Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásné odpoledne, v poslední době mi přijde, že zákládám jednu diskuzi za druhou, ale což už ![]()
Takže k tématu, v dubnu čekáme druhý přírůstek do rodiny, já mám dceru z předchozího vztahu, otec není přiznán v RL, nikdy se nestaral, dal mi to dost jasně najevo už v těhu, takže jsem jeho zapsání brala spíš jako přítěž než užitek, takže dcerka má příjmení moje. Ale…teď máme tedy úžasného tatínka, ten si chce jednou dcerku vzít za svou, už teď jí tak bere a chybí jen to vyřídit papírově, ale na to je teď čas, řešíme jak to udělat s našim „dubínkem“…Od začátku chceme, aby měl jméno po tatínkovi, ale ten má velké problémy se svým otcem, nestýkají se, opustil je, když jemu bylo 12 let, soudili se kvůli alimentům, dokonce řekl příteli, že by si měl změnit příjmení, protože jeho jména není hoden, budu teď přítele citovat „Až se jednoho dne ožením radši si vezmu jméno té slečny, i kdybych se měl jmenovat Vyhoňsipéro, jen aby moje děti neměli tvoje příjmení.“ Tvrdé, ale já bych mu to řekla taky, byl to alkoholik, syna si nevšímal a ještě si dovolí mu tohle říct, místo aby si sypal popel na hlavu?!
No a dál…měli jsme tedy v plánu, že si přítel nechá změnit příjmení na příjmení tchýně za svobodna na Kalčík, ale na matrice nám bylo řečeno, že to nejde, protože tchýně má stle příjmení jako jeho otec, tudíž Beranová a tak by musel přítel nejdřív prokázat, že má s otcem nějaké vážné problémy nebo by s tím jeho otec musel souhlasit, prostě stejně jako kdyby byl nezletilý, jenže to jaksi nejde, když ani nevíme, kde ten zmetek teď je…přítel nechce připustit, i když je mu to hodně líto, aby měl náš syn příjmení Beran po jeho otci, je mu to proti srsti, protože toho člověka vážně nenávidí, takže jsme se dohodli, že i malý bude mít příjmení po mě, s tím, že údajně jde, aby si vzal přítel příjmení například po babičce za svobodna, takže hledáme hledáme a chtěli bysme pak změnit příjmení i synovi…Ale otázka zní, pokud do RL se tedy syn uvede jako Kryštof Robin Vyoral, s tím, že má tedy příjmení po matce a otec si příjmení potom třeba za půl roku změní z Berana já nevim například na Nováka, můžeme ho změnit i synovi bez toho, abychom se museli brát? Máte s tím někdo zkušenost? Předem moc děkuju ![]()
Tak snad nebudu psát nesmysl, ale pokud vím, pokud by si to přítel zaplatil, může se nechat přejmenovat a jmenovat se jak chce. Švagrová si brala zpět jméno za svobodna a nechal se přejmenovat i její plnoletý syn a žádné povolení od otce, po kterém se jmenoval, nepotřeboval. Stálo to tuším 1000,– Kč. Bylo to loni. Švagrová a druhý syn neplatili nic, protože se vrátili k příjmení, které měli už jednou měli. (Švagrová se vdala, když byl synovi 1 rok, měl rok příjmení po ní. Druhý se narodil v manželství - ten byl po otci celou dobu a proto platil.)
Snad se v tom zorientuješ, napsala jsem to jako když prase ryje
.
A vy se nehcete brát????ani do budoucna někdy???? že by se ted dubínek jmenoval jako ty…takže ty a děti stejně a pak se přítel „přiženil“ k tvému příjmení???
jajul píše:
Tak snad nebudu psát nesmysl, ale pokud vím, pokud by si to přítel zaplatil, může se nechat přejmenovat a jmenovat se jak chce. Švagrová si brala zpět jméno za svobodna a nechal se přejmenovat i její plnoletý syn a žádné povolení od otce, po kterém se jmenoval, nepotřeboval. Stálo to tuším 1000,– Kč. Bylo to loni. Švagrová a druhý syn neplatili nic, protože se vrátili k příjmení, které měli už jednou měli. (Švagrová se vdala, když byl synovi 1 rok, měl rok příjmení po ní. Druhý se narodil v manželství - ten byl po otci celou dobu a proto platil.)
