Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky tak dnes jsem byla na kontrole v poradně,a dr mi řekl že mám už hodně zkrácený čípek CS 5,o víkendu mi už hodně spadlo bříško,termín mám 13.8. no co myslíte může to být dřív??dr říkal že klidně do 2 týdnů,Jaké s tím máte vy zkušenosti?? Děkuji ![]()
Já to měla podobně, ale už od 32 týdne. Doktoři vždycky říkali, že si miminko zaslouží být v bříšku aspoň do toho 35.týdne. Od toho 35. týdne jsem se nijak neomezovala v pohybu a miminko se narodilo den před termínem. Bříško jsem měla také dost dole a hlavička naléhala na čípek. Všichni říkali, že brzo porodím, ale malý čekal na tu správnou chvíli ![]()
Tak CS5 je už hodně. Já měla před měsícem zkrácený čípek a CS2 a držím pokupě pořád. Teď mám CS4, ale jsem druhorodička. Do termínu mám 8 dní. Ale už mívám velké poslíky, tak to bude spíš dřív…
No poslíčky už mám asi 3 týdny a kolikrát je to teda síla ale změna polohy mi vždycky pomůže pokud mě postihnou vleže jinak je musim rozchodit ale dá se to ![]()
Já byla bez čípku a otevřená pro prst měsíc, porod nakonec vyvolávali.
HOLKY,CO ZNAMENAJI TY STUPNE CS?ME DOKTOR HLASIL VZDY JEN MILIMENTRY,ALE TOHLE NEE…TAK AT MAM PREDSTAVU CO JE ZKRACENY CIPEK ![]()
RadanaH píše:
HOLKY,CO ZNAMENAJI TY STUPNE CS?ME DOKTOR HLASIL VZDY JEN MILIMENTRY,ALE TOHLE NEE…TAK AT MAM PREDSTAVU CO JE ZKRACENY CIPEK
abych pracdu řekla tak to taky uplně přesně nevím,v těhu kartičce je CS-body a podle toho to nějak vypočátává,mě řekl že ho mám už hodně zkrácený a pak jsem se vprůkazce dočetla že CS 5
Ono i s CS 0, můžeš do večera rodit a s tvým můžeš přenášet. Do toho nikdo nevidí a vše je jen prevence. Každopádně bych dodržovala do 37 t.-ukončeného, klidový režim. Pak už můžeš s klidem rodit.
Raději si, ale nachystej tašku do porodnice, co kdyby náhodou.
Při CS se hodnotí - naléhání hlavičky, čípek - konzistence, délka, uložení, prostupnost. To vše se počítá body 0-2. Takže min. 0 bodů a max. 10 bodů.
Za zralé por. cesty se označuje CS 7-10.
Hodnocení je o pocitu a zkušenosti porodníka. takže individuální.
Ahojky katule9: CS 5 samo o sobě o ničem nevipovídá. Jedná se o cervikální skóre, číslami se označují údaje jako délka čípku, jeho konzistence, uložení (vzadu, ve středu, vepředu), otevření, okolí - tzv. poševní klenby (zda už hlavička, nebo část plodu je cítit, nebo je dokonce pokleslá do pánve). Z toho všeho se udělá konečný výsledek - dává se od 0-2 bodů podle tabulky, kterou my gynekologvé používáme, ale vždy je nutné kromě týdne těhu každou maminku brát induviduelně. Nebudu tu vysvětlovat co všechno ty čísla znamenají, ale znovu připomenu, aby jste se všechny ptali svých lékařů. Já sice svojím pacientkám vše vysvětlím, ale je jenom na každé, aby se o své vyšetření zajímala.
Ve 36 týdnu je CS 5 normální, nezmanemá to, že musíš porodit dříve. Porod je věc skoro nepředvídatelná (kolikrát mám maminky chodící 2 týdny na 3centimetrech otevřeného čípku a neporodí).
Držím tedy palce ![]()
Příspěvek upraven 12.07.11 v 17:02
Děkuji moc,holt mi nezbývá než čekat:) jednou vylézt musí,doufám že si ještě alespon 2 týdny vydrží ![]()
tak mozna se s tim taky setkam,clovek je hned o neco chytrejsi
To cs v prukazce moc neni až tak duležity.Mě hrozil předčasny porod od 30t a ve 32 sem měla dokonce cs10 no a klidovi režim jsem dodržovala jen chvíly a to když sem musela ležet v nemocnici.Na konci 35t sem se na to vyprdla…nedalo se to.A na konec sem porodila den před terminem
A porod super rychlej
tak ja mela na kontrole ve 32tt cs 3, jsem sice druhorodicka, ale dr. vubec nic nerikala a ja to zjistila az venku, kdyz jsem si procitala prukazku, coz pokazdy delam..
Holky ještě mě napadla taková věc..nevím jestly to na to má nebo nemá vliv..ale může být porod rychlejší?Tím že už se to delší dobu tam dole chystá?