Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
není nic jednoduššího, než se zeptat na matrice, a bude to i rychlejší, než jsi to sepsala tady
Nemusí být vulgární. Dva kamarádi se nechali přejmenovat a ani jeden vulgární příjmení neměl.
@Lil Kitkatt jaký měli důvod? Protože vím, že všechny matriky řeší, proč to žadatel chce.
stačí napsat „protože mé příjmení připomíná vulgární slovo“
@stinga píše: Více
Ono ale nepřipomíná, pouze při drobné změně. Mě by to dřív ani nenapadlo, až potom, co začala šikana. Kdybych věděla, že to takto dopadne, asi bych chtěla nechat své příjmení.
tak tam syn může dopsat, že za to byl celé dětství šikanován, řešit co by kdyby, už je zbytečné, stanou se horší věci a toto jsi nemohla předvídat
Zdůvodnit to můžete tou šikanou. Důvod v žádosti uvést musíš, v mém případě šlo o kombinaci vážných rodinných neshod a opravdu stupidního příjmení, které nebylo přímo urážlivé, ale posměšky se na něj vymyslely snadno. Zaplatíš za změnu tři tisíce. Osobní zkušenost, jen tehdy se ještě platila tisícovka.
no ono je to v podstatě formalita, proč si někdo chce měnit příjmení, že tam musí napsat důvod,
ale zase je to nutné i to zdražení, jinak by si v dnešní pošahané době někteří měnili příjmení, každý druhý měsíc, čímž nemyslím syna zakladatelky, píšu to tak všeobecně
A i kdyby si někdo měnil příjmení ob týden, v čem je problém?
(jako by to někdo dělal, když je kolem toho tak hnusná administrativa)
Kolegyně se jmenovala Slípková, na matrice uvedla že ji příjmení obtěžuje, často ji zesměšňuje, uznali ji to a vrátila se po rozvodu k rodnému.
Tak mne třeba kvůli tomu důvodu v rámci řešení té žádosti z úřadu i volali a probírali to se mnou.
Osobně souhlasím i s tím, že důvod uvedeny být musí, i se zdražením. Mělo by to být umožněno z vážných důvodů a ne z náhlého rozmaru.
Tak hádám, že to celé bude o tom na koho na té matrice narazíte. Matriky bohužel nemají úplně jednotné postupy. Nebo alepsoň v době kdy jsme s matrikami něco řešili v rodině tomu tak nebylo.
Ale viděla bych to tak, že tam kde jim to bude jedno se spokojí s krátkým zdůvodněním. A tam kde se najde nějaký snaživec a prudič to možná bude chtít nějaké to osobní vysvětlení. Ale ve výsledku to příjmení za poplatek změní, protože u mladého bezúhonného člověka nebude žádný důvod proč mu nevyhovět.
@Švédka87 píše: Více
Po rozvodu se můžeš vrátit k rodnému i bez důvodu
Dnešní diskuse o změně příjmení mě inspirovala. Můj již brzy plnoletý potomek si chce změnit příjmení. Nemáme hanlivé příjmení, ale stačí drobná změna a máme tu vulgární/hanlivé slovo, na ZŠ si s tím poměrně užil a již od 10 let trvá na tom, že s plnoletostí chce jiné příjmení. Máte někdo zkušenost, že to matrika dovolí. Zákon jsem četla a tam se píše o tom, když je vulgární příjmení, co když na první poslech a pohled vulgární není, dovolí to na matrice, nebo bude muset počkat na svatbu a doufat, že protějšek se bude jmenovat lépe?