Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pochybuji, pokud nesníš kilo mandlí. Je to jen zežluklý (zoxidovaný) tuk, nic jiného. Kolik jsi toho snědla?
Asi 50g ???? jsou žluklý, ale ja v tom nastydnutí vůbec necítim chutě ![]()
Tys to fakt nepoznala a snědla jsi 50 g?
No, tak vážně - ořechy jedovaté být můžou a to hodně (v takovém množství, myslela jsem, že se jedná o dva tři oříšky). V burácích a slunečnici je to nejčastěji - alfatoxiny a mykotoxiny. Hořké mandle jsou jedovaté samy o sobě, u všeho ale záleží na množství. Samotné žluknutí nevadí, ale obvykle je způsobeno špatným skladováním, které zároveň podporuje vznik jedů. Nejsem odborník, ale jestli jsi toho snědla tolik, raději bych konzultovala s lékařem. Zvláště kvůli tomu těhotenství. Ale na paniku to není určitě, spíše bych to udělala previntivně ![]()
Byl to nově načatý pytlík
a přiznám se, že necítím ani chut kořeněných jídel a víc vyrazných chutí
taky na mě doma koukali jak na blázna ![]()
Tak snad se jen po
nebo jen po… ![]()
Děkuju za reakce
Nově načatý pytlík nic neznamená, ořechy tím naopak trpí, lepší je je kupovat volné a nechat si navážit. To jen pro info
Držím palce, ať to přežiješ bez větších
a
![]()
Jde o aflatoxiny, nee alfatoxiny. Jsou to karcinogeny,neni to zdrave,ale neni to akutni otrava. A treba byly jen zlukle, jestli ti nebylo blbe, uz nebude..
Muzu se zeptat zakladatelky, jak s temi orechy dopadla? Resim stejny problem, dekuji ![]()
Ahoj, asi hloupej dotaz, ale radši se zeptám, mám rýmu, jsem hodně nastydlá, vzala jsem si k jídlu mix ořechů, ale když je ochutnali ostatní zjistili, že jsou zlažený, plíseň na sobě neměly… může se mi krom průmu a zvracení něco stát? Začínám 3. trim…