Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jak bys mu ho chtěla nutit? To k ničemu dobrému nepovede, spíš mu ho úplně zhnusíš a váš vztah tím nucením jen utrpí. Mě takhle zhruba ve stejném věku nutila máti jíst smažený obalovaný květák, protože je to zelenina a protože ho celá rodina kromě mě miluje a není možné, aby mi taková dobrota nechutnala a je nesmysl, abych jedla jen vařené brambory s tatarkou, to je rozmazlenost, musím se trochu snažit. Zkoušela jsem to různě. Nic nepomohlo. Máti přesvědčilo až to, když jsem se jednou během oběda pozvracela, tak tak jsem doběhla na záchod a protože to bylo v bytě v paneláku, tak ten výkon byl slyšet až k jídelnímu stolu a nikomu to na chuti jistě nepřidalo
pak už jsem byla od květáku osvobozena. Podobný průběh to mělo s dušenou mrkví.
Moje vlastní rodina květák pochopitelně miluje
a já jim ho moc ráda vařím, malinké růžičky ze dvou květáků, květák jen krátce povařený, aby byl na skus. Nevadí mi ani to obalování. Manžel mrzelo, že takovou dobrotu nemám ráda, tak prý ať zkusím maličký kousek, jestli se něco nezměnilo
tak jsem po po čtyřicítce dospěla k tomu, že jsem pár malých kousků květáku snědla, bez nadšení, ale bez problému, nicméně radši jsem pro rodinu udělala květák a pro sebe sýr nebo řízek. V restauraci ani nikde jinde bych smažený květák nevzala vůbec do pusy, hlavně ne ty větší kusy.
No a světe div se, nedávno jsem z ničeho nic při smažení květáku dostala na něj chuť
a snědla normální porci, s chutí. Za pár týdnů další porci, tentokrát z koupeného oběda.
Dušenou mrkev dělám s hráškem a mírně pikantní, tak mi taky chutná a sním ji. Rodina má ráda obě verze, i tu sladkokyselou bez hrášku, z té se mi donedávna dělalo nevolno, i ochutnávat při vaření musel někdo z rodiny. Občas bereme obědy z jídelny, stalo se, že zbyla mrkev, se slanou kynutou plackou, a světe div se, zblajzla jsem to s chutí.
Bloky zmizely. Po 45 letech.
To fakt za to nestojí ![]()
Náš syn nám v 15 letech oznámil, že se rozhodl nejíst maso a masné výrobky, protože mít rád zvířata se neslučuje s tím je jíst. Vydrželo mu to dlouho, celkem asi 17 let, z toho cca 10 let vegan. Do té doby měl maso, šunku, buřty na ohni rád. Nejdřív řekl, ať klidně vařím normálně jak jsem zvyklá, že prostě jen vynechá maso. Nebylo to tak, i on si vytvořil blok a nesnesl ani pohled na maso na talíři, v hrnci.
Bylo to náročné, je to víc než 15 let a nabídka v té době nebyla nic moc, dneska je to paráda. Vzpomínám, jak jsem v Německu sháněla soft tofu a doma z něj mixovala dip do vánočního bramborového salátu pro vegana. Vánoční menu bylo docela náročné, syn vegetarián a pak vegan, dcera nejí vepřové ani ryby, manžel všechno, ale bez ryby není Štědrý večer, atd. Já jsem taky mlsná koza. 5 lidí, 4 různá menu
No, zapojili se všichni a zvládli jsme to.
Hodně jsme to s ním probírali kvůli výživě, byl štíhlý až hubený, studoval, sportoval, měli jsme obavy. Ale ani na okamžik nás nenapadlo ho nutit, nemělo by to smysl. Puberta to určitě ovlivnila, stal se z něj militantní vegan, dodnes vzpomínáme na rodinný slavnostní oběd v restauraci u zamluveného velkého stolu, kdy si chlapec přesedl radši jinam, aby nemusel koukat na naše flákoty na talířích ![]()
Běžně jsem vařila dvojí jídlo, my si vege a vegan jídlo dali jen občas.
Loni se vrátil k vegetariánství, to už je úplně v pohodě vaření a vůbec stravování, dneska je obrovská nabídka surovin. Později začal jíst i ryby a letos už zvládl i drůbež. Je fakt, že kupujeme to nejlepší co je možné sehnat. Červené maso nejí. Ale to není na škodu.
Za mna by som nesuhlasil. Nicmene u nas sa je to co je navarene. Obcas deti pindaju, ale vzdy jedia. Ked je cas a moznosti tak sa ich samozrejme pytame co by si dali, ale vela krat nieje moznost, cas, dostaneme nieco tak sa to spracuje tak ako vieme a dokazeme, kolko krat dopredu vieme ze to neije detom pochuti, ale predsa to jedlo nevyhodime.
