Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Obávám se, že pokud ne okolí zvyklé na nějaké oslovení, tak ti oficiální změna jména nepomůže. Budou ti stále říkat jako dosud. Kor pokud to bude na jméno podobné a okolí jinou zdrobnělinu variantu stávajícího jména odmítá používat…
@Kriss94 píše: Více
Za mě hloupost, stejně ti budou říkat tak, jak jsou zvyklý. Kdyby šlo o úplně jiné jméno, tak neřeknu. Týno ti vadí, a Tino už ne? ![]()
Tina je ve výslovnosti zase Týna. A docela pochybuju, že ti známí najednou začnou říkat jinak, když doteď nechtěli, jen proto, že je to jinak napsané.
Zakladatelko nemyslím si, že změna jména v tomto případě vyřeší tvůj problém. Upřímně nechápu tu potřebu tvého okolí tě oslovovat variantou tvého jména, která se ti nelíbí. Jak jako, že jsou tak zvyklý?!
Tvůj problém je, že tě tvé okolí nerespektuje. Takže když si změníš křestní jméno nic se tím nevyřeší. Bude to chtít zapracovat na tvém sebevědomí.
A dát všem jasně najevo, že se ti nelíbí jak tě oslovují. Klidně bych je dokola opravovala tak dlouho až se to prostě naučí. A přestanou ti říkat Týno. Znám vícero lidí, kteří o nějakou variantu svého jména nestojí. A okolí prostě opraví a poprosí ať jim říkají jinak. A každý to respektuje.
Takže pokud tebe tvé okolí nerespektuje nebude problém jen ve jménu. Ale asi celkově. A nápravu bude třeba řešit taky komplexně.
Nedávno tu byla úplně stejná diskuse, kde zakladatelka chtěla změnit své jméno. Myslím, že to byla Jarmila. Zajímavé je, že jedno z těch jmen, které chtěla byla právě Kristýna ![]()
@nozu já si myslím, že třeba jo. Kdysi jsem měla na sociální síti jméno tak a říkali mi Kristýno, pak jsem si to předělala na Týna a říkají mi Týno. Třeba by to tomu pomohlo.
A myslíš, že tou změnou ti pak NAJEDNOU začnou říkat jinak? Dost o tom pochybuju ![]()
@nozu píše: Více
já si myslím, že třeba jo. Kdysi jsem měla na sociální síti jméno tak a říkali mi Kristýno, pak jsem si to předělala na Týna a říkají mi Týno. Třeba by to tomu pomohlo.
@izabe já si myslím, že třeba jo. Kdysi jsem měla na sociální síti jméno tak a říkali mi Kristýno, pak jsem si to předělala na Týna a říkají mi Týno. Třeba by to tomu pomohlo.
Takže když jim to sama osobně řekneš tak tě neposlouchají, ale jakmile se ti to objeví na soc. síti tak najednou ti budou tak říkat?
tak to jsem nevěděla, že soc sítě mají až takovy vliv na člověka
Proč ses tam přejmenovala na Týna, když to nesnášíš?
@carsa494 píše: Více
Já jsem slyšela o jedné, která se původně jmenovala Kristýna, možná Kristina, už si nejsem jistá.
A mně to nepřijde zvláštní, já taky moc nemám ráda svoje jméno, ale jsem slyšela, co blázním, že mám pěkné jméno.
A věřím, že to spousta lidí má podobně. Já už jsem si na své jméno zvykla, asi by nemělo cenu si ho měnit…občas si pohrávám s myšlenkou, že bych si přidala druhé jméno a nechala se oslovovat tím druhým. Vím, že minimálně rodina by mě stejně oslovovala stejně a mámu by to mrzelo, protože mi jméno vybrala ona a líbilo se jí.
A řekla bych, že mně se to jméno původně líbilo taky, ale doma mě oslovovali zdrobnělinou/zkratkou jména, plným jménem mi říkali jen když byli naštvaní. A pak se mi nelíbilo, když mě tím plným jménem začali oslovovat ve škole. Dodnes když mě někdo osloví plným jménem, mám pocit, jako by to byla nadávka. Spolužáci pak i vymysleli urážlivou zkomoleninu mého jména.
Jo a přítel mi říká přezdívkou, jménem mi řekl jen párkrát ![]()
@AnnieTRoj píše: Více
Předtím mi to nevadilo, bylo to lepší než Kristýno. Teď už se mi i to zhnusilo 🤣 já prostě nemám ráda jména s koncovkou o. Nikolo, Martino, Adélo.. atd.. dcera se právě proto jmenuje Nelly.
Hezký den přeji. Od malinka nenávidím své jméno a to z důvodu šikany, pak se mi prostě to mé jméno zprotivilo a už dlouho jej nebavím. Už léta přemýšlím o změně, reakce okolí, že nejsem normální a takové. Když jim řeknu, že se mi nelíbí jak mi říkají, tak mi tak stejně říkají, aby mě to ještě více urazilo a zprotivilo. Tedy - jsem Kristýna a všichni mi buď říkají Kristýno nebo Týno (i přes to, že to nemůžu ani cítit). Říkala jsem jim, aby mi říkali hezky Kristy. Tak mě napadlo, že bych si změnila jméno tohodle typu. Chtěla bych si samozřejmě Kristýnu zanechat, v žádném případě, abych se jmenovala třeba sára 🤣 ale prostě nějak vymyslet, aby to vyniklo. Napadlo mě buď Kristie nebo Christie - tím by mi říkali Kristy. Akorát je problém, že opět mám české příjmení Kročilová a aby se to k tomu jménu hodilo. Pak mě ještě napadlo Tina, ale nevím jak tomuhle říkat?