Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Určitě bych nenutila, ještě více se zasekne. A uvidíte časem jestli a jak dlouho mu to vydrží.
Dovedu se vcítit, mám stejně staré. Dítěti bych vysvětlila aspekty vegetariánství a domluvila se s ním, čím bude ochotno maso nahradit - se zdůrazněním nezbytnosti pro jeho vývoj (přiměřeně věku - chce být silné, šikovné, chytré, naučit se ve škole učivo, být dobré v tělocviku, sportu atd) a klidně bych dítě nechala to zkusit. Za předpokladu, že zvládne ujíst bílkoviny ve formě vajec, sýra, jogurtu/tvarohu atd.
Respektovala bych volbu, ale trvala bych na jinak pestré strave s dostatkem vsech potřebných zivin. Taky bych mu řekla, ze vegetariánství neni jen o tom, ze si nedá řízek. Moje dite taky mělo nejaky zasek, ze nechce jist mrtvá zvířata a ze chudák kuře atp. No ale pak zjistilo, ze živočišného původu a s nutností smrti zvířete jsou i šunky, salámy, parky, spekacky, vývar, játra,… vsechno, co ma rádo. Tak jsme hodili rec o chovu zvířat, snažili se kupovat z nějakých dobrých chovu, chodili jsme do místní masny…trvalo to chvíli, pak dite pochopilo princip potravniho retezce a bylo to.
Respektovat, nutit mu maso když ho jíst nechce je hloupost.
Respektovala bych jeho volbu, ale vysvětlila přínos masa. A pak ať se tedy samo rozhodne. Pokud má ale maso rád, tak si myslím, že mu to v takto nízkém věku moc dlouho nevydrží.
Vzhledem k tomu, jak extrémně obtížné je nahradit u takto starého dítěti nejezení masa, bych toto nebyla ochotna akceptovat.
Od dítěte bych zjistila, kde vzalo to, že jezení masa ubližuje zvířatům a podobně. Pokdu se takto vyjadřuje dítě ve škole a očkuje tak další děti, snažila bych se to řešit tak, aby dítě bylo nuceno přestat ostatní očkovat tímto způsobem.
Je to jen rozmar.
Myslím si, že ho to brzy přejde. Nicméně vařila bych tak, jak jsem zvyklá. Buď jíst budeš, nebo budeš o suché příloze. Tvoje volba.
Svačiny do školy by si musel chystat sám. ![]()
@Sany80s byl na víkend u dědy, ten zrovna o víkendu zabíjel letošní kohouty, skubali je a dávali do mrazáku. Ostatní děti to viděly i dříve a problém u nich nebyl. Takže od toho ví, jak a kde se bere maso.
Není to otázka posledního týdne, začalo to před prázdninami, čekala jsem, že to je období a přejde to, zatím to nepřechází a dítě si to hlídá.
@Šmoulice proč by si musel chytat sám svačiny, když nejí maso? Na svačinách se nic nezmění, většinou má nakrájené jablko a rohlík s lučinou.
Zkusila bych s ním to pořádně do hloubky probrat, protože začne teprve hodně růst, přijde puberta a ty bílkoviny ujíst a nahradit bude velmi těžké.. možná kupovat nějaké bio-eko maso z místní farmy, vajíčka taky třeba nekupuju absolutně klecová, asi mu ten spolužák tohle navykládal, přímo bych dítě úplně nenutila, ale dala s ním na toto téma fakt vážnou řeč, mrknout třeba i na youtube, jsou tam různá videa o mase… třeba :
https://www.youtube.com/watch?…
@Lucy75 spolužák asi nic nevykládal, viděl u dědy zabíjení kohoutů. Vajíčka máme jen domácí. S vajicky zatím problém nemá.
Spolužáka jsem zmínila hlavně z důvodu, že vidí, že jsou lidé, co se takto stravují a zná ten pojem.
A proč by si je chystat sám nemohl?
Nemá ručičky?
Furt rohlík s lučinou a jablko … Hmm, to se fakt má …
@Šmoulice píše: Více
Protože mi nedělá problém udělat ráno svačiny všem. Má to, co chce. Kdyby chtěl něco jiného, dostane něco jiného. Zatím když se ráno zeptam, chce rohlík a jablko.
Osmileté dítě přišlo s tím, že nechce jíst maso a masné výrobky. Nechce, aby kvůli němu ubližovali zvířatům. Použilo i pojem vegetarián, má ve třídě dítě, co je vegetarián z vegetariánské rodiny, rodinu znám. Pojem zná asi díky tomu, doma jsme si pak vysvětlili, co je vegetarián.
Respektovat rozhodnutí tak malého dítěte, nebo mu maso nutit?