Současná diskuse kolem odkladu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2902
29.2.24 23:27

Je pravda, že se to tak trochu utrhlo ze řetězu. Do devadesátých let bylo odkladových dětí hodně málo. Spíš to byla výjimka a rodiče odklady nechtěli. Teď je to naopak. I u dětí, které jsou schopné do první třídy nastoupit kolikrát rodiče odklad vymáhají. No jasně, o rok si prodlouží volný režim, komu by se chtělo pospíchat do povinností. Já s tím souhlasím. Ať odklad dostane dítě nezralé, po pečlivém zvážení všech okolností. A ne povolit odklad každému, kdo si řekne. Myslím, že se to začalo posuzovat dost benevolentně. A argument kam ty děti dají? No asi by se to muselo nějak vyřešit. Jako když byly některé roky silné ročníky, školy by s tím musely předem počítat a organizačně si to pořešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22715
1.3.24 03:58
@Kelsey píše:
U nás se vedení zajímalo, že PT otevře. Je/bylo možno získat dotace. Byla by dopoledne v prostoru družiny. Ale je málo dětí, málo odkladů. Šupnout je do třídy. Absolutně ne. Teď bude moc prvňáků v mini třídě.

Tady nejsou prostory na nic. Druzina nema vlastni prostory. Deti jsou ve stejne tride jako dopoledne na vyucovani. Ted budou 3 prvni tridy po 30 detech, coz je malo a je mozne, ze se vsichni spadovy prvnacci nedostanou. Predchozi roky byly 4 prvni tridy. Ta trida o 30 detech je naslapnuta. Lavice jsou blizko sebe. Tam jako nenarves vice deti. A 30 prvnacku je az az.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22715
1.3.24 04:09
@Serpentini píše:
Kde kdo cokoliv píše o úplném zrušení odkladů? Mimochodem očividně to udělat jde. Minimálně u nás totiž bylo za covidu enormní množství odkladů a následující rok též školy ten nápor zvládly. Plus ve třídách za poslední dva roky přibylo velké množství ukrajinských dětí. :nevim:

Tak u nas jsou 2 skoly a jedna napor nezvladla vubec, takze se vsechny spadove deti nedostaly a losovalo se. Druha napor zvladla diky nezkolaudovane pristavbe, kam se nektere tridy presunuly. Pak se proflaklo, ze budova neni zkolaudovana a deti se ucily snad nekde po chodbach, v muzeu apod. Jenze pristavovat nejde do nekonecna. Uz ted treba jidelna pro 2 skoly nestiha a tvori se tam dlouhatanske fronty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.24 05:55

Dělám třetím rokem v MŠ, predskolaci (každý rok jiní), a veskrze vždy jde skoro celá třída do školy. Málo jich zůstane v MŠ. Z minule třídy 24 děti, dva se rozhodli pro odklad. Cizinci - až na jednoho- šli všichni do přípravné třídy - nerozuměli ještě cesky. Letos 24 děti, z toho hádám budou dva do přípravné třídy, zbytek 22 děti do první třídy.
Můj syn šel taky do přípravky - podle nás by mu skolka už nic nedala (smíšené třídy). Akorat to kolečko - ppp, lékař… měl se narodit 7.září, ale museli ho vyndat už ve 38.tydnu, takže spadl ještě do srpna. Jinak by šel normálně.

• Citovat
  • Upravit
44207
1.3.24 07:56

@Janli Tak ať dají dítě do školy řádně a nevymýšlí blbosti. A současně můžou vydělávat na živobytí. Dětí, které skutečně potřebují odklad, jsou odhadem 4 procenta.
Dítě s OŠD potřebuje jiný přístup i ve škole. Zrovna v tomto by bylo potřeba utáhnout tipec a nenechat volnou ruku rodičům.
Vím i o školce, která se rodičům snažila namluvit, že jejich dítě není zralé pro školu, aby ji nezavřeli, aby si déle udržela svoji existenci. Malá vesnická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
1.3.24 08:19

S omezením obkladů souhlasím. Vidím, nejvíc u maminek chlapečků, podceňování svých dětí a takové to omlouvání - je ještě malý, dětský, citlivý, ať si prodlouží dětství. Normální zdraví kluci, bez diagnóz, v kolektivu fungující. Nechápu, pro mě je to naopak brzdění zdravých, chytrých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.24 08:33

Ono to dospělo do stádia kdy se dávají odklady i proto, že rodiče počítají s tím že čtvrtina dětí bude odkladových ( z toho něco i pozdzimní děti) takže do 1, třídy nastupují děti co jim je za pár 8.

