Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, obracím se na vás s žádostí o radu. Máme 2,5letého chlapečka a on v tomto věku hodně mluví, je mu dobře rozumět a tak jsem si říkala jak je to fajn.
Právě jsme se vrátili z měsíční návštěvy u babičky a on si sebou „přivezl“ spoustu nevhodných slov a já nevím jak ho to odnaučit. Jeho 9 letá sestřenice je totiž hrozný „zmetík“ a učila ho hlouposti a sprostá slova a pak se tomu smála, no a on těď přijde a posílá každého do háje, což by ještě tak v normě šlo, ale říká i horší věci jako třeba jdi do haj..u,nebo dále do psí pr…e, no hrůůůza. Zkoušela jsem aby ty věci když už je říká, říkal jinak, třeba do psí boudy… a tak, ale nezabírá to a já vážně nevím jak z toho ven. Zrovna je nemocný a když jsme byli u doktorky, která ho chtěla poslechnout, tak ji asi 3× poslal do háje a pak jí řekl že je hloupá. Okřikla jsem ho a řekla že je hambatej, ale doktroka mi řekla že ho mám nechat a pak se na mě mračila i se sestrou. Já s ním nemůžu jít ani na hřiště, protože tak mluví a já nevím jak se bránit a jak každému vysvětlit, že on nechápe co říká, jen to opakuje, protože to slyší.Nedokážu to z něj vytřepat a na zadek mu dávat při každém takovém slově a před každým člověkem, na to sílu nemám.Mamky poraďte mi prosím jak ho to odnaučit. Beru mu za každé takové slovo vždy jedno auto, ale stejně to za čas řekne znovu. Asi jsem udělala někde chybu ve výchově, já vím, ale nedokázala jsem si představit, že už takhle malý bude takto mluvit a navíc je ta jeho sestřenice zlobivka ještě větší, ale to už je starost mé sestry. Je chytrá, ale doma je zlá… jak tam nebydlíme, tak to neznáme…
Děkuji za jakoukoli radu. Přeji krásný den.
Janča a Tomík
Ahoj Jančo, taky jsem řešila něco podobného. Mám chlapečka 2,5 roku, chodí do jesliček a jeho největší kamarád je Matýsek, který má 15 a 16-ti leté bratry, takže si asi umíš představit co za slova mi Kubíček nosí domů (týýý vole, prdel, hovno…)
Já to ignoruju. Vůbec na to nijak nereaguju. Pokud jsem se snažila, vysvětlovat, okřikovat, byla to hrůza. Vždycky mu jenom zahráli světýlka v očičkách a už to bylo. Tím jak to ignoruju vidí, že s tím nená žádný úspěch a přestal to říkat úplně.
Hodně štěstí
Radka
Ahojky, já jsem taky pro ignoraci a zvlášť v tomhle věku. Nás to postihlo dokonce 2 krát, poprvé asi tak jako vás a podruhý tak kolem 4,5 roku. Na ten mladší věk fakt ta ignorace zabrala, chvíli to sice trvalo , ale pak byl klid. Většinou si tím projdou všichni ve školce a tak. Je tada pravda, že jsem fakt kolikrát litovala, že tak pěkně mluví!!!! A styděla se a červenala až se hory zelenaly. Dokonce jsme přestali i chodit pro rohlíky do krámku poblíž domu, to když řekl na celý obchod prodavačce, že je k…a. Tak půl roku jsme tam nebyli. To jen pro zasmání. Jinak bych pro příště upozornila tu jeho sestřenici, že pokud se to bude opakovat, tak si to s ní vlastnoručně vyřídím. Pevné nervy!!!! ![]()
majka11 píše:
Ahojky, já jsem taky pro ignoraci a zvlášť v tomhle věku. Nás to postihlo dokonce 2 krát, poprvé asi tak jako vás a podruhý tak kolem 4,5 roku. Na ten mladší věk fakt ta ignorace zabrala, chvíli to sice trvalo , ale pak byl klid. Většinou si tím projdou všichni ve školce a tak. Je tada pravda, že jsem fakt kolikrát litovala, že tak pěkně mluví!!!! A styděla se a červenala až se hory zelenaly. Dokonce jsme přestali i chodit pro rohlíky do krámku poblíž domu, to když řekl na celý obchod prodavačce, že je k…a. Tak půl roku jsme tam nebyli. To jen pro zasmání. Jinak bych pro příště upozornila tu jeho sestřenici, že pokud se to bude opakovat, tak si to s ní vlastnoručně vyřídím. Pevné nervy!!!!
ahoj maminky, moc děkuji za odpovědi, zkusím vše ignorovat a doufám že to bude dělat i mé okolí, jako třeba tchýně.
Co se týká jeho sestřenice, tak to je fakt „dílo“. Je jedináček a poslední rok je jako vyměněná. Vždycky byla hodná, docela poslušná, ale teď. Podle mého měla prostě dostatek volnosti a málo pevnou ruku. Navíc moje sestra chodila dokola na odpolední směnu půlenou s noční a tak na ni neměla tolik času a tak neteř byla doma jen s tátou a ten ji nechal volnost a ona toho docela zneužila. Moje mamča(babička) je z ní na nervy, protože je drzá i na ni. S naším Tomíkem byla vždycky ráda a pokaždé se na něj těšila, ale teď ho učí ty slova a já bych ji uškrtila. Neposlechne mě a řekne mi, že já nejsem jejího nic a že mě poslouchat nebude. Je to hodně těžké, je prostě zlobivá a neposlušná. Je to chytrá holka a ve škole je jako beránek ale veškerou pozornost si vynucuje právě doma a ani segra na ni nestačí.Má z toho hroznou srandu, když se Tomík něco takového naučí. No, další naše návštěva je naplánovana na srpen, tak doufám, že to malej do té doby zapomene…
Je ve věku, že všechno opakuje a vážně se mu to vysvětlit nedá, tak doufám že to přestane říkat. Cítím se pak všude hrozně. V čekárně u doktorky jednou řekl:" tak teď si vezmu tu pistolku a všechny vás zabiju", no nevěděla jsem co říct a kam se schovat… Některé věci pochytí z puštěné telky, ale také z pohádky…v některých jsou taky dobrá slůvka, a to bych je tam ani nehledala … děkuji jeětě jednou za odpovědi a přeji krásný večer
Ahojky,
po přečtení vašich příspěvků na toto téma, mi docela spadl kámen ze srdce ![]()
Máme doma 3letého klučinu. Úžasně mluví snad od 2let a pátý měsíc chodí do školky. Než začal chodit do školky, byl to takový „otloukánek“ neuměl se moc bránit (částečně i naše vina, pokaždé, když chtěl někoho plácnout, zasáhli jsme). Ale po měsíci každodenního docházení do školky se z něj stal pěkný „drzounek“.
Už si nenechá jen tak něco líbit jak po fyzické tak slovní stránce. ![]()
Slovíčka které nosí ze školky nejsou zrovna ze spisovné češtiny. ![]()
My doma s manželem sprostě nemluvíme, jenže těžko to budu vysvětlovat nezůčastněným osobám… ![]()
Ta věta se střílením je mi hodně hodně povědomá a to nemluvím o výrazech jako ho..o, smrdí - prdí, ty jsi blbý… Nejlepší ale je, že přesně ví, kdy má který výraz použít…občas bych se taky propadla studem do země.
Ríkám si, že si ale tímhle asi projde každý a tak občas jeho slovní výlevy ignoruju a občas vysvětluji…
Hezký den vám všem.
Evlinečka