Nedokazem zostavit jedalnicek tak aby malo 8r dieta plnohodnotnu stravu bez masa. Ak to niekto iny dokaze OK, ale to co si napisala je hodne zle. Byt vegetarianom tak ze jem normalnu stravu a maso si proste nedam je asi najhorsia mozna cesta. Nechcem vidiet tie zdravotne problemy neskor.
Vyvar neviem ako robis, ale normane sa robi v podstate z odpadu ktory by inak siel do kafilerky, takze naopak zuzitkovavas veci ktore iny nejedia (chvost, kosti/klby, zaludok, pecen, nohy, hlava, srdce…) a dokazujes ze to zviera nezobrelo zbytocne!
Vies si predstavit kolko kurat sa chova, keby svecia boli tak uvedomely ako on tak by nas tie kurata udupali a zomreli by sme my, preto ich musime papat ![]()
Edit: Ak by teda nejaky pubertak chcel byt vegetarian (nezalezi na dovode) tak jedine ze by si varil sam, naucil sa kontrolovat prijem atd… a ako ich poznam, to by ich tie myslienky na vegetarianstvo velmi rychlo presli.
@Magical-eyes píše: Více
u nás je každý den jedno jídlo ze tří bezmasé, takže tento týden takto:
Tarhoňové rizoto s cuketou a bazalkou, sypané sýrem, zeleninová přízdoba
Batáty v kořeněné omáčce s rajčaty (Tikka masala vegie), vařená quinoa
Dýňové krokety se sýrem, restované žampióny, bramborová kaše
Gnocchi se špenátem a smetanou, sypané uzeným sýrem Čočkový dhal s mrkví a květákem, kuskus
Příspěvek upraven 13.10.25 v 17:46
@IcePlanet7 on neji to, co mu nechutná, tak to bylo vždy a klidně nebude jíst celý den. Celkově jsou jídla, kterých se ani nedotkne.
Vývary dělám běžně, ale nechce nic, co je s masem.
Kdyby se jedlo méně kuřat, tak by se jich méně chovalo. My bereme hodně maso domaci od prarodičů.
@IcePlanet7 píše: Více
Ty bláho, nemůžeš být takhle militantní, cožpak nevidíš, že většina matek v tomto tématu respektuje přání svých dětí?
Já jsem taky proti nucení, když dítě nechce flákotu, já taky maso jako dítě nejedl, ale polívky a vývary byly v poho. Taky bych měl problém s kompletním vegetariánstvím, protože to de fuckto znamená vařit dva druhy obědů, nebo se stát vegetariánem taky. Ale vše závisí od toho, jak moc si chtějí lidi komplikovat život.
@Ploskutáček zatím to vypadá tak, že se buď přizpůsobím a budu vařit 2 obědy, nebo nebude jíst.
@IcePlanet7 píše: Více
Asi jich neznáš dost. Nebo neznáš ty správné. Ale jo, lepší mít doma anorektiky. ![]()
@Anonymní píše: Více
Vař jeden a půl oběda a budeš mít vyřešeno. Stačí to zkusit, rozhodně to není tak komplikované, jak se to zpočátku tváří (a jak to vidí hlavně ti, co to nezkusili).
Takže je stejně starý jako Líza Simpsonová ![]()
Určitě bych ho v tom podpořil, někteří přátelé co jsou na maso se na něho můžou dívat podivně, ale když už se zmínili ti kohoutci, tak nahrazovat maso vejci by bylo ještě horší než zůstat u masa. Nedávno jsem viděl ve videu, jak se jednodenní kohoutci zabíjejí padáním z běžícího pásu do mlýnku. Asi se o to během Velikonoc podělím, že by tohle měly děti vidět. A kdyby on věděl o těch jednodenních kohoutcích, tak by nechtěl jíst ani vejce. Veganství bych mu ještě moc nedoporučoval v tak útlém věku, možná pak přijde časem i na to, co je na mléku špatného. Ono samo o sobě je vegetariánství už dobrý krok k veganství, jelikož se pouhým vynecháním masa samo o sobě moc zvířatům nepomůže. Sám nejsem žádný vegetarián ani vegan, osobně bych nejíst maso ani nevydržel, chtěl bych si zkusit veganskou výzvu, chtěl bych tím vegany takto podpořit, sám znám z jednoho webu jednoho vegana.
Příspěvek upraven 23.10.25 v 17:56
@alešFiala píše: Více
Co mají společného neoplodněná vejce se zabíjením kohoutků?
@Havlova píše: Více
Ze kdyby lidi nejedli vejce v takovém množství, nebylo by nutno lihnout tolik slepic a nebylo by nutné zabíjet ty kohouty ve stáří jednoho dne. Aspoň myslím, že to tak je myšleno. Ale kdo ví… Je to zmatený příspěvek.
@alešFiala vejce máme z domácího chovu. Slepičky zná, chodí je krmit.
@Ploskutáček píše: Více
tak normální není jíst denně na oběd maso, aby musel denně vařit dva obědy ![]()