A mají dítko sice šikovné, ale drobné a narozené v červnu červenci nebo srpnu tak raději dají odklad, aby nebylo ve třídě s dětmi v podstatě o 2 roky staršími.

Dostali jsme se do smyčky. Takže zákonodárci spolešně s MŠMT se to snaží nějak zvrátit.

Jsme s tím v Evropě unikát nikde jinde to tak není alespoň v takové míře. Poku tolik dětí potřebuje odklad tak je něco nastaveno špatně.

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.3.24 09:08
@1Pears1 píše:
@Janli Tak ať dají dítě do školy řádně a nevymýšlí blbosti. A současně můžou vydělávat na živobytí. Dětí, které skutečně potřebují odklad, jsou odhadem 4 procenta.
Dítě s OŠD potřebuje jiný přístup i ve škole. Zrovna v tomto by bylo potřeba utáhnout tipec a nenechat volnou ruku rodičům.
Vím i o školce, která se rodičům snažila namluvit, že jejich dítě není zralé pro školu, aby ji nezavřeli, aby si déle udržela svoji existenci. Malá vesnická.

Já se ale bavím o dětech, který to opravdu potřebují. Ne o odkladech na přání.

• Citovat
  • Upravit
14765
1.3.24 09:20
@1Pears1 píše:

A co rodiče těch odhadem 4 % dětí, které odklad potřebují? Ti budou muset vozit dítě 20 km do přípravky?

Moje dcera mela OŠD oprávněný. Opravdu jsme jí často nerozuměli ani my doma. Teď je v 1. třídě. Stále nemluví dobře, neumí 5 hlásek, ale je jí rozumět a nemá potíže s čtením a psaním. Prostě místo kráva přečte kláva, místo sova přečte šova. Ale ví, jak se to píše, a každý jí rozumí. Jinak sčítá z hlavy čtyřciferná čísla. Má velmi vyvinuté logické myšlení. Jiný přístup potřebuje. Ale vůbec ne v souvislosti s důvodem odkladu, ale v souvislosti s PTSD po úrazu.

Plně souhlasím s omezením odkladů. Ale spíš bych si došlápla na PPP, aby nepsali odklady na přání rodičů. Ne ještě trestat rodiče dětí, které odklad potřebují.

Příspěvek upraven 01.03.24 v 09:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14765
1.3.24 09:21
@Anonymní píše:
Dělám třetím rokem v MŠ, predskolaci (každý rok jiní), a veskrze vždy jde skoro celá třída do školy. Málo jich zůstane v MŠ. Z minule třídy 24 děti, dva se rozhodli pro odklad. Cizinci - až na jednoho- šli všichni do přípravné třídy - nerozuměli ještě cesky. Letos 24 děti, z toho hádám budou dva do přípravné třídy, zbytek 22 děti do první třídy.
Můj syn šel taky do přípravky - podle nás by mu skolka už nic nedala (smíšené třídy). Akorat to kolečko - ppp, lékař… měl se narodit 7.září, ale museli ho vyndat už ve 38.tydnu, takže spadl ještě do srpna. Jinak by šel normálně.

A potřeboval odklad? Moje nejstarší se měla narodit 11. září. Narodila se o 3 týdny dřív a odklad neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
1.3.24 09:46
@Janča6 píše:
A potřeboval odklad? Moje nejstarší se měla narodit 11. září. Narodila se o 3 týdny dřív a odklad neměla.

