Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Holky vcera me na veletrhnu nadchnuly pliny bamboolik,,, zkusenosti?? prosim vas kolik kalhotek na zacatek staci? ( chci pouzivat po sestinedeli… teda chtela bych to zkusit ) kolik kalhotek koupit a kolik tech plinek do toho na vymenu? a taky kolik fleece vlozek? a separacni papirky a kakani ktere jsou nejlepsi? aby nezaspinily moc tu plinu? jak se to skladuje? jak vam to smrdi co vam vyhovuje co vam vadi?? v cem to perete? no proste vse nejednodussi cestou prosim,, zatim jsem si zadne nekoupila dekuji
@anomisisi hele ted, nemam moc cas, vecer ti muzu poslat sz- podrobneji o latkovych plenkach i o bambooliku, jinak ja mam od bambooliku hodne veci, mam tu znacku rada, ale obecne se nedoporucuje mit vybavicku striktne od jedne znacky… Proc napisu vecer ![]()
@anomisisi pojď za námi do diskuze: https://www.emimino.cz/…kovani/3279/#… řeší se tam obecně látkovky (tvoje otázky jsou hodně i obecné) a samozřejmě s Bamboolikem, jakožto kvalitní českou značkou, má nejmíň 99% uživatelek zkušenost (obvykle pozitivní). Já je mám taky ráda, jejich svrchňáčky považuju osobně za jedny z nejpropracovanějších, které jsou na trhu k dispozici (ač se jim vytýká, že by mohly být větší). vyzkoušela jsem moře značek i systémů, dělám i semináře a musím říct, že kdybych si musela vybrat a ponechat svrchňáky jediné značky, byl by to Bamboolik. AIO plenky pro změnu na našem trhu asi nejlepší v poměru kvalita(savost, štíhlost):cena. Ale přesně jak padlo-není dobré mít vše od jedné značky (ačkoli LP Bambooliku se snaží už mnoho let tuto teorii vyvrátit), resp. není dobré to nakoupit ještě dřív, než vůbec poznáš, o čem látkování je. Pak samozřejmě nikdo nevylučuje, že tvému dítěti sedne zrovna tato značka. Nebo taky nesedne, žejo…
Ahoj, tak já jsem se tématu látkovek moc nevěnovala a ani teď to nijak nehrotím, takže stále takový začátečník. Nicméně jsem si něco přečetla a rozhodla se na zkoušku koupit bamboolik AI2, mají přímo nějakou testovací sadu. Vyzkoušela jsem a rozhodla jsem se, že do toho půjdu. Takže jsem si dokoupila svrchní kalhotky a vnitřní pleny. Původně jsem měla 3 kalhotky a 17 těch vnitřních. Nepoužívám je neustále, pokud jdeme na návštěvu, k lékaři či jinam, tak používám jednorázovky a na doma látkovky. Po čase jsem si dokoupila ještě jedny svrchní kalhotky, protože občas to malé proteče přes plínu i na kalhotky a 3 nestačili.
Mě teda vyhovuje tato značka, jiné jsem ani nezkoušela, tak nemůžu posoudit a ani bych milion různých nekupovala…
Chtěla jsem něco jednoduchého a rychlého a aby v tom malá neměla zadek jak vrata a mohla se trochu hýbat, což splnilo mé očekávání. Nevýhodou je, že pleny schnou déle. Ale v létě venku je to za půl dne suché, vevnitř přes zimu to trvá tak den, den a půl.
Skladuji v pytli od bambooliku, pokud uzavřeš, tak zápach necítíš. Jiné to je při otevírání a přendávání do pračky, to je třeba tu koupelnu pak trochu vyvětrat ![]()
Separačky jsem zkusila dvoje a vyhrály viskozové popoliny v krabičce 100ks. Nepropouští hovínka. Což se nedá říct o celulózových, to byla katastrofa…
Tak snad aspoň nějaká rada od začátečníka ![]()
Oh holky koment kazde z vas me uplne obohatil a opet vim ze chci vic a vic do toho jit,,
dekuji za kazde prispevky
na tom veletrhu prave byla i jinaci znacka ale ta me vubec neoslovila,, meli plenkovani a baleni a na to jeste jake si nepromovake kalhotky,,
no Bamboolino se mi libilo prvne jen ta Aall In 1 ( AI1) ALE ZJISTILA JSEM ZE TO ZABERE SEBOU TREBA MOC MISTA BRAT 3X NEKAM SEBOU NA DEN NEBO I VICE KUSU,, TAK SE MI VICE LIBI TO AI2 jak pise SACHMETKA a do toho treba koupit na zacatek tech 15 vloznych,, a 3-5 venkovnich,, no a trosku se bojim prave aby se v tom to dite mohlo hybat ale to je asi trapna otazka pokud ne nikdo by to nekupovatl ze??
no ja prave sedim na jejich strankach a nejak nevim co vybrat,, ty vlozne je asi jedna velikost a k tomu koupim ten fleece asi 10 ks aby vzdy bylo mimi v suchu,, jinak super ze ta taska udrzi ten zapach
no a jeste musim rict jdu do toho jen protoze mam susicku a peru stejne minimalne obden a tak presne jak pisete,, urco sem tam papirovka bude protoze dost odletam treba na 3 tydny atd ale doma a tady v okoli rada budu pouzivat plenkovani
Holky a chci se zeptat jeste kdyz davate to bamboo a na to fleece aby bylo mimi v suchu a tak mazete treba i sudokrym? nebo nejaky krem proti opruzeni?
take otazka plenkovali jste hned z porodnice? nebo az po sestinedeli? a velikost je vzdy jedna? a temi druckami si to zmensuji ci zvetsuji na miminku? jaou velikost si mam rovnou koupit? muj syn mel treba v 6 tydnech 6kg a 59 cm tak se ptam
Ty separacni co nepropusti to miminkovske kakani je toto?? http://www.branakdetem.cz/…popolini.htm
@anomisisi jj, ty separačky to jsou ony co používám.
Když byla menší tak jsem používala při každém přebalování buď sudocrem nebo bepanthen. Teď už tak jednou za den. Někdy když se hodně vyčurá a hned nepřebalím, tak to má trochu červené.
Látkovat jsem začla až později, tak ve třech měsících. Nic jsem o tom nevěděla a původně jsem byla přesvědčena, že budu používat jen jednorázovky. Myslela jsem, že látkovky jsou prostě jen ty klasické bavlněné a s tím jsem se rozčilovat nehodlala ![]()
No a tu menší velikost jsem tím pádem už vůbec nekupovala. A nevím jestli bych do toho šla hned po narození, přece jenom to mimčo víc kadí než čůrá, že
. Ale možná u druhého změním názor ![]()
Ty fleesové separační pleny moc nevyužívám, mám jen jednu. Dávala jsem jí k noční pleně na noc, ale noční jsem teď odbourala na chvíli. Stejně musím v noci přebalovat, tak se to asi nevyplatí, možná později.
Ale každopádně na ten fleese jsem dávala ještě tu viskozovou separačku.
Velikosti jsou dvě. Ty minimimi 2-6 kg, což mi přijde zbytečné, a pak klasická 4-15 kg a ty si první těmi druky zmenšíš a postupně zapínáš v jiné řadě jak ti mimčo roste.
A používám vnitřní plenu (takovou tu širokou) s tou krátkou, mám tu i pár těch vkládacích batolecích, těch dlouhých, ale ještě jsem nevyužila. Malá má 9 měsíců, tak možná později.
Sušičku závidím, snad se jí taky jednou dočkám ![]()
@ Sametko krasne to tak vse pises / pisete:-)) krasne se to cte jednoduse a krasne tomu rozumim,,, ale kdyz jdu na jejich stranky tak tam je tolika tech odkazu na treba 1 denni sada VV tomu nechapu,, chapu jen to AI1, AI2 ale zkratka VV
a taky u toho ty velikosti 3-6 kg nevidim,, pisou kojenecke nebo batoleci to je to 4 az 15 kg? jinak viskozovou separacku to nevim co je,, to je jako to popolino? no jsem trosku zaskocena ze v noci musim prebalovat,, a jasne urco bych zacala az po tom 6az 10 tydnu kdy uz se tolika necisti to miminko,, jo a je lepsi brat SZ nebo ty PAT?
SAMETKO dlouho jsem se k ni premlouvala a dnes bych uz jinak nechtela hlavne v zime v byte je to uzasne a proto vam ji moc preji aby jste mela moznost si ji poridit,, hromadu veci bez prace mnoho kroku usetrite a taky energii ne jen vasi
Jestli jsem to dobře pochopila tak nacvakávací jsou ty AI2, ty mám a ty AIO tam mají kapsu a do té vnitřní plenu zasuneš.
Píšu jako laik laikovi
Tak si asi rozumíme
Jinak oni tam mají seznam poradců a prý jsou schopni k tobě dojet a vše ti ukázat, tak na to můžeš mrknout.
Na velikosti 2-6 mají zvlášť kategorii „Minimimi“
Ty viskozové to jsou ty separačky od popoliny.
A já mám SZ, pro mě je to lepší, mohu si dotáhnout jak potřebuji, ty patentky tam jsou zřejmě taky už nějak rozdělené a v pase je každé dítě jinak velké. A možná je SZ i rychlejší na přichycení, se mi teď to dítě při přebalování kroutí sem a tam tak je to rychlovka ![]()
Někdy v noci přebaluju a někdy ne, někdy mi malá vydrží až do rána, ale to až teď, dřív jsem musela přebalovat každou noc.
Ty VV nemám, to se tam přidělává tou sponkou, na mě je to moc složité
Chtěla jsem co nejjednodušší systém, což pro mě AI2 splňovalo ![]()
No a kojenecké a batolecí to je už od těch čtyř kil, ten standard. Ale ty batolecí to jsou ty dlouhé pleny, to je tak třeba si myslím od toho roku, kdy už to dítě má větší měchýř. Já je prozatím nepotřebuji. Koupila jsem kojeneckou sadu a pak dokupovala jen ty vnitřní malé kojenecké pleny. Ty batolecí jsem ještě nepoužila.
Jinak jsem od nich viděla někde docela pěkné video jak se to všechno používá. Nevím jestli to bylo na youtube nebo přímo na jejich stránkách.
Já Bamboolik můžu jenom doporučit! Vidím, že je to stará diskuze, ale kdyby přecejen někdo hledal zkušenosti s Bamboolikem, zasdílím i tu svou.
V první řadě, za mě nejlepší látková plena (z těch co jsem zkoušela). Mám jedny AIO, troje kalhotkové pleny a dvoje svrchní kalhotky. K tomu mám však i spoustu plen jiných značek. AIO obecně moc nemusím, ale tahle je docela kvalitní a tak ji také používám. Separační pleny nepoužívám vůbec, takže s tím moc neporadím, ale za mě se to fakt dá pohodlně i bez nich. Ještě je celkem cool ta noční Bamboolik plena, tu mám vlastně taky jednu a dřív jsem používala dost. Teď se mi teda na nco osvědčilo více dávat ekologické jednorázové Moltexky, ale to je mimo látkování a Bamboolika, takže to asi nemusím více rozebírat. Co se týká množství, doporučuji nakoupit spíš menší množství a otestovat si, jestli tvému miminku sednou, každé miminko je přecejen jiné. A ono se pak dá vždy dokoupit dle potřeby, když sednou perfektně. A ještě teda doporučuju, že je možnost kupovat na bazárcích a ušetřit ze začátku, kdy si nejsme jisté jestli sednou. Taky se dívám na recenze plen na této stránce. Nemají tam teda všechny značky, ale zrovna Bamboolika a jiné známé značky ano ![]()