a věci si vzít, kamarádka neodpovídala a já seděla furt na posteli a čekala co bude. No po 2 minutách jsem se vzbudila úplně a znovu si lehla a přemýšlela co to zase bylo
![]()
Tyhle sny mám už dost dlouho a stále nevím jestli se to děje jenom mě, nebo i někomu jinýmu. Budu moc ráda když se někdo ozve a poradí jak to řešit, některé situace jsou fakt nepříjemné. Děkuji ![]()
Ahoj,
tak se musím podělit o jeden velmi živý a emotivní sen, který se mi na dnešek zdál.
Už nevím jak k tomu došlo, ale manžel se přiznal, že spal s mou nejlepší a dlouholetou kamarádkou.
Neustále jsem plakala, hystericky a bolestivě a mezi jednotlivými vzlyky vydávala slabiky a snažila se spojit větu. Hlas mě zrazoval. Chtěla jsem vědět víc, podrobnosti. Kdy s ní spal, proč, kde, kde jsem byla v tu dobu já…?
Vypadlo z něj, že s ní spal v době, kdy jsme my dva spolu začínali, ale jen jednou. Pak asi 3× před necelým rokem, předtím, než kamarádka otěhotněla.
Psali si na internetu a on si půjčil motorku od kamaráda a jel za ní (ve skutečnosti si strašně moc přeje motorku, ale já nesouhlasím, protože mám o něj strach). Na otázku jaká byla, odpověděl, že úžasná, kreativní…(ve skutečnosti sama o sobě dost pochybuju, on mi říká, jaká jsem skvělá, ale já si to nemyslím, teď v těhu abstinujeme, protože je mi pořád zle). Pak uvařila vynikajcí jídlo (já umím vařit, ale mám se hodně co učit, všechno dochucuju bujóny a používám koření typu „Francouzské brambory“, manžel mi jídlo chválí, ale já vím, že by to mohlo být lepší). Nakonec prohlásil, že u ní si připadal jako doma, ve skutečném krásném a teplém domově (my máme v přízemí staveniště a v 1.patře kde bydlíme katastrofální podmínky, do Vánoc snad už budeme dole, kamarádka má nový, zrekonstruovaný a zařízený dům). A prý měla uklizeno, což ve skutečnosti u nás neplatí, jak je mi špatně, mám tu třeba dva týdny špinavé nádobí, protože ho myju po částech a mezitím stihneme ušpinit další, prach, špinavé koberce.
Sen byl dlouhý, já neustále plakala, cítila bolest na hrudi a přemýšlela, co vlastně budu dělat, když jsem teď těhotná a jediný kam můžu jít, je k rodičům na venkov, daleko od současného domova. Taky jsem si vzala úvěr na náš společný dům a přemýšlela také o tom.
Chtěla jsem vrátit čas, vygumovat to, co řekl a vědět, že je to pořád on, ten skvělý, milující a věrný manžel, pro kterého je věrnost základem vztahu.
Ve snu jsem se také ptala mamky, co ona na to. Ve skutečnosti ho má moc ráda, tvrdí o něm jak je hodný apod. Ptala jsem se, zda mu mám odpustit, ona že ne. A na otázku co si o něm myslí řekla, že je to hajzl.
Ve snu jsem uvažovala, zda mu odpustit. Říkala jsem si, co bude se vztahem, když to udělám. Už nikdy mu nebudu věřit a navždy bude nevěra v mém srdci jako obrovský trn, který bude bolet a jen doufat. Co kamarádka, s tím jsem si hlavu nelámala, prostě přetrhám kontakty, skončila u mě. Ale zvládla bych s takovým mužem žít?
Sen skočil ve chvíli, kdy jsem se chtěla přihlásit na emimino a napsat do diskuze „jak jste se vypořádaly s nevěrou“, rozmyslela jsem si to, a řekla si, že tomu ještě dám čas.
Nedovedete si představit, jakou obrovskou úlevu jsem cítila, když jsem otevřela oči a spatřila svůj noční stolek s knížkou. Otočila jsem se a on tam ležel vedle mě!!
Ve snu se zračí všechny mé pochybnosti a spousta mých chyb, které dělám. Uvědomila jsem si, jak jsem zlá a sobecká, netolerantní. Před tím, než jsem šla spát, jsem mu dala najevo, že mě mrzí, že si po měsící dal jednu cigaretu. Před mým otěhotněním jsme oba docela dost kouřili, já přestala hned, byly jsme domluveni, že v těhu přestaneme. Ráno jsem mu řekla, ať kvůli tý cigaretě nemá výčitky, že to nevadí.
Měly jste taky takový silný sen, který se vás snažil dovést k lepšímu?