Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
tak jsem si úspěšně zlomila klíční kost. Můj dotaz zní : kdo jste už toto podtoupil ? Jak moc jste utahovali ty šráky na ramenách, Mě to příšerně škrtí pod pažema
. A to mě čekají ještě aspoň 4 týdny, hrůza. Jak jste to zvládali v noci ? To ležení na zádech je taky vyčerpávající, pořádně se nevyspím. Uvítám každý " zlepšovák ", i když jich asi moc nebude.
ahoj
mě se to satlo cca před 5ti lety - dali mi takovou vypolstrovanou osmičku - jestli si to dobře pamatuju, mělo to fixovat tu kost atd atd..... utažený jsem to měla jen ve špitále (pár dní jsem tam ležela - měla jsem nehodu na kole takže kl. kost nebyla jediná) a doma jsem to už docela flákala. Ne že bych to nenosila, jen jsem si to prostě povolovala:o) (navíc to bylo v létě takže fakt super:o( spaní už si nepamatuju ale nebyl to nějakej děs - rozhodně jsem nespala na zádech, protože na zádech neusnu… prostě na té nebolavé straně podložená zezadu polštářem..... za 2 tejdny už jsem prubla i zkušební jízdu na kole - i s tím bazmekem na zádech - ale nebylo to ono:o))))) ale srostro mi to neříkám že nakřivo -ale když si tam šáhnu tak tam mám bouli - jako kdyby ta kost byla v tom místě silnější… nevím jestli tak srůstá každá zlomenina, ale ta moje jo - ale nijak mi to v ničem nevadí:o) Já to měla asi 3 týdny
tak kličním kostem zdar:o)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má někdo nějakou podobnou zkušenost. Dcera velmi intenzivně trénuje, konkrétně dělá bojový sport. Je to reprezentantka Čr s čímž je spojeno i to, že má svého fyzioterapeuta, se kterým se řeší všechny zdrav. Potíže či úrazy. Na jednom tréninku, narazila zády do stěny spíše pravým ramenem (ta je potažená cca 5 cm molitanem) konkrétně to byl hod při zápase. Nijak si nestěžovala na bolest a trénink dokončila. Doma ovšem zjistila, že jeden klíček klíční kosti je jakoby špičatý a nanahmatání výše než druhý. Místo bylo jemně zarudlé. Dále byla kost na pohmat v jednom místě trošku tlustší a byl zde nepatrný hrbolek, jakoby vlnka. Na tréninky pořád chodila a odjela s rukou i jedny závody. U fyzioterapeuta jsme se starali převážně o svaly jako je trapéz, prsní sval a rameno samotné které to celkem schytalo. Stěžovala si, že na této straně nemůže spát, ruka se při kroužení v rameni bolestivěji otáčela a na zádech u lopatky jí cosi přeskakovalo. Řešili jsme to pouze u fyzioterapeuta, který ovšem navrhoval rtg. Moje otázka ovšem zní.. myslíte si, že to mohla mít nalomené. Nyní problémy se svaly ustoupily cca 2 měsíce po úraze s tím, že 2 týdny byla mimo trénink, ale při zatažení ramen dozadu a úplného narovnání si stěžuje na tah kolem kosti, zatáhnout rameno jí dělá problém. Klíček je pořád stejný. U dcery nikdy nevím… měla již zlomenou lýtkovou kost a měsíc s ní chodila, než jí konečně doktor poslal na rtg, kde byla zjištěna zlomenina. Zde šlo o nepozornost a hloupost doktora, který nás vyšetřoval hned den po úraze. Máte někdo podobnou zkušenost s klíční kostí. Myslíte že to mohla mít zlomené?
Přikládám foto..⬇️
Zkušenost nemám, ale pochopila jsem správně, že jste ještě nebyli u doktora a rozhodneš se na základě odpovědí? Já bych k doktorovi raději zašla, tím rozhodně nic nezkazíš. A pokud si dcera stěžuje, tak nechápu proč jste nešly již dávno ![]()
@kaja00 píše:
Zkušenost nemám, ale pochopila jsem správně, že jste ještě nebyli u doktora a rozhodneš se na základě odpovědí? Já bych k doktorovi raději zašla, tím rozhodně nic nezkazíš. A pokud si dcera stěžuje, tak nechápu proč jste nešly již dávno
Nebyli.. jak říkám řešilo se to přes velmi šikovnéjo fyzioteraputa, který samotnou kost prohmatával atp. Chápu, že rtg je rtg, ale dostat dceru do nemocnice obzvláště do Dětské do Brna je boj, po minulé špatné zkušenosti se zlomenou lýtkovou kostí.
Na základě odpovědí se rozhodně rozhodovat nebudu. Zajímá mě jen názor ostatních.
Fyzioterapeut navrhnul rtg a vy jste jeho doporučení ignorovali… ![]()
Můj brácha si zlomil klíční kost na tréninku hokeje. Celý trénink odjel, sel do školy, tahal tam tašku, vše v pohodě az druhý den ráno si stěžoval že nemohl spát na té straně. Na pohmat tam byl drobný vystupek. Na rtg mu potvrdili zlomeninu a dostal takového motýlka aby držel správně záda a mohlo to dobře srůst. ano, mohla to mit zlomené.
@lachtanice86 nešlo o ignorování, ruka se začala postupně zlepšovat, proto jsme na rtg nakonec nebyli samozřejmě po domluvě.
Na obrázku to vůbec nevypadá fyziologicky. Jela bych na rtg.
@Judithkaj
Chápu, že náš přístup k tomuto je ti cizí, každopádně kdyby jsi si prošla tolika zraněními co my, od natrženého svalu, vyskočené čéšky, vykloubené prsty, natažený svaly atp.. neplašila bys kvůli hrbolku, se kterým se dá normálně trénovat. Tady je to už o něčem jiném, obzvlášť v takových to sportech, kde je sezóna důležitá.
@Judithkaj Odpovědi v diskuzích opravdu nehledám, byl to jen dotaz a zájem o názor, ale jak vidím většina z vás nedokáže normálně psát, aniž by něco nedávala ostatním za vinu. Krajská repre je trošičku něco odlišného od té republikové
Ano.. u tohoto sportu se řeší například vyhozené koleno tejpem, než ortézou či sádrou při které ti ochabne svalstvo, aby se sportovec mohl, co nejrychleji vrátit na žíněnku.
@Anonymní píše:
@Judithkaj Odpovědi v diskuzích opravdu nehledám, byl to jen dotaz a zájem o názor, ale jak vidím většina z vás nedokáže normálně psát, aniž by něco nedávala ostatním za vinu. Krajská repre je trošičku něco odlišného od té republikovéAno.. u tohoto sportu se řeší například vyhozené koleno tejpem, než ortézou či sádrou při které ti ochabne svalstvo, aby se sportovec mohl, co nejrychleji vrátit na žíněnku.
co dělá za sport? ![]()
půjdete tedy na ten rentgen nebo ji to necháš blbě srůst pokud to má zlomené?
Dobrý den chci se zeptat kámoška přes rokem bila na brigádě a zvedla těžký pitel a za pichalo ji na klíční kosti a od ted ji to začíná bolet až po rameno trochu ji vystoupla má strach jít k doktorovi jeslí to není neco vážného tak se chci zeptat jesli měl někdo podobný případ
@Emma741 píše: Více
určitě zlomená klíční kost, následek brigády před rokem. To je zase krásný příspěvek, kolik ti je.