Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím maminy,
zajímal by mě Váš názor na UM. Tedy takhle. Syna (dnes 11 měsíců) stále trpí bolesti bříška. Tak zhruba jednou týdně ho večer tak bolí bříško, ze není šance z nej jakkoliv bublinky vypudil, o uspání ani nemluvím. Pláče, kroutí se, no a asi po desátém krknutí a jednom prdu je klid. Zrovna když ho bolí to bříško, tak si krká tak jako čvachtavě (řekla bych, ze tam nějak neúplně, jakoby zvrátivě). Doktor nám na to doporučil Sab Simplex, ten používáme od narození každý den 5× denně!!! Zkoušela jsem omezit množství, dokonce ho i zrušit, ale za to peklo večer, a uplakanýho syna, mi to nestálo. Dneska jsem měla možnost dostat se k jiné doktorce (záskok misto našeho doktora) a schválně jsem se ji zeptala, jaký názor má na to ona. Doporučila nám Hylak Forte, ale říkala, ze kdyby to pretrvávalo dal, tak by měl jít syn na nějaké vyšetření bříška. Hylak jsem koupila, tak uvidíme, ale teď večer jsem nad tím tak premyslela a napadlo mi, jestli bych neměla třeba zkusit UM (na kterém jsme od 4 měsíců) nějaký to HA? Co si o tom myslíte vy? A jaký jsou druhy těchto mlék? Nějaký HA, +, atd.?Vlastně ani nevím, co to je za druh? Když má miminko alergie??
budu moc vděčná, když mi poradíte.
P. S.: doufam, ze jsem ten nás problém aspoň trosku napsala smyslně ![]()
A nepálí ho žáha? Zkuste mu když má ten problém čichnout k dechu, jestli je cítit kysele můžou to být žaludeční šťávy, synovi na to pomohl syrup gastrotuss.
Já bych UM na pár dnů vysadila úplně, může mít intoleranci na laktózu, ta mu ve střevech kvasí a proto pořád potřebuje rozpouštět plyny.
A k tomu nasadit Hylac, ten je opravdu účinný na obnovu střevní mikroflóry.
Teprve pokud by se vyloučila nějaká alergie či intolerance, tak bych šla na gastro, při podezření na reflux budou chtít vidět jícen a to už není úplně banální vyšetření.
Umely mliko bych uplne vypustila a zacala v tomto veku dávat uz mixovany domaci zeleninovy polivky. Doporucuju naprosto vynikajici knizku od svetoznameho uzasneho pana Janči - Zdrave dite a alternativni medicina kde vysvetluje v sekci atop ekzem proc umely mliko ne.
@neonka dávám mléko jen ráno a večer a pak 3× denně normální jídlo. Myslím si, ze v tomto věku je toho mleka akorát a hlavně ještě potřeba, a vůbec nevím, čím bych ho měla ráno a večer místo toho mleka krmit ![]()
@Helileli a jak poznám alergii nebo intoleranci, když ten problém má jenom třeba 1× týdne?
kazdopadne to mužů zkusit a pak to pořešit s doktorem na roční prohlídce.
@Barušenko no zároveň s mlékem bych vysadila ten sabsimplex, ono pak rychle poznáš, že je dítěti lépe. Když by se jeho stav třeba během týdne nijak nezměnil, tak bych začala řešit reflux.
Případně to může být i jiná potravina, kterou dostává pravidelně, třeba i lepek, nějaký čaj, třeba fenyklový může způsobit velké zaplynovani.
@Barušenko Od jednoho roku lze mleko vynechat uplne (organismus je stejne nastaven tak, ze do jednoho roku mliko nevadi, potom uz ano- meni se zazivani atd.), bavim se o kravskym mliku a te „vychytavce“ dnesni doby- umelym… nemluvim o materskym, to neskodi nikdy. Ale tim absolutne nechci vyvolavat na toto tema diskuzi, nemam na to cas ani naladu nekoho presvedcovat, to at si kazdy dela jak chce.
To byla pouze rada, ze by se malemu mozna hoooodne ulevilo, kdybys umely mliko vynechala uplne, a klidne mu rano dala misku rozmixovane zeleninove polivky, jogurt nebo nejaky ovoce. Co se tyce vapniku, je mliko precenovany, nas organismus ho z nej vubec tolik nevstreba, daleko vic ho do tela dostanes, kdyz si das trochu pomazanky ze sardinek. Kdybych mela dalsi dite a vedela to, co vim ted (ne ze zdroju jedna pani povidala, ale z knih pana Janci, a take od kamaradky, ktera primo pracuje v nejmenovane firme na UM), umely mliko bych nedala. ![]()