Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak se dlouho marodí po operaci žlučových kamenů?Já teprve jde na operaci ale nevím jak je dlouho člověk doma po propuštění z nemocnice.Děkuji za odpověď.
Asi bude záležet na průběhu po operaci, mně by doktorka nejradši poslala do práce po dvou týdnech, asi bych to i zvládla, ale tak moc jsem do práce nespěchala, takže jsem byla doma 3 týdny.
No, tak já byla v nem 14dní (ale byla jsem těhu a nakonec jsem musela ještě na ERCP) ale normálně pokud nejsou komplikace tak z nem. jdou lidi 4tý den, pak tak 14dní doma.Ono záleží na tom co máš za práci, pokud posedáváš v kanclu tak do práce můžeš jít za týden úplně v pohodě ![]()
mě čeká operace po novým roce u nás to dělají laparoskopicky za 5 dní bych měla být doma
Ja jsem bez prace ale na urade prace me rekla ze si mam nechat vystavit neschopenku kdyz jdu na operaci,ja pobiram davku v hmotne nouzi a tedka je kdyz se marodi cely mesic ze to snizuji na pulku tu davku v hmotne nouzi tak nechci prijit o celou tu davku v hmotne nouzi,nevim prave kdy me doktorka uschopni po propusteni z nemocnice kdyz jsem nezamestnana asi me necha doma nejakou dobu na neschopence nebo me ji ukonci jak prindu z nemocnice domu.Ja jsem presla k jine obvodni doktorce a jsem teprve u tehle 14 dni.U nas nevim jak to delaji,to me nerekli.Ja mam jit na operaci 26.1.2012 dneska jsem byla na vysetreni na chirurgii a tam me dali papiry pro obvodni doktorku.
Ahoj,
prosím o radu - dnes jsem byla na rtg a sono ledvin a náhodně bylo zjištěno cca 10 žlučových kamínků vel. ? - 19mm ![]()
Problémy nemám, nejít tam tak o nich nevím.
Co teď?
Dr. na sonu říkala že ona má dva a dokud nemá problémy, říká si že o nich neví a neřeší to.
Dr. který mne poslal na sono a rtg ledvin říká neodkládat a řešit výhledově, ideálně se již objednat kvůli čekacím lhůtám. Že je zbytečné čekat na první záchvat.
Ehm..
![]()
Počítám, že toto asi laparoskopicky už nepůjde.
Kamarádka byla loni, po záchvatu čekala cca tři měsíce, pak dva měsíce doma - návrat do práce si vydupala.
Když bych se rozhodla do toho jít, s čím mám počítat? Kdy je ideální se objednat (jaro/léto/podzim/zima). Teď si říkám že tak v lednu by „se mi to hodilo“ zkrze práci, chybět budu ale ne tolik.
Kolegyně v práci které to mají za sebou před x desítkami let říkají „jizva přes celé břicho ale za 14 dní v práci“ atd.
No.. ![]()
Urcite bych na operaci sla a neodkladala to. Je nebezpeci ze by se ti mensi kaminek dostal do zlucovych cest a udelal ti obstrukci ( uzaver) to pak je reseni horsi , bolestivejsi a zdlouhavejsi. Na zachvat bych necekala. Operace se provadi kdykoliv ale treba v lete bych spis nesla. Leden idealni. A myslim ze by laparoskopicka operace nemela byt problem, oni si kdyz tak ,,zvetsi dirku" a zlucnik vytahnou ![]()
@Kachnicka25 píše:
Urcite bych na operaci sla a neodkladala to. Je nebezpeci ze by se ti mensi kaminek dostal do zlucovych cest a udelal ti obstrukci ( uzaver) to pak je reseni horsi , bolestivejsi a zdlouhavejsi. Na zachvat bych necekala. Operace se provadi kdykoliv ale treba v lete bych spis nesla. Leden idealni. A myslim ze by laparoskopicka operace nemela byt problem, oni si kdyz tak ,,zvetsi dirku" a zlucnik vytahnou
Díky.. no říkala že strach mít nemusím že tohle určitě přirozeně nevyjde
![]()
@Anonymní píše:
Díky.. no říkala že strach mít nemusím že tohle určitě přirozeně nevyjde![]()
2cm velké ne, ale i ty postupně musely „vyrůst“ a vzhledem k tomu, že jich tam máš několik tak se di budou tvořit dál a každý ten nový, malý je nebezpečný. Operace se buď dělá takto v klidu, nebo při akutním záchvatu. Navíc pokud jich tam bude hodně velkých mohou tlačit na žlučním a „proklubat“ se ven a to už je potom opravdu o život mít díru do žlučníku nebo třeba do střeva a žluč v břiše. Také to zvyšuje riziko rakoviny-chronický zánět, dráždění…ale rozhodnutí je na tobě. ![]()
Ahoj, já nemám žlučník rok a kousek, měla jsem laparoskopii, v úterý nástup do nemocnice, ve středu ráno operace a v pátek jsem šla domů. Za 14 dní na stehy a do práce (kancelář). Neboj, není to nic tak strašného ![]()
Tak ja nemam zlucnik 5 let.A jak to probihalo?Pred 5 lety 1.zachvat po prejezeni se na navsteve,do te doby jsem ani nevedela,kde zlucnik mam a co to tlaci.Pristi vecer(v Ne),jsem si zajela do nemocnice a dostala injekci a dle ultrazvuku mi sutr(1cm) ucpal nejhorsi misto,nejake vyusteni zlucniku-nejuzsi misto.Dalsi den opet vecer pohotovost,vzali mi krev,dalsi injekce(pondeli).V utery rano,ve statni svatek,jsem sbalila kufr,doma nechala dcery 5.5 a 1.5 a manzela.Doktorovi jsem rekla,ze jsem nalacno,krev.testy mam od vcerejska,a jestli by si dnes nechteli riznout,bylo 10.30.Doktor zavolal primari,jestli nemaji ted volno,ze mam doma male deti.A meli.V 11 predoperacni,v pul 1 priprava,ve 13 operace.Ve Ct rano me pustili,odridila jsem si to sama,jela zaridit obed pro prababicku -13km,pak 10km domu,v pondeli do prace ![]()
Díky díky.
Dnes jsem byla u jiného (známého) lékaře, vyzjistil mi kam spadám a upozornil že toto už laparoskopicky nepůjde. Tak uvidíme - jak dostanu zprávu tak si zajdu vyřídit termín ![]()
@Anonymní píše:
Díky díky.
Dnes jsem byla u jiného (známého) lékaře, vyzjistil mi kam spadám a upozornil že toto už laparoskopicky nepůjde. Tak uvidíme - jak dostanu zprávu tak si zajdu vyřídit termín
Dobry den. Mě zjistili minuly tyden na sonu plny zlucnik kamenu nejvetsi 19mm a pani doktorka mi rekla ze se to dela laparoskopicky.
Takze nedela?
@kalomi píše:
Dobry den. Mě zjistili minuly tyden na sonu plny zlucnik kamenu nejvetsi 19mm a pani doktorka mi rekla ze se to dela laparoskopicky.
Takze nedela?
Přímo v nemocnici, kde to budou dělat, jsem ještě nebyla. Ale na sonu a u chirurga mi řekli že to laparoskopicky nepůjde, že jsou velké (taky mám 19mm). Prý nejde „o dírku, kterou si roztáhnou“ ale o tu trubici, do které se nevejdou. Tak nevím. Jak budu chytřejší, ozvu se.