Dnešní doba - učitelé x rodiče

532
27.2.24 22:22

Dnešní doba - učitelé x rodiče

Proč mi to dnes přijde, že v dnešní době to je spíš o vyhlášení “války”rodičů vůči učitelům? Skupiny, kde si matky doporučují kam zašít dítěti ve školce odposlech, xy požadavků, co a jak dělat s jejich dětmi, volání do ředitelny kvůli malichernostem, které místo aby rodiče řešili s učitelkou, hned volají ředitelce. Je mi 46 a proste v životě jsem nevolala ani nebyla v ředitelně. Co učitel řekl, to se udělalo. Díky. Jinak jsem pátým rokem učitelka v MŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
27.2.24 22:43

Některé matky jsou extrém. Na druhé straně si někteří učitelé, hlavně na ZŠ, nevšimli, že se doba změnila a nevládnou tu rudoši a soudružky učitelky. Ono máslo mají na hlavě obě strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2390
27.2.24 22:53

Já si nemyslím, že někdo chce nějak záměrně škodit učitelům jako takovým. Ale spousta z nás vyrostla přesně v tom prostředí, kdy učitelé byli nedotknutelné autority, proti kterým se nikdo neodvážil říct křivého slova, a někteří kantoři toho velmi rádi beztrestně zneužívali. Dneska už se lidi můžou a umí ozvat, tak toho prostě využívají.

Sama mám teď čerstvou zkušenost ze školky, kdy jsem byla svědkem situace, při které mi začala hodně silně blikat červená kontrolka. Odposlech dítěti nikam zašívat nebudu, ale taky bych ráda věděla, co se za zavřenými dveřmi děje. Zatím vyčkávám, ale jsem na pozoru a připravená to v případě potřeby začít řešit. Nikoho nebuzeruju kvůli blbinám, ale nechávat dítě bez protestu někde, kde to třeba není ok, protože „co učitel řekne, to se udělá“, taky nehodlám.

Ty jako učitelka můžeš zkusit na třídních schůzkách otevřeně rodičům navrhnout, aby se stížnosti nebáli řešit přímo s tebou. Myslím, že spousta rodičů jde hned za ředitelkou z toho důvodu, že nechtějí mít s učitelkou přímý konflikt, bojí se, že si to pak bude vylévat na dětech… Když jim ukážeš, že to tak není, ale naopak jsi otevřená diskuzi, možná se něco změní. V každém případě je potřeba vycházet z toho, že jako učitelka nejsi ničí služka, ale ani diktátor - jako u všeho to chce najít nějaký balanc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
27.2.24 22:53

Protože dneska je každý odborník na všechno. Dříve se že srandy říkalo, co Čech, to fotbalový trenér a politik. Dneska co Čech, to ještě doktor, bankéř, psycholog, učitel, policista, atd., atd. To za prvé. Za druhé - dneska jsou v první řadě moje práva a nějak se zapomíná na práva toho druhého a také na to, že vedle práv jsou i povinnosti. Za třetí - děti jsou nedotknutelné. Za čtvrté - uspěchaná, instantní a digitální doba. Všechno se musí vyřešit okamžitě, dříve se říkalo počítej do deseti nebo ráno moudřejší večera. Ne, dneska se žhaví okamžitě telefon. A mám pravdu, našla jsem to na internetu a hotovo. No, pokračovat už nebudu, i když leccos by se ještě našlo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
651
27.2.24 22:56
@martula78 píše:
Proč mi to dnes přijde, že v dnešní době to je spíš o vyhlášení “války”rodičů vůči učitelům? Skupiny, kde si matky doporučují kam zašít dítěti ve školce odposlech, xy požadavků, co a jak dělat s jejich dětmi, volání do ředitelny kvůli malichernostem, které místo aby rodiče řešili s učitelkou, hned volají ředitelce. Je mi 46 a proste v životě jsem nevolala ani nebyla v ředitelně. Co učitel řekl, to se udělalo. Díky. Jinak jsem pátým rokem učitelka v MŠ.

Co ucitel rekl, to se udelalo? Ne, diky. Moje deti vi, ze ucitel neni buh ani zadny general na vojne. Je to clovek, ktery nad nimi ma autoritu a ktereho respektuji, ale zaroven maji prece i oni svuj rozum a svuj nazor.

Znis strasne toxicky. Souhlasim, ze komunikace casto pokulhava na obou stranach, a nikdy neni na miste vinit jenom jednu stranu, ale tvuj pohled je hrozne zastaraly a vylozene mi prijde zly. Prijdes mi jako presne ten typ ucitelky, za kterym dite za zadnou cenu nepujde, aby se s necim sverilo.

Co je spatneho na pozadavku rodicu “co a jak s jejich detmi”? Proc by rodic nemel chtit pro dite individualni pristup? Finsko ma individualni vzdelavaci plan pro kazde jedno konkretni dite. Cesky system v tehle fazi neni, a v nejblizsi dobe urcite ani nebude, ale proc se o neco na ten zpusob aspon nepokouset, kdyz ma rodic zajem? Ty jako ucitelka ve skolce snad nepristupujes ke kazdemu diteti individualne?

