Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Zdravím,prosím pěkně, nejspíše už jsou zde obdobné diskuze, ale nemám sílu/odvahu to číst.
Dnes na kontrole u lékaře (32.tt) mi oznámil, že mám již zkrácený děložní čípek, nařídil klid (což s dvouleťákem doma nevím jak udělám), napsal magnézium a tak nějak řekl, že teď vydržet nejlépe aspoň 2-3 týdny do toho cca 35.tt, že si asi na ofiko termín porodu koncem dubna už nejspíš hrát nebudeme…
Prosím, úplně mě to vyděsilo. Vím, že teď už je Mimi celkem v pohodě i kdyby to přišlo, ale přeci jen asi ještě nechci
i když mě se nikdo ptát nebude, ale víte jak to myslím… M
Navíc jsem měla v plánu ještě plno důležitých věcí jako mytí oken…
Jak to celé oddálit - je nějaká možnost jak tomu pomoci? Na vyvolání vím o X radách![]()
![]()
Ne ve 32tt to fakt není úplně v pohodě kdyby to přišlo.
Doktor ti řekl jak to řešit. Klidem.
Musíš ležet, co jinýho? Pro dítě si zajistit hlídání, otec vzít OČR. Na porod je brzy, dítě není v pohodě, riziko komplikací je pořád obrovský.
S tím vyjádřením „v pohodě“ jsem to pravda trochu přehnala. Vím, že ještě času dost, že samozřejmě čím později, tím lépe, že rizika jsou (to stejně ale vždy), ale beru to tak, že pořád „lepší“ 32.tt než každý předchozí TT.
Takže dámy děkuji za vaše předchozí komentáře, ale myslím, že jsou naprosto zbytečné a moc nepomáhají…
@JancaS84 píše:
Ne ve 32tt to fakt není úplně v pohodě kdyby to přišlo.
Doktor ti řekl jak to řešit. Klidem.
Asi tak. 32. tyden neni rozhodne v pohode. Nebudu ti psat, jak blbe to skoncilo u nas. Takze si lehni a na nejaky myti oken zapomen, jestli se chces dockat zdravyho ditete. A ani to neni tak, ze to je lepsi, nez kazdy predchozi.
Vis co, kdyz napises prispevek, a smejes se, ze musis jeste umejt okna a v podobne, tak je videt, ze si proste neuvedomujes, jakej prusvih to bejt muze.
Moc nevim, co chces slyset. Proste recept neni, musis lezet a bejt v klidu.
@vejule08 píše:
S tím vyjádřením „v pohodě“ jsem to pravda trochu přehnala. Vím, že ještě času dost, že samozřejmě čím později, tím lépe, že rizika jsou (to stejně ale vždy), ale beru to tak, že pořád „lepší“ 32.tt než každý předchozí TT.Takže dámy děkuji za vaše předchozí komentáře, ale myslím, že jsou naprosto zbytečné a moc nepomáhají…
Co ti nepomáhá? Chtěla jsi slyšet, že se nic neděje, máš si ty okna v klidu umýt? Tak promiň, to se omlouvám, já nedonošený dítě porodila a jaksi vím, co je to za záhul. Ono ti to jaksi nedochází, ale buď teď ty čtyři týdny uděláš všechno proto, abys to s těhotenstvím dotáhla co nejdál nebo pak strávíš dlouhý týdny v nemocnici s nedonošencem a prvních pár let života po lékařích. A to i v tomhle týdnu. Jakou teda chceš radu?
@DandátkoP ptala jsem se jasně jestli existují ještě nějaké další rady, jak se vyhnout předčasnému porodu. Jako se např. před porodem doporučuje pít maliník apod., tak jsem si říkala, zda něco takového není i naopak.
Je mi líto, že máte špatné zkušenosti, ale nemůžete brát zas všechno tak vážně - viz vtip s okny… a stejně tak si myslím, že každý týden či i den, kdy zůstává prcek v bříšku u mámy je pro něj plus. Určite lepší 32tt než třeba 25tt, že?
Příspěvek upraven 28.02.24 v 17:28
@vejule08 píše:
S tím vyjádřením „v pohodě“ jsem to pravda trochu přehnala. Vím, že ještě času dost, že samozřejmě čím později, tím lépe, že rizika jsou (to stejně ale vždy), ale beru to tak, že pořád „lepší“ 32.tt než každý předchozí TT.Takže dámy děkuji za vaše předchozí komentáře, ale myslím, že jsou naprosto zbytečné a moc nepomáhají…
A co chceš slyšet? Žádná zázračná rada není. Jen prostě co nejvíc odpočívat. Taky můžeš skončit až do porodu v nemocnici a ležet tam s nohama nahoře. Nebo porodit předčasně a být opět několik týdnů v nemocnici u miminka. ![]()
@JancaS84 ptala jsem se jen na rady/zkušenosti, jestli neexistuje něco „zazracneho/podpůrného“ co prostě pomůže, co je na tom tak těžkého pochopit? Nemám zkušenosti, vy očividně ano, tak děkuji za názor, ale není třeba být hned zlá…
@vejule08 píše:
@DandátkoP ptala jsem se jasně jestli existují ještě nějaké další rady, jak se vyhnout předčasnému porodu. Jako se např. před porodem doporučuje pít maliník apod., tak jsem si říkala, zda něco takového není i naopak.Je mi líto, že máte špatné zkušenosti, ale nemůžete brát zas všechno tak vážně - viz vtip s okny… a stejně tak si myslím, že každý týden či i den, kdy zůstává prcek v bříšku u mámy je pro něj plus. Určite lepší 32tt než třeba 25tt, že?
Jako myslíš, že kdyby byl nějaký easy způsob jak tam dítě zdržet tak ti to doktor neřekne? Řekl ti to jasně. Být co nejvíc v klidu.
@vejule08 píše:
@JancaS84 ptala jsem se jen na rady/zkušenosti, jestli neexistuje něco „zazracneho/podpůrného“ co prostě pomůže, co je na tom tak těžkého pochopit? Nemám zkušenosti, vy očividně ano, tak děkuji za názor, ale není třeba být hned zlá…
A ty myslíš, že pokud by něco takovýho existovalo, tak by ti o tom lékař neřekl?
@vejule08 píše:
Ano existuje. Ležet a chodit je na WC. Řekl ti to jasně doktor a říkáme ti to tady od začátku všechny.
@JancaS84 hluboce se vám omlouvám za své dotazy jakožto nezkušeného člověka v této oblasti! Tady aby už se vážně člověk pomalu bál cokoliv napsat…
Já měla problémy u obou dětí. U druhého se mi lehce začal zkracovat čípek hodně brzo, snad kolem 26. týdne, bolesti jsem mela, silně drazdivou dělohu. Ale klidovy režim, leky, pomohlo to. Děti jsem donosila, i když jsem si oba částečně vyležela a modlila se. 32. týden je ještě sakra brzo, takže bych udělala vse pro to, aby jsi vydržela 2 v 1 co nejdýl a fakt si nezahravej.
@vejule08 píše:
@DandátkoP ptala jsem se jasně jestli existují ještě nějaké další rady, jak se vyhnout předčasnému porodu. Jako se např. před porodem doporučuje pít maliník apod., tak jsem si říkala, zda něco takového není i naopak.Je mi líto, že máte špatné zkušenosti, ale nemůžete brát zas všechno tak vážně - viz vtip s okny… a stejně tak si myslím, že každý týden či i den, kdy zůstává prcek v bříšku u mámy je pro něj plus. Určite lepší 32tt než třeba 25tt, že?
Nasemu diteti to bohuzel ublizilo, ze to byl 33. tyden a byl uz celkem velkej. Kdyby byl mensi, mozna by zil. A ne, jsou temata, u kterych se nevtipkuje, sorry.
A zadny rady jiny nejsou, proste lezet a nenamahat se.
Zdravím,
prosím pěkně, nejspíše už jsou zde obdobné diskuze, ale nemám sílu/odvahu to číst.
Dnes na kontrole u lékaře (32.tt) mi oznámil, že mám již zkrácený děložní čípek, nařídil klid (což s dvouleťákem doma nevím jak udělám), napsal magnézium a tak nějak řekl, že teď vydržet nejlépe aspoň 2-3 týdny do toho cca 35.tt, že si asi na ofiko termín porodu koncem dubna už nejspíš hrát nebudeme…
Prosím, úplně mě to vyděsilo. Vím, že teď už je Mimi celkem v pohodě i kdyby to přišlo, ale přeci jen asi ještě nechci
i když mě se nikdo ptát nebude, ale víte jak to myslím… M
Navíc jsem měla v plánu ještě plno důležitých věcí jako mytí oken…

Jak to celé oddálit - je nějaká možnost jak tomu pomoci? Na vyvolání vím o X radách