Současná diskuse kolem odkladu

3902
29.2.24 21:14

Současná diskuse kolem odkladu

Co na to říkáte? Prý se zvažuje možnost razantně omezit odklady, protože je má každé čtvrté dítě a ty pak blokujou místa ve školkách.

Uvažuje se, že by ho mohly dostat jenom děti narozené od května nebo června dál, případně děti s opravdu vážnými potížemi (to chci vidět, jak se to bude posuzovat a zkoumat, co už je dost vážné a co ne, když teď to nefunguje).

Mluví se o větším množství asistentů v prvních třídách (na to nebudou prachy, nevěřím ani slovo).

Jak byste to řešili vy, myslím systémově? Obě moje děti mají / měly odklad, odhaduju, že jim prospěl, ale v nutném případě by to šlo i bez něj, jen by to byl větší stres, opruz a starost. Třetí dítě mít odklad nebude, bude připravené akorát. Jsem ráda, že jsem tu možnost měla, ale chápu, že stát na to možná prostě časem nebude mít, nechávat každé čtvrté dítě o rok dýl v systému a otvírat kvůli tomu nové školky. Prostě něco jako víceletá gymnázia, systém na tom tratí, ale pro jednotlivce je výhodné se tam dostat.

Já bych odklady, stejně jako vicelete gymply, prostě zrušila. Ale dokud ta možnost je, tak ji pro svoje děti chci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3902
29.2.24 21:15

Jo, odkaz na článek tady https://tn.nova.cz/…yri-varianty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.2.24 21:19

Odklady je třeba trochu regulovat. Protože se trošku utrhlo ucho. Jinak slibem neurazí :mrgreen:. Takže mluvit o něčem můžou. Patenti vždy naslibují, ale nic nedodrží a nedotáhnou. Ani slovo jim nevěřím. Už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
29.2.24 21:19

@Platanka
Jak systém tratí na víceletých gymnáziích?

@Platanka píše:
Co na to říkáte? Prý se zvažuje možnost razantně omezit odklady, protože je má každé čtvrté dítě a ty pak blokujou místa ve školkách.

Uvažuje se, že by ho mohly dostat jenom děti narozené od května nebo června dál, případně děti s opravdu vážnými potížemi (to chci vidět, jak se to bude posuzovat a zkoumat, co už je dost vážné a co ne, když teď to nefunguje).

Mluví se o větším množství asistentů v prvních třídách (na to nebudou prachy, nevěřím ani slovo).

Jak byste to řešili vy, myslím systémově? Obě moje děti mají / měly odklad, odhaduju, že jim prospěl, ale v nutném případě by to šlo i bez něj, jen by to byl větší stres, opruz a starost. Třetí dítě mít odklad nebude, bude připravené akorát. Jsem ráda, že jsem tu možnost měla, ale chápu, že stát na to možná prostě časem nebude mít, nechávat každé čtvrté dítě o rok dýl v systému a otvírat kvůli tomu nové školky. Prostě něco jako víceletá gymnázia, systém na tom tratí, ale pro jednotlivce je výhodné se tam dostat.

Já bych odklady, stejně jako vicelete gymply, prostě zrušila. Ale dokud ta možnost je, tak ji pro svoje děti chci :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2035
29.2.24 21:25

Myslím, že rok školky navíc dětem nic nedává. Jsem pro, aby šly v šesti letech do školy všechny děti, jen ty které potřebují dozrát by šly do nulté třídy a ty které jsou připravené by nastoupily klasicky do 1. třídy. Nebyla by to tak ostrá hranice jako teď, kdy je to buď a nebo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8771

V nějaké rozumné verzi bych byla pro. Je neskutečný, jak teď má odklad kazdy jarní a letní dítě, každý dítě, co bylo párkrát na logopedii, každý dítě, co mu chce matka prodloužit dětství, co se rodičům ještě nechce řešit škola, co chce jít do školy s kamarádem, sourozencem… téměř od všeho mám příklady v okolí a fakt si nemyslím, že by to těm dětem do budoucna nějak prospělo. Odklad patří těm dětem, které ho potřebuji z nějakého relevantního, zdravotního duvodu. Ale jak znám naší vládu, vymysli zas nějakou číčovinu, která nebude dávat smysl a původní zamýšlený účel plnit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1737
@Platanka píše:

Tak hlavně, že v prvních třídách máme míst dost. :palec: Že je hodně odkladů se říká už roky. Můj syn ho před lety taky měl, i tehdy se říkalo, že odkladů je přes 20%. Ve školce byli s odkladem jenom dva, oba srpnoví chlapečci a jsem přesvědčená, že oba nárok měli. Ve škole nevím, nikdy jsem u svých dětí neměla potřebu pátrat, kdo z jejich spolužáků má či nemá odklad. :nevim:

Pokud vím, na odklad musí projít vyšetřením u doktora a v pedagogicko-psychologické poradně. Takže bezdůvodně se asi nedávají. A pokud ano, je asi potřeba dohlédnout na PPP, že neodvádí kvalitně svoji práci. Což by byl větší problém, vzhledem k tomu, že má na starosti i ostatní děti ze ZŠ a SŠ, které mají nějaké poruchy učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9045
29.2.24 21:29

Z jakého důvodu by jsi zrušila gymnázia?
S výrazným omezením odkladů jednoznačně souhlasím. Není možné, aby první třídy byly plné osmiletých dětí. Známá má v první třídě šestiletého syna a je jedním ze tří dětí ve třídě bez odkladu a mezi těmi odkladovými a šestiletými dětmi jsou velké rozdíly, které se s věkem budou zvětšovat. Za nás se odklady dávaly jen prázdninovým detem. Nehledě na to, jak jsi sama poznamenala, že nemáme ve školkách místa ani pro tříleté děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22549
29.2.24 21:30

Tak uvolnime misto ve skolkach a kde se vezme misto ve skolach? Zrusi se odklady a kam ty deti pujdou do skoly. Tady je zoufaly nedostatek mist v prvni tride. Je docela pravdepodobne, ze se nedostanou ani spadove deti a to je tolik tech odkladu. To jen na okraj. Nektere deti odklad potrebuji, takze uplne zruseni je blbost. Je jich zbytecne moc. Mozna by stacilo, kdyby se poradny neridily hlavne pranim rodicu. Kdyz dite je zrale, tak ma jit do skoly a neprospeje mu zustat ve skolce, takze ty poradny by mely rici rodicum zralych deti, ze dite ma jit do skoly a ze mu to ve skolce muze uskodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1737
29.2.24 21:30
@K92 píše:
Myslím, že rok školky navíc dětem nic nedává. Jsem pro, aby šly v šesti letech do školy všechny děti, jen ty které potřebují dozrát by šly do nulté třídy a ty které jsou připravené by nastoupily klasicky do 1. třídy. Nebyla by to tak ostrá hranice jako teď, kdy je to buď a nebo.

Mému synovi rok ve školce navíc něco dal. :nevim: Byl to první rok, co do školky chodil rád a co se dobrovolně a rád začal zapojovat do přípravy na školu. Navíc on je srpnový. Chodil do školky stejný počet let, jako jeho starší prosincová sestra, takže se těžko dá mluvit o „roku navíc“. :nevim:

EDIT: MMCH naše základka už před lety rušila družiny (místnosti, družina pak probíhala v normálních učebnách), aby se jim do budovy vešly prvňáci. Kam by dala nulťáky, to fakt netuším. Přípravka na školu probíhala jako kurz v odpoledních hodinách.

Příspěvek upraven 29.02.24 v 21:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9045
29.2.24 21:32
@Midaku píše:
V nějaké rozumné verzi bych byla pro. Je neskutečný, jak teď má odklad kazdy jarní a letní dítě, každý dítě, co bylo párkrát na logopedii, každý dítě, co mu chce matka prodloužit dětství, co se rodičům ještě nechce řešit škola, co chce jít do školy s kamarádem, sourozencem… téměř od všeho mám příklady v okolí a fakt si nemyslím, že by to těm dětem do budoucna nějak prospělo. Odklad patří těm dětem, které ho potřebuji z nějakého relevantního, zdravotního duvodu. Ale jak znám naší vládu, vymysli zas nějakou číčovinu, která nebude dávat smysl a původní zamýšlený účel plnit nebude.

Jo, taky znám spoustu dětí, kterým chtějí rodiče prodloužit dětství nebo jim umožnit jít do školy s kamarádem. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9045
29.2.24 21:37
@Oriseka píše:
Tak uvolnime misto ve skolkach a kde se vezme misto ve skolach? Zrusi se odklady a kam ty deti pujdou do skoly. Tady je zoufaly nedostatek mist v prvni tride. Je docela pravdepodobne, ze se nedostanou ani spadove deti a to je tolik tech odkladu. To jen na okraj. Nektere deti odklad potrebuji, takze uplne zruseni je blbost. Je jich zbytecne moc. Mozna by stacilo, kdyby se poradny neridily hlavne pranim rodicu. Kdyz dite je zrale, tak ma jit do skoly a neprospeje mu zustat ve skolce, takze ty poradny by mely rici rodicum zralych deti, ze dite ma jit do skoly a ze mu to ve skolce muze uskodit.

Tahle argumentace mi není jasná. Teď je enormní množství odkladů z absurdních důvodů a ta místa v prvních třídách tedy v některých školách stejně nejsou (obvykle v těch lepších školách). Jak tomu ten rok školkové docházky navíc teda pomáhá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22549
29.2.24 21:40
@Serpentini píše:
Tahle argumentace mi není jasná. Teď je enormní množství odkladů z absurdních důvodů a ta místa v prvních třídách tedy v některých školách stejně nejsou (obvykle v těch lepších školách). Jak tomu ten rok školkové docházky navíc teda pomáhá?

Tak zrusime odklady a vsechny deti pujdou najednou do prvni tridy a kam je ten prelomovy rok dame?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
29.2.24 21:45

Jsem pro, v mém okolí platí ve většině pravidlo, že jakmile je dítě narozené červen - srpen, tak je odklad jasnou volbou často i bez ohledu na to, zda dítě odklad skutečně potřebuje. Prostřední dcera je na konci srpna, odklad neměla a do školy šla. Právě z důvodu velkého množství odkladů jsem měla trochu obavy, jak bude zvládat třídu výrazně starších dětí (některé jsou i o rok a půl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
838
29.2.24 21:46

Odkladů se dává příliš mnoho, také jsem pro, aby jich bylo mnohem méně. Ono je těžké, když člověk dá prázdninové dítě v 6 letech do školy a potká se tam s téměř osmiletými, to je pak velký rozdíl.
Samozřejmě pro opravdu nemocné děti to může mít smysl, ale opravdu ne v současné míře, kdy má odklad tolik dětí. A navíc ta místa opravdu ve školkách chybí, třeba by pak mohlo chodit do školek více dvouletých dětí, nebo aspoň všechny tříleté…
Nemluvě o tom, že další rok ve školce je pro společnost nákladný a o ten rok méně pak dospělý pracuje, což je také pro ekonomiku nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin