Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chci se zeptat jestli má někdo podobnou zkušenost s velaxinem. Předtím jsem brala mirtazapin, nesedl mi. Nyní mi psychiatrička předepsala velaxin. První dva týdny Peklo. Nejenže jsem si připadala jako feťák, rozšířené zorničky a neustálé návaly horka (omdlivam ze stresu a to jak na mě působí velaxin je dost podobné pocitu těsně před omdlenim) ale v noci nemůžu spat, budil mě šílený pot, potom strašná zima, pocit na omdlení i když jsem ležela v posteli
)brala jsem ho 3tYdny od půl tablety po 75mg udělalo se mi nepatrně líp. Ale stále třes a nervozita. Je to týden co jsem přešla na kapsle. První dva dny super. rikam si jo bomba je em konečně dobře. vecer usnu v pohodě ale vzbudím se tak že sebou cuknu a pak zas panikarim. zase stav jak kdyby do mdlob.od pondělí je mi zle. snazim se nějak rozptýlit, byla u mě včera i kamarádka ale dělalo se mi zle motala se mi hlava,panika.dnes to samé. zacinam být už zoufalá a nevím zda mám ještě chvíli vydržet nebo zkusit zase další AD. U mirtazapinu jsem měla taky šílený vedlejší účinky ale nebylo to tak hrozně. Má někdo podobnou zkušenost? mám ještě vydržet? Pokud někdo zareaguje budu strašně vděčná. uz jsem zoufalá
@NiKina89 Ahoj, já beru Velaxin 10 let, předtím jsem brala leccos, ale toto první mi zabralo, mám teď 150mg, no a na noc na uklidnění(protože jsem autista a nemůžu zastavit mozek) mám 25 mg prothiadenu. Beru i množství jiných léků na další potíže. Nečekej na další návštěvu a volej psychiatrovi, také jsem nezačínala hned na 150. Dávku, je třeba přizpůsobit a všechny potíže konzultovat. Doktoři jsou tu pro tebe, ne ty pro ně. Můžeš zkusit i kozlíkové kapsle na noc. Třezalka a extrakty, nebo jiné výrobky z grepu ( ne grep sám, pokud nežvýkáš pecky) ti mohou působit velké potíže s Velaxinem, i některé jiné bylinky. Hned ráno volej a nech si dávku přizpůsobit, i 17 dcera mé kamarádky bere 100mg, ale ovšem záleží na tělesné konstrukci a vážnosti potíži. Vždy je lepší začít menší dávkou.
Hodně štěstí a dej vědět, jak jsi dopadla. ![]()
Já beru venlaflaxin taky asi 10 let a na noc Trittico. A právě, že mi sednul hned od začátku. Vedlejších účinků naprosté minimum, ale nějakou dobu trvalo než mi ustaly panické ataky. Ale ty jsem nepřipisovala AD, kvůli nim jsem je začala brát. Jak si se cítila před začátkem léčby? Jsou to vedlejší účinky AD nebo ti tak bylo i předtím? Jinak venlaxin může zvyšovat tlak, měřila ti ho doktorka? Možná ti lékařka může dát nějaká anxyolitika než ti zaberou AD..Hodně štěstí, určitě bude líp ![]()
@NiKina89 ahoj, tak stejné to je i se mnou, ale brala jsem nejdřív itakem - také kolapsy, nevolnost… a teď zoloft a pořád nic moc a to navyšuji postupně již 5 týden a jsem stále nepoužitelná, nikde dlouho nevydržím - ani u stolu , začne točení, závratě.....jak si na tom teď?
@matpet ahoj, pokud můžu radit, vydrž…já s tím už taky chtěla seknout, říkala jsem si, že to není možný, že je mě pořád tak strašně zle. Chtěla jsem jít i za psyhiatričkou ať mi napíše něco jinýho,jenže byl víkend a ona mohla potom až ve ČT no a světe div se, do té doby to ustalo a je mě dobře
teď už pár dní dokonce i celkem dobře spím. Dnes se mi teda v šalině udělalo zas trochu úzko, ale to bylo asi tím vzduchem a tím, že jsem byla nabalená jak medvěd. No a pak mi nebylo moc dobře s těch davů lidí okolo (Vánoční trhy). Rozhodně mi pomohl v tom, že konecne dokazu myslet aspon trochu pozitivne, nepremyslim co se stane, nad tim, ze me brni ruka nebo jak mluvim. nesoustredim se tolik na sebe. ano, obcas se stane ze me neco rozhodi, ale zase se vratim do klidu, kdyz me napadne nejaka hnusna blba myslenka, tak zase rychle zmizi.
Ale ty vedlejší účinky byly fakt hnusný. Mě to trvalo celkem dlouho než mě to zabralo. Zkus to vydržet a uvidíš, že pak bude líp. Ale ve srovnání s mirtazapinem jsem ráda, že nemám takovou žravou a hlavně mám chuť na sex
pak napiš jestli ti taky zabral ![]()
ahoj, díky za radu
, budu se snažit vydržet, nejhorší to je, když je vezmu - cca 5 hodin, pak je lépe, ale máš pravdu, vše už tak neřeším. Ty davy a hluk nemůžu - vždy se někoho držím
.Žravou jsem nepoznala, naštěstí
Sex je pro mě teď vedlejší, stejně nemám žádného náruživce
Tak ať ti to pěkně zabírá a užij pohodové svátky
@matpet mě bylo blbě vždycky tak do hoďky do dvou, když jsem si ho dala. Bylo mě strašně zle od žaludku a motala se mě hlava. Nemohla jsem si dát ani kafe, to mě akorát rozhodilo. Je ale dost možný, že jsem si spoustu věcí vymyslela sama v hlavě… Moc ti přeju, aby se ti to taky ustálilo. A taky přeji krásný svátky ![]()
@NiKina89 Tak mně napadá, Velaxin se má užívat po jídle. Nesmí se užívat na lačno a já si po letech zkušeností troufám říct, že po vydatném jídle. Jogurt, nebo banán k snídani nestačí, pak je skutečně od žaludku zle. Neuvědomila jsem si to, protože mám víc léků, které se nesmí na lačno, tak to nedělám až před několika dny jsem neměla čas, dala jsem si jen banán a byla jsem, jak tryskomyška. Klepala jsem se a bylo mi zle, vůbec jsem se nemohla zastavit, obvykle snídám velmi vydatně, protože mne vychovala babička a naučila mne, že snídaně, je nejdůležitější jídlo dne.
Takže zde může být váš problém, protože tento problém jsem objevila až roky po jeho užívání, jediný vedlejší účinek z letáku, který mám, je krvácení z nosu.
Ahoj Velaxin jsem brala skoro rok, me fungoval, byla jsem v klidu a zvladala jsem napriklad i hadky s manzelem aniz bych se sesypala, ale me z nej bylo kazde rano strasne spatne, na zvraceni a tres tela, nechtela jsem se ho vzdat, ale uz to bylo moc toho nevolnosti, ale kazdemu to asi funguje jinak, preju hodne sil ![]()
@S.maya píše:
Ta závislost je blbost jak píšeš. Já brala Velaxin 2 roky asi 70 g a když jsem si ho zapomněla vzít tak jsem to poznala tak, že se mi jakoby začala točit hlava a bylo mi špatně od žaludku. Né moc. Podle mě to je jen reakce z náhlého vysazení, tak jako rekace při začínání braní velaxinu. Prvních 14 dní mi bylo fakt špatně, jak psychicky tak fyzicky..únava, zhoršení stavu, nausea. Při vysazování jsem prášek půlila a pak rozčtvrtila…takže ke konci jsem brala jen 18 g a když jsem přestala jeden den úplně, tak jsem necítila žádný příznak vysazení.Jinak ty nežádoucí účinky jsou u všech skoro stejný. Je lepší nečíst to, protože oni tam pro jistotu dají všechno. Před týdnem jsem brala prášek na bolest zad a bylo tam, že můžu mít tak silnou kožní reakci, že může nastat smrt.
Jinak mě velaxin (venlafaxin) pomohl. Před tím jsem měla serlift, ale to z toho jsem pořád měla pocit na zvracení.
Jinak, já ho brala před spaním. Má se brát ráno, ale podle mě to nevadí.
Dobrý den mě neuroložka předepsala velaxin75 ale bojím se ho vzít chodím s dcerou do školy ze školy busem poraďte prosím díky
@leontýnka1602
Zkušenost 75mg více jsem nemohla užívat, protože jsem byla příliš podrážděná, nabuzena, hadava, jak po 20 kavach.
Lék mi pomohl. Než. účinky sex. útlum, zvýšený krevní tlak z mých 120 na 140 na horní limit, hraniční nitrooocni tlak ve sledování, nebezpečné pro glaukom, noční pocení, noční mury, neklidné spaní, utlumeni úzkosti ale i z druhé strany útlum prožívání radosti. Říká se tomu emoční oplostelost, kterou někdy způsobují léky.
Před užíváním jsem měla kontrolu štítky včetně ultrazvuku v pořádku, po několika letech se mi udělala polévková hypothyroza a uzel. Jiné léky jsem v tu dobu neužívala a štítku nemáme v rodině. Dostala jsem Letrox.
Venlafaxin mi pomohl a zároveň pokazil štítku, že musím doživotně užívat letrox.
Moje štítku je malinka. Podle Dr téměř nehmatna s malým objemem, proto asi nevydržela užívání venlafaxinu.
Dobrý den. chtel bych vědět jestli se to stává ještě někomu, včera Jsem si vzal první dávku velaxinu 75 ráno a tak šílenou noc jako tuhle Jsem ještě nikdy nezažil.. pocení, strašně vysoký tep a tlak, halucinace…
@Lukyd89 'Ahoj, je to už mnoho let, co jsem začala brát tato AD. Začínala jsem na dávce 150mg a žádné takové stavy jsem neměla. Nyní už několik let beru též 75mg. Řekla bych, že se od té doby více potím, ale nic strašného. Tohle bych určitě zavolala lékaři.
@carola já mu právě volal, a říkal že je to prý úplně normální reakce že mám několik dní vydržet, a že se to srovná.. žádné jiné léky k tomu neberu jen prášky na tlak, ale ty by snad neměli vadit. jinak ahoj