Zkušební doba?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
berusenka66 píše:
Já nikdy neměla napsáno na smlouvě zkušební dobu,prostě to beru jako samozřejmost která je ze zákonav tuto dobu můžeš bez udání důvodu odejít
z lidského hlediska je dobré to oznámit
Ano zkuš.být nemusi ale výpovědní lhůta je u doby neurčité ze zákona povinná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dohodu o pracovní činnosti můžeš vypovědět s výpovědní dobou 15 dní, která začíná běžet hned od doručení druhé straně (ne až na konci měsíce, to je jen klasické pracovní smlouvy).
Jinak - zkušební doba není ze zákona, musí být ve smlouvě výslovně sjednána. T.j. pokud ve smlouvě nemáte o zkušební době nic, žádnou nemáte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraDolezal píše:Anonymní píše:Z pravniho hlediska nemusis nic - proste neprijdes. Muzes odejit bez udani duvodu. Z lidskoho hlediska jim to vysvetlila a odesla
Dobrý večer,
neví tady někdo, jestli je zákonem stanovená nějaká zkušební doba v zaměstnání? Slyšela jsem něco o 3 měsících, ale já ve smlouvě nemám o zkušební době ani písmenko. Pracuju měsíc a pár dní a dostala jsem lepší nabídku. Co musím udělat, abych mohla ze současného zaměstnání odejít?
Teda pokud za to nabidka stoji. Ze zakona je zkusebni lhuta na tri mesice, opravdu nemas ve smlouve uvedeno jinak?
Ze zákona je zkušební doba max. 3 měsíce, ale není automaticky. Pokud nebyla sjednána, tak žádná není. Takže je blbost, že může odejít jen tak bez uvedení důvodu ze dne na den.
Práci vykonávanou mimo pracovní poměr musí ukončit výpovědí, která je 15denní (výpovědní doba začíná běžet dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku!) nebo se může domluvit se zaměstnavatel na ukončení dohodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaraDolezal píše:
No, ja si myslim, ze ano, je to proste ze zakona!!!
Nic takového ze zákona rozhodně není.
Zkušební dobu lze ve smlouvě sjednat, na maximální dobu tří měsíců, ale pokud ji ve smlouvě sjednanou nemáš, tak prostě žádná není. Zkušební doba není žádná povinnost.
Odejít ze dne na den nemůžeš. Musíš podat výpověď a odejít můžeš po patnácti dnech od doručení výpovědi zaměstnavateli - přesně jak to popsala Janinka…
Příspěvek upraven 07.05.11 v 09:45
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní
Ahoj, jak jsi dopadla v práci?Tak aspoň,že máš dohodu a ne smlouvu,tam to je fakt až od toho prvního dalšího měsíce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky. Obnovuji diskuzi s novým dotazem. Omlouvám se předem, že píšu anonymně ale mám tu pár známých z pracovního okruhu tak nemusí vědět, že se jedná o mně.
Jedná se o to, že momentálně studuji a mám k tomu práci na DPP. Po skončení školy (závěrečných zkouškách v červnu) bych si ráda tuto práci z DPP dala na HPP. Zaměstnanec mi to sám navrhl a já mám tu práci moc ráda. Jde mi o to, jestli musím mít první 3 měsíce zkušební dobu? Celkem jsem v této práci něco přes dva roky. Díky všem za odpovědi kdo se v tom vyzná. Zaměstnavatele tím před Vánocemi nechci otravovat, ale ráda bych věděla jestli jsou ty tři měsíce podmínka i když se vlastně jen přepíše smlouva. Díky ![]()
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
Zkušební doba nemusí být nikdy…
Děkuji ![]()
P. S. psala jsem ti ještě jeden dotaz do té diskuze ohledně počtu dnů na nárok PPM
- Citovat
- Upravit
Zkušební doba rozhodně není povinná. Zákon udává jenom její maximální dobu trvání, ale pokud se se zaměstnavatelem dohodnete jinak, může být i kratší nebo nemusí být vůbec. V tvém případě, když už tam delší dobu pracuješ a znají tě by mi přišlo logické zkušební dobu úplně vynechat. Já to tak měla taky, když mi měnili smlouvu (z agenturního na kmenového zaměstnance). Kdyby po dvou a půl letech, co jsem tam odpracovala k jejich spokojenosti, do té smlouvy dali zkušebku, asi bych to odmítla podepsat, přišlo by mi to nefér.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer,
nastoupila jsem 1.8.2015 do Domova seniorů jako Pracovník v sociálních službách. Ve smlouvě mám nástupní plat 13.660 Kč + 400 Kč zvláštní příspěvek. Pracuji ve 12 hodinových směnách, mám nárok na příspěvek za noční a víkendy nebo je to zahrnuto ve „zvláštním příspěvku“? Mám nárok po zkušební době na prémie či osobní ohodnocení? Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janovice Na příplatek za víkendy a noční nárok máš, na prémie či osobko nárok není, to záleží na zaměstnavateli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, děkuji za optání. Po první výplatě jsem byla celkem spokojená, příplatky za noční a za víkendy nám platí a teĎ budu čekat po zkušební době, jestli dostaneme nějaké osobní ohodnocení. Práce mne baví a mám ji v místě bydliště. Přeji hezký večer ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Judithkaj píšeš že jde o vedoucí funkci a tak je to i v zákoníku práce. Tam není definováno jak velká firma musí být.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Judithkaj kazde zbozi ma sveho kupce, vsak to pribuzny nemusi vubec brat a muze jit delat na beznou referentskou pozici s trimesicni zkusebkou
zvlast kdyz firma nic nenabizi, jak zminujes… ![]()
- Citovat
- Upravit