Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu zkušené maminky, které krmí miminka UM.
Mám 4 a půl mesicniho synka. Od narození dáváme Babylove a donedávna naprostá spokojennost. Dáváme začáteční příkrmy a syn pěkně papá. Všimla jsem si, že dávka UM- 150ml je mu málo. Po hodině někdy hodině a půl chtěl znovu. Zvýšila jsem tedy dávku na 170ml. Zatím mi ji za celý den nevypil celou ani jednou. Vždy tak 20-30ml nechal. Netlačila jsem to do něj násilím. Vypil kolik chtěl a potřeboval. Začal nám ale ublinkávat mezi jednotlivými dávkami. Ublinkávání začalo až se zvýšenou dávkou UM i když ji nevypije. Pokud vypil 150 byl v pohode. Teď třeba taky vypije 150 z davky 170 a ublinkává. Hlad má cca po 2h někdy vydrží jen hodinu a půl.
Už jsem docela bezradná ohledně těchto krátkých intervalů, které mezi krmením momentálně má. Zdá se mi málo zasycený.
V noci spí bez probuzení. Usne mezi 18-19h a budi se cca okolo 6h. Noci má klidné i když před spaním vypije třeba jen 100ml (protože se stává, že nám u lahvičky usne). Stolice pravidelná.
Přemýšlím o klasickém Sunaru. Doktor nam doporučil koupit mleka AR, jenže u nás je hlavnim problemem nezasycennost a ne ublinkávání.
Dekuji vam za vsechny reakce. Jsem opravdu bezradna ![]()
@P.PeP Dodržuj zásadně 3 hodinové rozestupy mezi tím nabídni vodu nebo čaj. Ublinkává ti protože mu mixuješ natrávené s novým. Děti neplakají jen z jídla. Pokud i po tomto by ublinkával tak kup AR mléko
Já byla včera na povídání o kojení a tam nám říkali, že si dítě samo určí, kolik chce pít. Že ho nemáme vážit ani docpávat. Ale dát mu, jak potřebuje.
Takže žádné striktní časy, ale nechat to na dítěti, kdy samo chce. A teď jak je horko, tak prostě pijou častěji a třeba i míň.
Řekla bych že UM je podobné. A pokud brečí, tak vyzkoušet lahvičku, ale kolikrát je to i o tom, že třeba potřebuje kontakt nebo má jinej problém.
A taky, že je to chvilku tak a chvilku jinak, tak z toho nemáme stresovat.
@Soňa Zacharová píše:
@P4ja Um je o něčem jiném než kojení
Jasný, ale přece nebudeš dítě 3 hodiny držet hlady, když by si dalo dřív ne? Nebo ho budit v noci, když tvrdě spí.
@P4ja U um se dodržuje rozestup 3-4 hodiny tráví se dýl jak kojení. Proto se nemůže srovnávat um a kojení. Hlavně v noci se nebudí max když dítě nepřibívá na váze. Dítě neplaká jen kvůli jídlu to vše teprve poznáš
U um se mezi intervaly dává voda nebo čaj.
@Soňa Zacharová píše:
@P4ja U um se dodržuje rozestup 3-4 hodiny tráví se dýl jak kojení. Proto se nemůže srovnávat um a kojení. Hlavně v noci se nebudí max když dítě nepřibívá na váze. Dítě neplaká jen kvůli jídlu to vše teprve poznášU um se mezi intervaly dává voda nebo čaj.
No doufám, že ne, a že budeme kojit.
@P4ja píše:
No doufám, že ne, a že budeme kojit. A to že dítě nepláče jen kvůli jídlu, to jsem psala.
No poznáš že dítě neplaká jen kvůli jídlu
S kojením je to buď a nebo ale to se dopředu nedá plánovat.
@Soňa Zacharová píše:
No poznáš že dítě neplaká jen kvůli jídluS kojením je to buď a nebo ale to se dopředu nedá plánovat.
No to už jsem poznala a taky jsem to dvakrát psala. Nevím kolikrát ještě to psát, aby to bylo jasné. ![]()
No plánovat se to nedá, ale určitě se dá vybrat taková porodnice, která to opravdu podporuje, a kde dělají vše pro to, aby se maminka rozkojila. Teda pokud to není proto, že mamina má zdravotní indikace a nebo léky a proto kojit nemůže. I za cenu toho, že si jí tam nechají delší dobu. Kamarádku poslali z porodnice domů s tím, že mléko nemá, sestra za ní při kojení byla jen jednou a to jí celou dobu říkala, jak prostě nemá mléko, a poslali pro UM a nazdar. A přijela do jiné porodnice, kde zjistili, že to bylo jen o tom, že dítě špatně přikládala. Uklidnili ji a dneska vesele kojí.
Takže to asi taky dělá hodně.
@P4ja Já to jako prvorodička viděla taky jako ty pak jsem zjistila že to může být i jinak. Proto ti píšu dokud nemáš porozeno a vlastní zkušenosti nemá cenu radit. To co píšeš se dá dohledat na netu, v knihách, předporodních kurzech a kurzech o kojení, ale realita pak může být úplně jiná. Víc to už nemá cenu rozebírat.
@Soňa Zacharová píše:
@P4ja Já to jako prvorodička viděla taky jako ty pak jsem zjistila že to může být i jinak. Proto ti píšu dokud nemáš porozeno a vlastní zkušenosti nemá cenu radit. To co píšeš se dá dohledat na netu, v knihách, předporodních kurzech a kurzech o kojení, ale realita pak může být úplně jiná. Víc to už nemá cenu rozebírat.
Jasný, takže tvůj názor je něco víc, protože už jsi porodila. Ale nezlob se, ani ty nemůžeš tvrdit, že tvůj názor je ten správný a pomůže, protože je opřený o zkušenosti. Může sedět tobě a třeba jen v případě jednoho dítěte. Ty vycházíš ze svých zkušeností a v případě UM taky asi z nějakých tabulek nebo doporučení k těm 3 hodinám a já vycházím ze zkušeností o kojení, které jsou sepsané asi proto, že se třeba u některých osvědčily. A určitě po prvním, druhém dítěti to bude úplně jiné. Protože co mamina, konkrétní dítě, to jiný pohled. A co lékař a sestra to taky jiný pohled.
Jinak já přece nepíšu, že to nemůže být jinak a jsem na to připravená, že to klidně bude jiné. Proto jsem se divila nad tím UM a jsem ráda, že jsi mně to vysvětlila. A ráda si vyslechnu zkušenosti ostatních, protože se klidně můžou hodit. A ráda se bavím jak s prvorodičkami, tak s ženami, které mají několik dětí.
Ale nelíbí se mně, když mně někdo odpálkuje s tím, že nemám právo radit. Ono totiž ta moje rada může být pro danou situaci stejně k ničemu jako rada někoho, kdo už porodil. Protože každý je jiný. Víc nemá cenu rozebírat.
@P4ja Já se tu nechci dohadovat. Přečti si na co se zakladatelka ptala a co ty si ji psala. Chápu že si včera byla na přednášce o kojení a jsi plná informací ale to zakladatelce nepomůže. Tvá rada je v této diskuzi úplně z cesty. U um se dodržují jiná pravidla jak u kojení. To jsem se ti snažila vysvětlit jaké jsou rozdíly jako prvorodičce co nemá své zkušenosti a zatím čerpá informace z kurzů atd. Není to nic proti tobě. U um jsou pro všechny děti stejné podmínky časové rozestupy, pak se to liší o dávkách jiné dítě vypije víc jiné míň ale nemění se časový rozestup. Kojit můžeš co půl hodiny, hodinu, dvě atd. Kojení se tráví jinak než umělé kde když se dá dávka moc brzy tak se míchá v bříšku natrávené mléko s novým pak děti blinkají. Proto mezi dávkami um se dává voda nebo čaj. Snad to už pochopíš jak to vše bylo myšlené.