Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, mam k Vam dotaz, moje matka si zlomila kotnik a zrejme bude muset na operaci, zajima me, jestli moje sestra, ktera s ni sdili jednu domacnost, ma narok na OCR - osetrovani clena rodiny - ci nikoliv. Procitala jsem na netu nejake informace, ale jsou zcela neprehledne napsane nebo jsou starsiho data
Dekuji
No, tím, že s ní bydlí ve společné domácnosti, tak nárok teoreticky má, ale prakticky záleží na tom, zda ho lékař napíše, osobně bych spíš řekla, že na zlomený kotník dospělé osoby ho nenapíše, ale třeba jo.
Ale i tak je nárok pouze na 9 placených dní.
nu ja myslim ze jo pac bydli spolu jen oni dve a neni nikdo kdo by matce pomohl kdyby byla po operaci:-(
Jak píšu, záleží na doktorovi, zda uzná, že pomoc nutně potřebuje a napíše to nebo ne.
Co byl táta na operaci s kotníkem, tak mu to dělali ambulantně jen s lokálním umrtvením, nafasoval berle a ještě ten den ho vyhnali z nemocnice domů…
3. Ošetřovné
Na ošetřovné (dříve podpora při ošetřování člena rodiny) má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu, že musí
1. ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo
2. pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.
Takže nárok má, pokud lékař uzná, že maminka potřebuje ošetřovat..