Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky. Začala jsem sledovat ovulaci pomocí ovu testů, při mých cyklech 35-40 dní začínám testovat 20. den, a to ob den. Po 7 dnech stále jedna čárka. Vyhodnotila jsem to, že nemám ovulaci tento měsíc, nicméně jsem si vzpomněla, že mívám během cyklu několik dní zvýšenou poševní sekreci (bílý slabý výtok). Myslíte, že to znamená ovulaci na 100 %, a že se můžu na testy vykašlat a spíše sledovat tu sekreci, jestli je to spolehlivější ukazatel? Jakmile se ta poševní sekrece objeví, bývá to známka, že ovulace přijde za několik dní nebo že už probíhá? Díky moc.
..je lepsi ovu sledovat i dle hlenu,stavu cipku… ,,ty ovu testy (to mi prijde zybtecne drahe)
ja bych kombinopvala bazalni teplotu,stav cipku a hlen…
nebo nejlepe nic a vykaslat se na zjistovani
Při ovulaci by měl být hlen spíše čirejší, hodně táhlý. Přirovnává se k vaječnému bílku, nebo jako když jsi vzrušená..
S těma testama bych ještě nepřestávala. Já mívala cyklus 30 dní a ovu jsem měla až 22 den. je sice možné, že si měla anovulační cyklus, ale.
Někdy stačí dělat testy obden, protože pozitivní by měly být dva dny. Jistila jsem každou silnější čárku a byli jsme docela uspěšní ![]()
Nebo zkus měřit bazální teplotu, ale na to potřebuješ více než jeden cyklus.
Já bych brala ovulační testy jen jako doplněk, aby sis případně potvrdila či vyvrátila, když jinými způsoby vysleduješ ovulaci. doporučuju osahávání čípku. Po ms se zavře, několik dnů před ovulací začne měknout, zkracovat se (u mě to třeba trvalo 5-6dnů, než přišla ovulace od chvíle, kdy začal měknout). Pak se zase protáhne, zvtrdne a začne se měnit před ms. Je to vysoce individuální, čípek je potřeba osáhnout tak 2× denně, nebo i víc, zkrátka když jdeš na záchod, tak sáhnout. A když budeš mít pocit, že je čípek krátký, tak začni testovat.
Na měření BT jsem byla moc líná, naštěstí nebylo potřeba, ale kdyby se nezadařilo, tak bych byla asi začala.
ahoj laura,
asi by si mala zacat s meranim bazalnej teploty.. k tomu neskor mozes pridat kontrolu hlienu a cipku… tu najdes nejake zakladne info na prvej strane, kludne si to popozeraj, precitaj a ked si nebudes s niecim vediet rady, tak kludne napis do diskusie
radi ta tam uvidime a poradime.
https://www.emimino.cz/…ie-bt-39823/
nainuva, len taka otazocka: to mas odkial ze ovu test ma byt pozitivny dva dni? ![]()
ked LH hladina stupa prilis rychlo, tak ovulacny test moze byt pozitivny len niekolko hodin a dotycna ho nemusi zachytit pokial ovu testy robi len raz za 24 hodin ![]()
laura, ak chces merat bt alebo poradit s ovu testami, pod sem do temy:
https://www.emimino.cz/…kovani/8109/
Nainuva moc gratuluju k miminku, no vidíš, jak to šlo rychle, ani ses nám na hubnoucí nepochlubila ![]()
Omlouvám se za OT ![]()
Tak má zkušenost s ovu testy nic moc. Protože jsem se řídila podle čárky a poctivě jsem dělala každý den a hned jak byla čárka tak jsme šli na věc, jenže nic. Pak jsem se na testy vyprdla, že to tak napíšu a jakmile jsem cítila tlak v podbřišku, prostě poslouchala své tělo, tak šup a hned se zadařilo.
Holky díky za vaše reakce a Ello moc za bezva odkazy, všechno jsem pročetla. Takže lze říct, že pokud nemám žádný hlen, ale sucho, nemůže mi zrovna probíhat ovulace. Ta je doprovázena jen zvýšenou poševní sekrecí a tudíž, jakmile ji budu mít, ovuluji. Je to tak?
Laura, podla mna to nie je podmienka, su zeny, ktore maju menej hlienu a ovuluju… to, ze ho nemas vela neznamena, ze nie je napriklad na krcku alebo vnutri, kde ma byt… ale su sposoby, ako sa da tomu hlieniku pomoct (napr grepovy dzus, malinikovy caj alebo da sa kupit aj lubrikacny gel, co pomaha spermoskam sa dostat na spravne miesto a ich to nezabija - preseed).
a hlien nie je jediny znak ovulacie, je to kombinacia - BT/hlienik/krcok/ovu testiky…
ovulacne testy ti urcia obdobie par dni pred ovulaciou (ale niekedy sa to da zachytit len kazdodennym testovanim, dokonca su zeny, ktore maju doobeda negativny ovu test, poobede zrazu pozitivny a na dalsi den doobeda zase negativny a keby tie testy robili len raz denne - doobeda alebo kazdy druhy den, tak by ten rychly narast LH hormonu ani nezachytili… a ked je pozitivny, tak to znamena, ze ovu BUDE do cca 48hodin..
potom sa da ovu pozorovat sledovanim cipku - v case ovulacie je vysoko (ledva na neho dociahnes) a je makky, akoby rozliaty (ako olupana bobula hrozna) a otvoreny (strcis do neho spicku prsta) ![]()
v neplodnom obdobi je nizko (lahko ho dociahnes) a je tvrdy, akoby valcek a zatvoreny.. ale to chce nejaky cas, aby si ho sledovala, dolezite je si VZDY predtym poriadne umyt ruky, aj za nechtami a najlepsie je ho sledovat poobede/podvecer kazdy den v zhruba rovnakom case, lebo jeho poliha a tvar sa moze v pribehu dna menit..
a jedna z tych najspolahlivejsich metod je sledovanie BT, treba to merat bud v ustach pod jazykom alebo dolu v macicke vzdy rano hned po prebudenim este predtym, nez vstanes z postele a najlepsie vzdy v rovnakom case. nevyhoda merania BT je, ze ked spozorujes narast teploty, tak si uz po ovu, cize si sa mala snazit den predtym.. ale na odpozorovanie svojho cyklu a ci vobec ovulujes je to velmi dobre, vacsinou zeny zacinaju s meranim po 6-12mesiacoch snazenia… zapisovat si to mozes napr na stranke Fertilityfriend, tak ti ten program aj vyhodnoti, ci podla tych znakov si mysli, ze ovu bola, kedy bola a tak…
ak mas otazky, kludne sa pytaj ![]()
ahoj Ellla,
narazila jsem na Tvůj příspěvek k ovulaci a je bezvadný,dík za něj i když nebyl určen přímo mě
máš super popsáno v kostce to co člověk po kouskách honí po internetu.
Vypadá to že tomu tozumíš,tak bych se tě chtěla zeptat i na sebe.V září jsmepo ms nechali vyndat tělísko,a hned se začali snažit o mimi.Nezadařilo se,ani jsme to napoprvé nečekali,ale oč jde - jde o to že ms kteá se dotavila sice načas po 27 dnes byla hrozně silná,prudká ale krátká.3. den byl konec.Bolesti,průjem…Hned poté jsme se začali znovu snažit a vzala jsem si na pomoc i ovulační testy(poprvé v životě)začala jsem 9.den večer AŽ DO 15dc.Jeden den jsem vynechal byl to12DC.Pak jsem to vzdala a testla jen tak 18DC.Celou tu dobu byl test naprosto negativní i den předcházející tomu vynechanému.Jako další průšvih se mi jeví že druhá ms přišla po 21.dnech-ted v nedeli a dnes máme středu a zas je od rána konec.
Zajímal by mě tvůj názor - je možné že jsem ovulaci minula?nebo byl anovulační cyklus?Testovala jsem vždy ráno (vím že by se nemělo,ale musela jsem do práce a tam to nešlo)A pak večer když jsem přišla.Myslíš že na délku a průběh ms může mít vliv vyndané nehormonální tělísko? ![]()
Předm dík za odpověď a čas!!!
ahoj jitka
s telieskom velmi nemam skusenosti, ale myslim, ze ak neobsahuje nejake hormony, ktore by sa s neho uvolnovali do tela, tak po jeho vybrati by telo malo nastartovat na normalny cyklus… to, ze je MS kratka, neznamena, ze je nieco sle, zavisi to od sliznice… niektore nazory hovoria, ze silna a kratka MS (cca 3dni) sa vyrovna slabsej a dlhsej (6 dni), stale by to malo byt OK…
k tomu, ci mi mala alebo nemala ovu - je viacero moznosti… kazda zena ma z casu nacas jeden anovulacny cyklus rocne, mozno si ho prave trafila… dalsia moznost je, ze si prave nemusela vystihnut ten vrchol LH… naozaj by sa nemalo testovat rano, najlepsie je okolo 11 doobeda alebo okolo 4-6poobede, dolezite je dodrzat postup - 2 hodiny pred testovanim nic nepit a necurat!!! vysledok sa odcitava po 7-10 minutach od testovania…
ak si chces byt ista, ci tvoje telo pracuje hormonalne spravne, tak sa to vacsinou riesi u lekara tym, ze urobi hormonalny profil - vacsinou na 3DC doky vezme krv a zisti hladiny hormonov… dalej sa da urcit ovulka aj tym, ze prave okolo 10DC by si isla k lekarovi na sono, aby zistil, ci tam nejaky dominantny folik je…
a dalsia moznost - ak je este skoro na riesenie s lekarom - je meranie BT a sledovanie ovulky, co vsak moze trvat aj niekolko mesiacov, aby si si urobila obraz o fungovani svojho tela..
kazdopadne ti drzim palce, ak treba, tak sa ozvi alebo prid k nam do temy ![]()
ellla děkuju za odpověď,
tetovala jsemzřejmě úúúplně špatně.Někde jsem četla že se ráno testovat nemá protože je hladina LH nízká(?!)Je to možné?Což já dělala.Další test byl kolem 18.hod večer.Nedodržovala jsem nepití,ale nečurání jo.
Tento měsíc si na to dám pozor a objednala jsem se k mudr.Či spíše si mě pozval na 8.DC že uděláme utz.Tak jsem zvědavá co bude.
Ještě jednou díky!!
Já mám cykly taky dlouhé, ale ovu mívám pocit tak klidně kol 8. - 10. dne. Jak říká kapsarecek, spíš sleduj BT a spol. Ty ovu testy bys asi min. jeden cyklus musela zkoušet celý, abys měla jakés takés vodítko.
Laura77 píše:
Ahoj holky. Začala jsem sledovat ovulaci pomocí ovu testů, při mých cyklech 35-40 dní začínám testovat 20. den, a to ob den. Po 7 dnech stále jedna čárka. Vyhodnotila jsem to, že nemám ovulaci tento měsíc, nicméně jsem si vzpomněla, že mívám během cyklu několik dní zvýšenou poševní sekreci (bílý slabý výtok). Myslíte, že to znamená ovulaci na 100 %, a že se můžu na testy vykašlat a spíše sledovat tu sekreci, jestli je to spolehlivější ukazatel? Jakmile se ta poševní sekrece objeví, bývá to známka, že ovulace přijde za několik dní nebo že už probíhá? Díky moc.
Ahoj,já nemam s ovu testama moc dobré zkušenosti,několikrát mi vyšly // a ovulace ještě nebyla,tak chodím 14.den na ultrazvuk a mám jistotu.trvalo to chvíli,měla jsem rozhozenou menstr.,teď je to už ok,takže už po druhé,jsem ovulovala 14.den.Mně to takhle s tím ultr.vyhovuje