Já teda nejsem rozhodně zastánce odkladů, ale u těch srpnových kluků bych přimhouřila oko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
1.3.24 09:55
@1Pears1 píše:
To byl příklad. Prostě by se to mělo trochou ztížit, aby si každý rodič rozmyslel, jestli to děcko odklad opravdu potřebuje. Těch dětí je málo.
Nejhorší je situace, pokud dítě s odkladem zůstane ve školce s nulovou nebo špatnou předškolní přípravou a doma se mu nikdo nevěnuje. Jsou věci, které už u staršího dítěte nelze správně rozvinout, napravit ani korigovat. Ale u čerstvě šestiletého ano.

Jsem pro následnou péči o dítě s odkladem a v nějaké školce, kde budou zároveň i tříleté děti v jedné třídě, ji těžko dostane.

Hlavně, že mají rodiče blízko práci :zed:

je část rodičů, která se dítěti nebude věnovat nikdy, ani s odkladem, ani bez odkladu, ani v přípravné třídě,
a OT - já se o nějaké existenci přípravných tříd dozvěděla až tady, na emiminu, nevím u nás široko daleko, že by takové třídy existovaly :nevim: myslím si, že to na okrese vůbec nemáme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.3.24 10:06

Většinou jsou ve městě přípravky. Ve Zlíně je určitě. Setkala jsem se na jedné praxi s bývalou učitelkou přípravky. Učila tam léta. Ale odmítla, že si ve svém věku (pár let před důchodem) nebude dodělávat Mgr., které vedení vyžadovalo. Tak musela odejít. To bylo právě ve Zl. Jinak běžně se uznává jen maturita na střední pedagogické do přípravky. Ale někdo chce, ať je magisterské.
U nás vím o dvou PT na vesnicích. Tam se právě využila možnost, že škola získala dotace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14765
1.3.24 10:14
@Anonymní píše:
Ono to dospělo do stádia kdy se dávají odklady i proto, že rodiče počítají s tím že čtvrtina dětí bude odkladových ( z toho něco i pozdzimní děti) takže do 1, třídy nastupují děti co jim je za pár 8.

A mají dítko sice šikovné, ale drobné a narozené v červnu červenci nebo srpnu tak raději dají odklad, aby nebylo ve třídě s dětmi v podstatě o 2 roky staršími.

Dostali jsme se do smyčky. Takže zákonodárci spolešně s MŠMT se to snaží nějak zvrátit.

Jsme s tím v Evropě unikát nikde jinde to tak není alespoň v takové míře. Poku tolik dětí potřebuje odklad tak je něco nastaveno špatně.

Jj, tyto argumenty taky slýchám. Dcera, jak jsem psala, se měla narodit 11. září. Narodila se v srpnu, odklad neměla, byla nejmladší ze třídy. No a co? Někdo být nejmladší musí. A jo, měla spolužáky o 1,5 roku starší. Ale na školu byla zralá, tak do ní šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.24 10:41

Já synovi, narozenému koncem července, odklad nedala a udělala jsem chybu. On zrovna na odklad byl. Takže celou 1. třídu boj, poznámky od učitelky, že nechce pracovat, je nepozorný, vztekal se apod. Až teď v 2. třídě se trošku začíná srovnávat. Kdyby byl teprve v 1. třídě, tak by to asi bylo v pohodě. V PPP byl na konci 1. třídy na doporučení učitelky a má potvrzené nějaké úlevy, s ohledem na mírnou poruchu pozornosti, ale také tam zdůrazňovali, že byl tedy ještě na školu nezralý. Paní učitelka měla podezření i na menší formu ADD, ale tu snivost, váhavost a pomalost máme v rodině :mrgreen:, vzteklý může být po tatínkovi, takže mě syn doma přišel naprosto normální. Problémy měl jen ve škole. Ale všichni v rodině, jako můj brácha, moje dcera, já, manžel, jsme podzimní, takže jsme šli svorně „o rok později“ a asi u nás nikdo menší poruchy pozornosti apod. nezkoumal.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin