Dítě chce být vegetarián, respektovat nebo nutit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76661
12.10.25 22:41
@Anonymní píše: Více

také dceři říkám, že musí jíst maso, když chce sportovat, ale je to zbytečné a marné, nemá na to chuť, kousne si a řekne, že je to moc slané, málo slané, moc tvrdé, moc měkké, má to divnou chuť a hotovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 22:50
@stinga píše: Více

Syn v podstatě ji jen kuřecí, ale mě hovězí taky nechutná, ve vepřovým cítím to prase.. Takže většinou i dělám jen kuřecí.. Teď jsem teda delala guláš z hovězího, jako to maso mi to normálně kazilo, když jsem si dala jen omáčku s těstovinama dobrý, ale jak jsem si nabrala i maso, tu chuť mi to kazilo. Takže syn si dá prostě omáčku s testovinama, dneska koprovku s vajíčkem, když udělám třeba rostenku má taky rýži s omáčkou bez masa.. Ale zas kuřecí řízek, pěkně opeceny stehynko, to zblajzne hned :mrgreen:
Ale vadí mi, že u babičky koukám na to, jak ho nutí, ještě musíš sníst tri masa atd. Řekne Že mu jídlo moc nechutná, ale nutí ho jist.. To nedělám. Sama nesním něco, co mi nechutná :nevim:

• Citovat
  • Upravit
76661
12.10.25 22:53
@Anonymní píše: Více

to chápu, já také nesním, co mi nechutná, já mám naopak problém ze zeleninou,
a naštěstí babička dceru nenutí, i když děda někdy brble

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
12.10.25 23:41

Osobně jsem natolik hluboce přesvědčena, že člověk coby všežravec maso alespoň v minimální míře jíst musí - a natož dítě ve vývinu - že bych se ho do stravy snažila procpat ze všech sil a za každou cenu… nenápadně, na tajňačku – aromatické zeleninové polévky z vývaru, rozmixované maso přidané byť ve stopovém množství do jakéhokoli pokrmu včetně lívanců a krupicové kaše :mrgreen: apod. ….

Ve viditelné podobě jako součást jídla bych ho ale nenutila, bylo by to jen kontraproduktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
12.10.25 23:53
@Sany80s píše: Více

Fakt nemáš jakékoli právo diktovat ostatním dětem, o čem smí a nesmí mluvit, to jen tak pro pořádek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.25 00:16

Musím říct, že mě fakt fascinuje představa diskutujících, že rodič donutí dítě jíst proti jeho vůli bez psychických následků na dítěti. Mám čerstvě pětileté dítě, nikoliv vegetariána, ale má abnormálně nízký apetit (má 15,5 kg, pohybuje se už roky okolo třetího váhového percentilu - pro představu, když se ty údaje přepočtou na dospělého muže s výškou 175 cm, tak by měl cca 57 kilo). Jeho kalorický příjem by měl být tak o třetinu vyšší, než reálně je. Ale všichni lidé s reálnými zkušenostmi mi doporučují, ať ho i tak rozhodně do jídla nenutím. Že nucení do jídla na něm zanechá horší následky než podváha, kterou má.

• Citovat
  • Upravit
42092
13.10.25 05:24
@stinga píše: Více
Římští gladiátoři byli drženi na převážně vegetariánské stravě. :P
U vás je to tedy zesílené tím, že spoustu věcí nejíte.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
13.10.25 05:27
@BohunkaP píše: Více

Je to znát. Akorát bys docílila toho, že by ti dítě přestali věřit. Zvlášť u školního dítěte, které ví, jak maso chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4377
13.10.25 06:01

Zakladatelko, vzhledem k tomu, že tě dítě opravdu kontroluje, z čeho vaříš a co v tom hodně je, tak ti asi nezbývá nic jiného, než si nastudovat dost informací o tom, jak stravu poskládat, aby byla vyvážená.
Dítěti vysvětlit, jak se musí stravovat, aby dal v pořádku rostl a jeho vývoj byl správný. Jediné, či bych já dávala je rybí tuk ( komplexní Omega-3 pro správný vývoj mozku).
Teď ta jeho strava moc kvalitně nevypadá, musí mít dost bílkovin, takže se naučit vařit chutně luštěniny, tak jak už někdo psal doplnit obilnou. Dodatek ořechů, ty mu dají energii, bílkoviny a omega.
Dodatek bílkovin, mléko, mléčné výrobky ( nedoslazovane), do školy vlastní oběd.
Nejsem zastánce vylučování potravin ze stravy, pokud k tomu není zdravotní indikace. Léta už vaříme trijkombo diet a trvalo, než jsme to rozumně na kombinovali a tolik netrpěla peněženka.
Spousta mých kolegů ze zahraničí jsou vegetariáni a tam vidíš, jak je ta strava hodně sacharidová… denně snad nějaká luštěnina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4377
13.10.25 06:03

@stinga no doporučila bych ti na železo červenou řepu, ale to asi neklape ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17927
13.10.25 06:33

Neni to tak, vazne nemusi jist maso ani v minimalni mire, pokud ma vyvazenou vegetarianskou stravu. Odskouseno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
13.10.25 06:43
@My Melody píše: Více

Promiň, ale tvoje osobní “odzkoušeno” mne vůbec nezajímá respektive nepovažuji to za relevantní, upřímně.. :)

Možná bohužel, ale mám ve své blízké sociální bublině odborníky, kteří mi argumentují opačně, a to na odborné úrovni, nikoli stylem “to já osobně” :)

Příspěvek upraven 13.10.25 v 06:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
13.10.25 06:47
@Havlova píše: Více

Ano, to máš asi pravdu – tahle patová situace vždycky byla taková moje noční můra a jsem fakt ráda, že jsem to nemusela řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
13.10.25 07:08

Já ano. Taková hrůza to není. Hardkor je, že později se k tomu přidala HIT, něsnášenlivost a alergie několika potravin. Takže má vyřazenou tak půlku potravin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová