Zkušební doba?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.5.11 21:42

Zkušební doba?

Dobrý večer,
neví tady někdo, jestli je zákonem stanovená nějaká zkušební doba v zaměstnání? Slyšela jsem něco o 3 měsících, ale já ve smlouvě nemám o zkušební době ani písmenko. Pracuju měsíc a pár dní a dostala jsem lepší nabídku. Co musím udělat, abych mohla ze současného zaměstnání odejít?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9649
5.5.11 21:45
Anonymní píše:
Dobrý večer,
neví tady někdo, jestli je zákonem stanovená nějaká zkušební doba v zaměstnání? Slyšela jsem něco o 3 měsících, ale já ve smlouvě nemám o zkušební době ani písmenko. Pracuju měsíc a pár dní a dostala jsem lepší nabídku. Co musím udělat, abych mohla ze současného zaměstnání odejít?

Z pravniho hlediska nemusis nic - proste neprijdes. Muzes odejit bez udani duvodu. Z lidskoho hlediska jim to vysvetlila a odesla :-)
Teda pokud za to nabidka stoji. Ze zakona je zkusebni lhuta na tri mesice, opravdu nemas ve smlouve uvedeno jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.11 21:47

Není tam vážně nic. Jen datum nástupu a že je smlouva na dobu neurčitou. Jo a je to Dohoda o pracovní činnosti.
Takže nemusí být ve smlouvě nic napsané a stejně platí ty 3 měsíce?

• Citovat
  • Upravit
9649
5.5.11 21:51

No, ja si myslim, ze ano, je to proste ze zakona!!! Kazdopadne bych si treba zavolala na pracovni urad nebo nekde na nejaky urad, kde by mi to rekli presne :-) Aby tam nemel zamestnavatel nejakou klicku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.11 21:54

Děkuju :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Nepřihlášená Beruli
5.5.11 21:59

Pokud se jedná o Dohodu o pracovní činnosti tak tam je 15denní výpovědní lhůta. Ale co vím z praxe pokud ta práce není příliš důležitá nemusel by být problém se dohodnout o odchodu ze dne na den.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.5.11 22:10
Anonymní píše:
Dobrý večer,

A nemyslíš výpovědni dobu spíš?Ta bývá 2-3 měsíce u smlouvy na dobu neurčitou

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.5.11 22:20

A safra, teď jsem tam cosi našla:

Obě smluvní strany mohou tuto dohodu vypovědět, a to písemně s 15denní výpovědní dobou, ode dne doručení druhé straně.

Znamená to, že jsem mohla smlouvu vypovědět jen do 15 dnů od podpisu (kdy mi byla doručena smlouva) nebo ji můžu vypovědět a za 15 dnů můžu přestat pracovat?

• Citovat
  • Upravit
17521
5.5.11 22:26
Anonymní píše:
A safra, teď jsem tam cosi našla:

Obě smluvní strany mohou tuto dohodu vypovědět, a to písemně s 15denní výpovědní dobou, ode dne doručení druhé straně.

Znamená to, že jsem mohla smlouvu vypovědět jen do 15 dnů od podpisu (kdy mi byla doručena smlouva) nebo ji můžu vypovědět a za 15 dnů můžu přestat pracovat?

Od ty doby co jim to pisemně doporučeně doruciš,tak se počítá 15 dní ale až od nového měsíce,tj.můžeš skončit až 15.6. at to podáš dnes nebo 28.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2053
5.5.11 22:29

Já nikdy neměla napsáno na smlouvě zkušební dobu,prostě to beru jako samozřejmost která je ze zákona :nevim: v tuto dobu můžeš bez udání důvodu odejít :wink: z lidského hlediska je dobré to oznámit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2053
5.5.11 22:32

aha přehlédla jsem že je to dohoda o pracovní činnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.5.11 22:35
berusenka66 píše:
Já nikdy neměla napsáno na smlouvě zkušební dobu,prostě to beru jako samozřejmost která je ze zákona :nevim: v tuto dobu můžeš bez udání důvodu odejít :wink: z lidského hlediska je dobré to oznámit

Ano zkuš.být nemusi ale výpovědní lhůta je u doby neurčité ze zákona povinná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
5.5.11 22:38

Dohodu o pracovní činnosti můžeš vypovědět s výpovědní dobou 15 dní, která začíná běžet hned od doručení druhé straně (ne až na konci měsíce, to je jen klasické pracovní smlouvy).

Jinak - zkušební doba není ze zákona, musí být ve smlouvě výslovně sjednána. T.j. pokud ve smlouvě nemáte o zkušební době nic, žádnou nemáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3389
5.5.11 22:46
BaraDolezal píše:
Anonymní píše:
Dobrý večer,
Z pravniho hlediska nemusis nic - proste neprijdes. Muzes odejit bez udani duvodu. Z lidskoho hlediska jim to vysvetlila a odesla :-)
Teda pokud za to nabidka stoji. Ze zakona je zkusebni lhuta na tri mesice, opravdu nemas ve smlouve uvedeno jinak?

Ze zákona je zkušební doba max. 3 měsíce, ale není automaticky. Pokud nebyla sjednána, tak žádná není. Takže je blbost, že může odejít jen tak bez uvedení důvodu ze dne na den.

Práci vykonávanou mimo pracovní poměr musí ukončit výpovědí, která je 15denní (výpovědní doba začíná běžet dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku!) nebo se může domluvit se zaměstnavatel na ukončení dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
6.5.11 12:45
BaraDolezal píše:
No, ja si myslim, ze ano, je to proste ze zakona!!!

Nic takového ze zákona rozhodně není.

Zkušební dobu lze ve smlouvě sjednat, na maximální dobu tří měsíců, ale pokud ji ve smlouvě sjednanou nemáš, tak prostě žádná není. Zkušební doba není žádná povinnost.

Odejít ze dne na den nemůžeš. Musíš podat výpověď a odejít můžeš po patnácti dnech od doručení výpovědi zaměstnavateli - přesně jak to popsala Janinka…

Příspěvek upraven 07.05.11 v 09:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat