Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky,
máme 6 letého kluka a od září se snažíme o další mimi.
Doufám, že se brzy zadaří. Zároveň také přemýšlím, jak co synovi komunikovat, zda ho nějk připravovat atd.
Jak jste to dělali ?
Jaké máte kdo zkušenosti s tímto věkovým rozdílem ?
Moc děkuji za Vaše zkušenosti.
Lucka
Ahojky . tak já teda ještě nemám žádné dítě , ale s bratrem jsem o 7 let , on je strarší .. a mamka si nestěžovala brácha jí pomáhal , vyzvedával mě ze školky,hlídal atd..
žirafí, a co vztah mezi Tebou a bráchou ?
Jinak moc díky za info z pohledu maminky ![]()
Jen mám bráchu o sedm a půl let staršího. Nejsme v podstatě sourozenci. Celé dětství jsme prožili „odděleně“. V jednom bytě - tedy fyzicky spolu - ale mentálně jinde. Teď, když jsme dospělí, je to něco jiného, ale on bude vždycky můj starší bratr, ta pauza je velikánská. Myslím, že se máme rádi, jsem moc ráda, že ho mám.
Když se smíříte s tím, že mezi nimi nebudou nějaké extrémní hry atd., jděte do toho. Je to prostě jiné, když je mezera rok a půl, když jsou to tři roky, když je tam deset let. S tím se nedá nic moc dělat, ale není to důvod další dítě nemít ![]()
blackbirdka píše: žirafí, a co vztah mezi Tebou a bráchou ?
Jinak moc díky za info z pohledu maminky
můžu soudit jen ze strany mladšího sourozence,ale brácha byl pro mě takový vzor furt jsem chtěla dělat to co on,hrály jsme si,dováděly spolu,učil mě, ale občas to dopadalo i rozbitým lustrem
![]()
Jsem strašně ráda za svýho straršího bráchu
..
Jnk držím palečky at se brzy zadaří ![]()
Jsme s bratrem o sedm, on je mladší. Mamča ho výrazně protěžuje již od dětství, co se týče našeho vztahu i nyní je v podstatě dost chladný, rozhodně ne sourozenecký. I z toho důvodu nechi více jak jedno dítě.
Ahoj, mám téměř 7-mi letého syna(bude mít v prosinci) a měsíční dceru. Když jsem byla těhotná tak byl na mě takovej pečlivej a starostlivej. Zlobil ale dál to je jasný.Hrozně moc se těšil avšude se chlubil, že budeme mít miminko(nevěděli jsme pohlaví). Když se malá narodila a on byl za námi v porodnici, tak se mě ptal jestli už chodí nebo aspoň leze, jestli ji může donést panenku
No a když zjistil, že jen leží spí,papá a není s ní žádná zábava, tak jeho zájem trochu ochabl.Ale jen na chvíli, pak zjistil, že díky ní může být středem pozornosti(a to on rád)tak všude vyprávěl jak jsem rodila a jak je malá hodná...........Teď když jde ráno do školy tak jí jde dát pusu, když pro něj přijdu, veme si hned kočár a když malá začne plakat je u postýlky první
Spíš je to náročné pro mě, první třída a miminko je to někdy masakr ![]()
Sama mám o 9 let mladšího bratra a pravda je taková, že když byl malý musela jsem se o něj starat a byl pro mě nutným zlem, když šel do první třídy, já šla na střední do jiného města, začala randit a zájem jsem o něj neměla .Cestu jsme si k sobě našli až když mu bylo tak 17 a já zjistila, jak je to skvělej člověk ![]()
Jo a bylo fajn, že jsem své těhotenství využila k sexuální výchově syna a bylo to myslím mnohem jednodužší a vzal to přirozeně bez problémů ![]()
Ahoj,já mám devítiletou a dvouletou dceru.A můžu ti říct,že je to někdy docela nápor na nervy.Nikdy mě nenapadlo,že se budou pořád pokoušet,prát atd.A to je ze strany té mladší hlavně,tam tu starší kousne,kopne a ta starší si to samozřejmě nenechá
Mladší je takový živel.Ale zase když jsem byla těhotná,bylo to fajn,takové větší dítě už se o sebe trochu postará.Samozřejmě jsme ji na to připravovali a ona se i těšila.A když se nám malá narodila,tak pomáhala,sice trošku žárlila,protože přece jenom miminko potřebuje více péče,ale to už taky přešlo.Takže já myslím,že je to docela fajn takový rozdíl a když šla ta starší do první třídy,měla jsem na ni víc času.
Ja teda mam 4letyho syna, ale i tak vsechno tak nejak proziva se mnou … no on mozna jeste vic proziva to mimino . Ja ho nechapu ze po zkusenosti s mladsim se jeste tesi a raduje ![]()
Jinak mam o 7 a o 8let starsi sestry , ale hodne je to o povaze, ta nejstarsi byla vzdycky takova ochranitelka a pecovatelka, kdezto ta prostredni ne, presto jsme si v detstvi vsechny celkem rozumeli. Ja milovala pozici nejmladsi a o dost mladsi - byla jsem hezky vsemi rozmazlovana
a sestry byli muj velky vzor. S tou nejstarsi si stale dost rozumime s prostredni ne, ale pomalu ani mamka si s ni nerozumi - je to proste hoooodne o te povaze, urcite vic nez o tom vekovem rozdilu
Ahojky, já mám mezi holkama rozdíl 7.5let. Když jsem byla těhotná tak se starší strašně těšila na to že bude mít konečně sourozence a pořád se o mě moc starala. Po narození než se malá trošku víc rozhýbala to bylo pro starší nuda, teď už bude mít mladší 8 měsíců a vyhrají si spolu, nebo můžu jít klidně ven pověsit prádlo atd a Starší dá na ni pozor, ona je takový můj veliký pomocníček
, Ale taky čekám na tu dobu kdy půjde do puberty a bude chtít randit
, to pak bude mladší sestřička asi trošku otravovat
, ale máme v plánu ji pořídit ještě dalšího sourozence tak snad to vyjde ![]()
Co se týká připravování staršího potomka na mimčo, tak sestřenka je snažilka a mají skoro 7letou holku a té o tom říkají naprosto normálně. Ví, jak se děti dělají, ví, že se rodiče o mimi snaží, ráda by ségru. S ostatním neporadím, ale pokud jde o otázku-lze takto starého sourozence připravit na mladšího, tak určitě jo ![]()
Kámoška je s bráchou o 7 let a podle mě musela strašně brzo dospět. Měla ho dost často na starosti, hodně za něho zodpovídala (její mamka měla ještě po jeho porodu nějaké problémy, tak musela doma pomáhat o to víc). I teď, kdy má brácha 18 chodí řešit věci do školy spíš ona, než mamka, ona mu pomáhá s učením, se vším. Ale uznávám, že u nich doma je to trochu nestandardní.
Asi to chce dát dost bacha na to, aby starší sourozenec nepřišel o dětství, protože si z něho maminka udělá pomocnou sílu…
podle mě je to spíš o povaze dětí než o věkovým rozdílu .Z pohledu nejstaršího sourozence se sestrou o rok mladší jsme se v dětství tak nějak „míhaly“ -hrái jsme si to jo ale jen když jsemneměla svoje kamarádky na blízku z nutnosti -jinak byli docela třenice ,a s bratrem o 6 let mladším vždy o.k prostě podobné povahy -dobře jsme si rozuměli žádné hádky.
Mám holky od sebe 13 let.
Starší SAMA a DOBROVOLNĚ začala s Katkou pomáhat. Jen za každou cenu odmítá krmit a přebalovat poklad v plíně.
Prostě si s malým povídat, že bude miminko a že on bude ten VELKÝ bráška, který bude ochraňovat, a hlídat a později až vyroste radit s hrama…
Ahoj,mam mezi detmi vekovy rozdil 10 a 7 let od nejmladsiho (nyni jsou mu 2).Je to spis povahou deti si myslim,ne vekovym rozdilem.Ja si nemuzu stezovat na starsi deti ani slovem.Miluji ho obe dve.To,ze uz nebyly stredem pozornosti je vubec nepoznamenalo,jsou obe moc hodne.
A jak tady nekdo psal,ze je to masakr miminko a dite do skoly,no nezlobte se na me,ale co je na tom?Ja vodim deti do a ze skoly porad,maleho musim brat sebou a nic hrozneho na tom neni a nikdy nebylo
.