Zorientovala, jsem holka šikovná
no nám právě bylo řečeno, že když má máma furt jméno po něm, tak to nejde, pouze pokud by prokázal, že teda mají problémy nebo že otec souhlasí ![]()
Ahoj,
moje kamarádka si úplně chtěla změnit příjmení a šla na matriku a změnila si ho.I když rodiče (to je příklad) byly Novákovi,maminka za svobodna Šťastná a ona ( kamarádka) se nechala přejmenovat na Novotnou.Platila 1000 Kč.Doufám,že jsi to pochopila - neumím moc vysvětlovat.
![]()
Petra Z píše:
A vy se nehcete brát????ani do budoucna někdy???? že by se ted dubínek jmenoval jako ty…takže ty a děti stejně a pak se přítel „přiženil“ k tvému příjmení???
Zatím to v plánu rozhodně neni, já na vdávání bohužel jaksi nejsem a přítel jelikož je matka třikrát rozvedená k tomu má těžkou nechuť, takže jsme si řekli, že se sice milujeme a že jsme našli partnera, který by pro nás byl jediný s kterým by jsme do toho šli, ale taky, že papír na lásku nepotřebujeme a právní a podobné věci si můžeme zajistit jinak
takže možná jednoho krásného dne na stará kolena, ale když to trošku nadsadím tak je ted naším denní chlebem nějaký nový vtip o manželství
Čímž teda nic proti vdavkám, o tom žádná, já to chápu a respketuju, ale prostě nepotřebuju mít svuj den jako princezna a takové velegesto
lucineeccka píše:
Ahoj,
moje kamarádka si úplně chtěla změnit příjmení a šla na matriku a změnila si ho.I když rodiče (to je příklad) byly Novákovi,maminka za svobodna Šťastná a ona ( kamarádka) se nechala přejmenovat na Novotnou.Platila 1000 Kč.Doufám,že jsi to pochopila - neumím moc vysvětlovat.![]()
Pochopila pochopila, ale tam je zase to, že tam není příjmení tedy ani po jednom z rodičů, což taky není úplně náš případ, se z toho asi zvencnu, se snad fakt budeme muset vzít, aby se mohl syn jmenovat po něm
A nebo by si tedy musel vymyslet nějaký úplně jiný příjmení, který neni v rodině, ale to mi zase přijde hrozně neosobní
Angua píše:
Tak ať se nechá přejmenovat stejně, jak se jmenujete vy
To je sice výbornej nápad
ale přemejšlejme dopředu, v případě rozchodu si bude měnit příjmení zase na jiné a to by i mě osobně rupla cévka v mozku
napadlo nás i dát synovi jméno jak po mě, tak po něm, s tim, že je to dočasně a časem až si přítel jméno změní to tedy asi pujde, když si mění příjmení otec, tak syn taky s tim, že má příjmení i po matce i po otci, ale pak jsme usoudili, že tedy bychom museli vypustit druhé křestní, aby to neměl moc dlouhý a byl by to Kryštof Beran - Vyoral a to holky promiňte, ale chudák dítě
v
Ať přítel zaplatí 1000Kč a může si vzít jméno Kalčík, viz. http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
Jestli může mít dítě 2 příjení, to nevím…a dost bych se divila ( i když možné je všechno)
Každopádně bych rozhodla jak se to dítě bude jmenovat ještě před jeho narozením a pak už bych to neměnila. Jednak si myslím, že o tom rozhoduje soud a že to není úplně jednoduchá procedura a druhak to příjmení k člověku- i když malému- patří, není to něco, co se dá jen tak mýrnyx týrnyx měnit. Aby vůbec dítě vědělo, čí je:)
Pokud to na té matrice nedopadne a příteli jméno nezmění, tak vám zbydou 2 možnosti- pojmenovat ho po tobě (což by nebylo úplně od věci, když už jedno dítě pojmenované po sobě máš- sourozenci by se jmenovali stejně) a při případné svatbě by si vzal přítel tvoje příjmení. Nebo ho pojmenovat Beran a nějak se s tím popasovat…
Mamčo.....vtipy nevyprávěj jo jsme čerstvě vdaná ![]()
Hele a proč by si v případě rozchodu to jméno měnil????jako aby neměl pak stejné jako vy??
Já bych si vzala tvoje jméno. Proč by to mělo vadit. I když se rozejdete. No tak co, ty bys taky ocházela od něho a každé dítě by se jmenovalo jinak. AŤ si to pak řeší.
Tak my bychom dali i dceři jeho jmeno az by se nechal zapsat do RL, takze v tomhle problem nevidim, synovi bychom to přijmeni taky menili jako miminku, takze ci je by vedel dobre.....nevim co mi teda baba na urade tvrdila, ze to nejde, spis se jim zase nechtelo…a nevite jak dlouho to trva nez se to vyridi?