Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
máte prosím někdo zkušenost s tímto? Během letních prázdnin se chceme stěhovat z Prahy do Brna. Jde o to, že dítko bude v zaří nastupovat do 1.třídy, zápisy na ZŠ bývají už ale v dubnu dle spádovosti. Plán tedy - jít normalně k zápisu do školy dle spádovosti v Praze, během prázdnin stěhování a zároveň obvolání nebo maily do spádové školy v Brně. Měli jste to tak taky někdo prosím? Bylo to v pohodě s tím přestupem nebo spíš komplikace, jaké? Děkuji.
Měli jsme to stejne, během prázdnin jsme se stěhovali naopak z Brna, nejstarší šel od září do první třídy. My jsme na zápis šli už v novém bydlišti do školy, kde byl spadovej po přestěhování. TP jsem změnila v dostatečným předstihu před zápisem. Nějak nechápu, proč jít na zápis do školy, kde víš, že dítě nebude chodit. A naopak do školy, kde chceš, aby chodilo, nepůjdeš a budeš volat o prázdninách a doufat, že je místo…
@Midaku já právě měla za to, že na zápis můžeš jít jen tam, kam zrovna spadáš dle bydliště.
Takže normálně můžu jít s dítkem na zápis do školy v tom Brně?
Příspěvek upraven 05.03.24 v 13:16
Přihlásila jsem ji do školy podle toho kde budeme bydlet a do spádové školy pak dodala vyrozumění o přijetí.
@maty009 jasně, běžte na zápis tam, kam chcete, aby v Brne dítě chodilo. Pokud budete TP měnit až potom, tak do Brna si nachystejte nejakej papír o tom, že tam budete bydlet. To bych asi řešila s ředitelem, klidně už teď. A do Prahy zas nejakej papír, že tam bydlet nebudete. Protože oni mají hlášeny spadovy děti a řešili by, že jste na zápis nedosli.
U nas byla situace podobna. Bydleli jsme v Praze a chteli jsme se stehovat do sevenich Cech. Ovsem nevedeli jsme, jestli se stehovani stihne.
Byl to rok 2020, cili zapisy pouze korespondencni. V miste bydliste jsem vlozila do schranky skoly prihlasku. A do skoly, kam jsme se planovali stehovat, jsem poslala prihlasku postou a do obalky jsem pridala dopis, ze momentalne bydlime v Praze, planujeme se stehovat, ale nevime jiste, jestli to stihneme pred zacatkem skolniho roku. A ze davame prihlasku take v miste bydliste - nazev a adresa skoly. Kdyz pak v cervnu prisly dceri dopisy, ze je prijata do obou skol, uz jsme vedeli, ze stehovani nestihame. Zavolala jsem tedy do “nove” skoly. Sekretarka mi podekovala za informaci a rekla, ze pokud se budeme stehovat treba v zari, tak staci treba tyden predem zavolat, aby dceri nakoupili ucebnice.
Nakonec jsme se stehovali az o prazdninach mezi 2. a 3. tridou nejstarsi dcery. V kvetnu jsem o tom napsala mail do nove skoly, ve stare jsem zasla do reditelny vyridit prestup.
Tehdy jsme potrebovali vyridit druhe a treti dceri prihlasky do skolky v novem miste. Manzel chtel holkam zmenit trvaly pobyt, ale kvuli vaznemu urazu druhe dcery to neslo. Zavolala jsem do skolky, vysvetlila situaci, pak jsem tam poslala prihlasky s dopisem, ze se o prazdninach budeme stehovat, ale nestihli jsme zmenit trvaly pobyt, popsala jsem, co se dceri stalo. Ze skolky prisel dopis, ze holky nejsou prijate, ale ze jim drzi misto a ze mame dodat potrvzeni o zmene trvaleho pobytu do pulky srpna. Ve skole jsme ani neresili, ze zmena trvaleho pobytu nejstarsi dcery probehne az o prazdninach.
Byt tebou, tak treba uz ted volam nebo pisu mail do nove skoly, vysvetlim situaci a domluvim se na postupu.
@Midaku píše:
@maty009 jasně, běžte na zápis tam, kam chcete, aby v Brne dítě chodilo. Pokud budete TP měnit až potom, tak do Brna si nachystejte nejakej papír o tom, že tam budete bydlet. To bych asi řešila s ředitelem, klidně už teď. A do Prahy zas nejakej papír, že tam bydlet nebudete. Protože oni mají hlášeny spadovy děti a řešili by, že jste na zápis nedosli.
To jsem překvapená, že se někde do spádové školy musí nahlašovat, že tam dítě nenastoupí. My to máme tak, že máme pro každý městský obvod několik spádových škol. Syn šel nakonec do školy, která je mimo náš obvod, takže není spádová, a ani v jedné spádové škole jsme nic nahlašovat nemuseli.
@mihla píše:
To jsem překvapená, že se někde do spádové školy musí nahlašovat, že tam dítě nenastoupí. My to máme tak, že máme pro každý městský obvod několik spádových škol. Syn šel nakonec do školy, která je mimo náš obvod, takže není spádová, a ani v jedné spádové škole jsme nic nahlašovat nemuseli.
ony si to ty školy vyřídí mezi sebou samy.
@mihla píše:
Asi nemusí, ale je to slušnost. Škola dostane seznam dětí, který jsou spádový. S těmi počítá. Ale samozřejmě jiný je to na vesnici, kde když ti nepřijde někdo k zápisu, tak řešíš, co se děje, protoze vsichni znaji vsechny jak ve sve, tak v okolnich vesmicich… A jiný je to třeba v Praze nebo někde jinde, kde je běžný, že děti chodí na nespadove školy. Tam to asi nikdo neřeší.
@Midaku píše:řeší se to vždy, jen si to školy řeší mezi sebou nebo přes město.
Asi nemusí, ale je to slušnost. Škola dostane seznam dětí, který jsou spádový. S těmi počítá. Ale samozřejmě jiný je to na vesnici, kde když ti nepřijde někdo k zápisu, tak řešíš, co se děje, protoze vsichni znaji vsechny jak ve sve, tak v okolnich vesmicich… A jiný je to třeba v Praze nebo někde jinde, kde je běžný, že děti chodí na nespadove školy. Tam to asi nikdo neřeší.
Zkusila bych online zápis rovnou v Brně. Raději na více škol. Já taky s dcerou nepůjdu k zápisu. Už jsem s ředitelkou domluvená, že to vyřešíme online.
@vokishka píše: řeší se to vždy, jen si to školy řeší mezi sebou nebo přes město.
Anebo jsou rodiče, kteří to škole oznámí sami a je po problémech. „Řeší si to města mezi sebou“ totiž často znamená, že nevi nikdo nic nebo se pořád jen čeká na vyjádření někoho… ale jak jsem psala, já znám přístup vesnických škol a rodičů, ve velkých městech to zcela jistě funguje jinak.
@Midaku píše:
Anebo jsou rodiče, kteří to škole oznámí sami a je po problémech. „Řeší si to města mezi sebou“ totiž často znamená, že nevi nikdo nic nebo se pořád jen čeká na vyjádření někoho… ale jak jsem psala, já znám přístup vesnických škol a rodičů, ve velkých městech to zcela jistě funguje jinak.
tak u nás sekretářka odesílá hlášení, nevím, jak přesně to vypadá, zřejmě posílá jména nespádových.
@Midaku píše:
U nás to určitě funguje jinak, pro náš obvod je spádových 5 škol, rodiče nenahlašují na spádové školy, že dítě nastupuje jinam. My jsme třeba ani spádovou školu do přihlášky nepsali, měli jsem tam jen tu jednu nespádovou, kam syn šel.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.