My teda nastesti zijeme v zemi, kde je tohle na lepsi urovni, ale mam v Cesku pribuzne a deti tam maji kamarady, a to, co nam vypravi o jejich skolach, to je neskutecne. Kdyby nekdo jednal s mym ditetem jako s kusem hadru a ja bych s tim bez hmatatelneho dukazu nemohla nic delat, klidne bych se taky uchylila k nejake te stenici :lol: zamysli se nad tim, co ty deti musi ve skole poslouchat a jak bezmocne jsou, kdyz to dojde az tak daleko, ze jim rodice chteji dat odposlouchavaci zarizeni.

Ja v reditelne parkrat byla, kvuli ruznym akcim a celkove budovani vztahu. Nikdy kvuli nicemu negativnimu. Ucitelky mi taky sem tam volaji, i ja jim, a taky to neni kvuli nicemu negativnimu. Budovani komunity rodicu je ohromne prospesna vec, a kdyz se snazi obe strany, tak je to uzasne. Ale zase, to je v typicke ceske skole uplne nepredstavitelne.

Jeste jednou si precti ten svuj prispevek a uvedom si, ze kdyz je neco stare a funguje to uz dlouho, neznamena to nutne, ze to funguje dobre. Ani ze by to nemohlo fungovat lip. Nemuzes prece deti vzdelavat tak, jak jsi kdysi byla vzdelavana ty. Vzdyt je mezi tim nekolik desitek let proboha :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AH
847
27.2.24 23:02
@martula78 píše:

Protože dikybohu doba pokročila a učitel se nebere jako neomylna modla. A bohužel mnoho učitelů v tomhle stále jeste žije. Lidi se celkove přestávaji bat s zacinaji si zjistovat a uplatňovat sva práva. Bohužel uplne jeste neresi k tomu i ty povinnosti.
Diskusi o zasiti diktafonu jsem dnes taky zaznamenala. Pokud myslime stejnou, tak dite tvrdilo, ze mu ucitelka ublizuje. Za me nejlepsi reseni. Lepší nez nabehnout hned na ucitelku. Driv by to nikdo neřešil a dite doma ještě dostalo, ze si vymysli :think:
Jo, je to dnes trochu vygradovane. Ale zas mi přijde, ze se to prežene s vysledek doufam bude právě nastaveni nových pravidel a hlavne jwejich oboustranne dodrzovani. Ve chvili kdy mnozi učitelé nerespektuji dokumenty, které by respektovat měli mi to prijde pochopitelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
27.2.24 23:25
@martula78 píše:

Někteří rodiče jsou praštění, přehání to a hroti. Nic se nesmí přehánět a hlavně neřešit blbosti. Každý rodič by měl chápat, že se nejde zavděčit všem a každý rodič by měl respektovat přístup učitele, pokud nepřesahuje své kompetence, nedělá nic zakázaného a neubližuje dětem. Na druhou stranu ne každý, kdo učí by měl učit. Já měl třeba štěstí, ale dneska vidím, že to bylo štěstí. Bohužel je stále dost učitelů, kteří se po dětech vozí, chovají se nadřazeně, na dětech si léčí nějaké svoje mindráky, prohry. Určitě není v zájmu nikoho, aby se to vrátilo tam, že co řekne učitel, to se udělá a tam, kde byl učitel nedotknutelná autorita, to by bylo špatně, dnes jsme jinde a je to jen dobře. Ale nic se nesmí přehánět a to platí pro oba tábory. Někdy to rodiče zbytečně hroti, jindy je chování učitele za hranou, chce to zlatou střední cestu. Důležité podle mě je, aby byli ve školství srdcaři, co svoje povolání dělají srdcem a mají rádi svou práci i děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
27.2.24 23:32

Já byla kdysi dávno na dětském hřišti svědkem toho, že přišla školka a jedno dítě tak minimálně deset minut brečelo na lavičce a učitelky krafaly a absolutně si ho nevšímaly. Šla jsem za ním a zkusila ho zabavit, když to madam viděla, tak milostive přišla a ze brácha malyho odešel na plavání a malej je smutnej. Dělalo se mi fyzicky zle z toho, že tam mám dítě a učitelka není schopna se aspoň pokusit ho vtáhnout do hry nebo ho nějak uklidnit. Samozřejmě to mohlo být jinak, třeba se ho pokoušela uklidnit už cestou a nešlo to, netuším, nechci nikomu krivdit. A ono jako u každého povolání platí, že pokud to nechceš dělat, můžeš jít třeba za kasu do Lidlu, nikdo tě nenutí pracovat s dětmi.
To je jako v duchodaku, řekla bych že do většiny se dostat nechceš. A ono úplně není na škodu, že si podvědomě můžou myslet, ze je někdo může nahrávat a povede to akorát k tomu, že se budou chovat slušně. Protože pokud nemáš co skrývat, tak ti to může být fuk. :nevim: i když samozřejmě v principu je to hnus taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 06:05

Tak odposlech bude zašívat jen cvok. A takový cvok se prostě bude chovat a ukazovat všeobecně, že je cvok.
Lidé jsou různí. Ale zas bych to neviděla tolik dramaticky. Pořád je spousta rodičů - učitelů, kteří spolu komunikují solidně. Vše je prostě o lidech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
28.2.24 07:07

Za tu válku si můžou sami učitelé svým arogantním chováním. Pokud bych se já chovala v práci tak jako někteří učitelé, tak na mě taky budou stížnosti. Oni nejsou žádní nadlidi. Pokud se někdo chová k ostatním lidem slušně, tak na něj stížnosti určitě nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
28.2.24 07:15

Jako učitel to nevidím tak černě. Za více jak deset let ve školství jsem měl určité neshody se dvěma rodiči. Myslím, že se to zbytečně dramatizuje. Pokud učitel dělá svou práci dobře, problémy s rodiči v naprosté většině nemá. Samozřejmě se najdou výjimky, ale to je všude, v každé profesi. Já si nestěžuji, mě práce baví a jsem spokojený, kdyby ne, neučím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5140
28.2.24 07:34
@martula78 píše:

By mě zajímalo, kdyby to bylo naopak :think: By se některé učitelky divily, co jsou někteří rodiče zač!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
28.2.24 08:58
@martula78 píše:
Co učitel řekl, to se udělalo.

No a přesně v tom je zakopaný pes. Bohužel spousta učitelů žije v domnění, že takto je to správně, protože tak to bylo dřív. Z čehož vzniká jejich neochota ke vzájemné komunikaci a tím sami zhoršují protireakci ze strany rodičů. Sama říkáš, že to, co řekl učitel, se udělalo a basta. Přijde ti to jako příznivá podmínka ke vzájemně komunikaci? Se pak nediv, že rodiče jdou radši za někým jiným, když je učitelka odpálkuje, že jí nemají co kecat do práce. A samozřejmě ani to není dobře. Ale pokud obě strany nepochopí, že není žádná univerzální pravda a že by obě strany měly projevit pochopení tomu druhému a toleranci, tak to bude bohužel vždycky jen boj.
My jsme zatím měli štěstí na vlídné a komunikativní třídní učitelky se kterými jsem vždycky ráda probrala všechno možné a neměli jsme žádný problém spolu cokoliv vykomunikovat, ale v rodině mám kantorskou starou školu a to je něco otřesného. Všechno ví, všechno znají, jen a pouze jejich názor je správný, každé dítě je zanedbané, zaostalé a rozmazlené a hlavně všichni rodiče jsou de. menti, i ti, které dotyční kantoři nikdy neviděli. Nevím, jak bych s někým takovým vedla dialog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
28.2.24 09:09
@Serpentini píše:
Za tu válku si můžou sami učitelé svým arogantním chováním. Pokud bych se já chovala v práci tak jako někteří učitelé, tak na mě taky budou stížnosti. Oni nejsou žádní nadlidi. Pokud se někdo chová k ostatním lidem slušně, tak na něj stížnosti určitě nejsou.

Myslíš? U nás v práci klasika, že když lidem slušně vysvětlíme, že něco nejde a proč to nejde, tak to ženou na ředitelství, na ministerstvo a naposledy rovnou na nadnárodní vedení do Bruselu. Spousta lidí totiž jako neslušnost bere to, že není po jejich a neskáče se, jak oni pískají. A dost lidí tě úplně obejde a jde si na tebe stěžovat rovnou nejvyšším. Naposledy na nás velká stížnost v Bruselu, že děláme to a to. Nakonec z toho vylezlo, že paní si jen neuměla dohledat správné informace a stížnost byla napsána na základě nesmyslu, co jí „jedna paní povídala.“ Ale místo toho, aby to řešila s námi, tak si hned letěla stěžovat nejvyšším, jak je u nás všechno špatně a jací jsme hrozní. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
28.2.24 09:14

Myslím, že v dnešní době se již řada chytrých učitelů přizpůsobila a dělají to, co po nich většina rodičů požaduje. Tedy nedávají domácí úkoly, aby s tím rodiče ani žáky nezatěžovali, rozdávají jen jedničky a dvojky, aby je rodiče neprudili, že jejich Bobánek to přece tak uměl a dostal trojku. Předem oznamují písemky a co v nich bude. Všichni jsou spokojení, rodiče, že má synek tak pěkné známky, dítě, že se nemusí nic učit a stejně dostane přinejhorším dvojku, učitel, že je oblíben žáky i rodiči a nikdo si na něj nestěžuje. Pak se někdy kolem osmé třídy, když si žák zkusí test na přijímačky od Cermatu, zjistí, že vlastně nic neumí. A začne se honit doučování a různé kurzy, aby vůbec ty zkoušky alespoň na pár bodů udělal a na nějakou byť pofiderní střední školu se dostal. Učitelé, kteří vyžadují znalosti, dávají i špatné známky a domácí úkoly, pak musí počítat s tím, že si na ně rodiče budou stěžovat a budou neoblíbeni i u žáků. Ti si budou na ně také doma rodičům stěžovat, a protože dnešní rodič bezvýhradně věří svému dítěti, tak si pak hned stěžuje i řediteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin