Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hm, moje dcera je téměř vegetarián, nemá to nijak spojené - zatím - se zabíjením zvířat, prostě maso nechce a nemá ho ráda odjakživa, a píšu téměř - jediné, co jí z masa, jsou kuřecí paličky, takže tak jednou za týden sní dvě kuřecí paličky - vařené, pečené, smažené, občas sní plátek šunky - jinak nic,
nejí ani tvaroh, ani vejce, jen mléko ve formě kakaa,
seitan a tofu by nedala do pusy,
jednou jí doktorka odebírala krev a měla málo železa, dostala na to nějaký nechutný sirup, tak když nechce jíst ani ty paličky, tak vyhrožuji nedobrým sirupem,
vývar teda jí, ten má ráda, ale při ceně hovězího to moc často vařit nejde
@Anonymní píše: Více
Já si myslím, že je důležitý respekt. Sám jsem slaboch, masa bych se vzdát nedokázal, chutná mi, ale nemám důvod shazovat ty, který maso nepapaj, stejně tak by vadilo mně, kdyby mě někdo přesvědčoval, ať se vzdám řízků, Nutelly nebo Kinder Pinguí. Jsem rád, že většina vegetariánů není militantních, a když někdo vedle nich jí maso, nesnaží se ho ubodat vidličkou.
Řekl bych, že je to jako vztah kuřák-nekuřák: nebudu aktivně nabízet cigáro nekuřákovi, ale když mám touhu si zápalit.
Děti jsou taky lidi a nevidím důvod, proč jejich názor nerespektovat, pokud to jen trochu jde. Zvlášť, když to má jasně podložené a spuštěné konkrétním zážitkem. Aktuálně to vypadá, že je z něj právě ten „přílohový vegetarián“, takže dostatečný příjem bílkovin zjevně nemá. Osmileté dítě není už až tak malé, aby se s ním nedala promluvit a najít nějaké přijatelné řešení. Pokud bude jíst mléčné výrobky a vajíčka, tak to není až taková věda.
Já bych to respektovala. Mam syna, kterému je teprve dva a půl a ještě nikdy v životě nesnědl ani kousek masa…je úplně v pořádku. Taky mám synovce, kterému je patnáct, a maso nejí dobrých deset let. Ani jemu nic nechybí, dělali mu vselijaka vyšetření atd. Já myslím, že když si o tom něco nastudujete, tak se to dá v pohodě zvládnout.
@Eemii píše: Více
Prosím tě, a to nepoznáš na chuti? To pozná i moje batole, jestli je rýže u aréna ve vývaru nebo ve vodě.
a i kdyby to nepoznal, tak já bych se obávala, že když to dítě zjistí, že mu matka lže a propašovává masový vývar do jiných jídel, tak že přestane jíst cokoli a bude na rohlíkách a mléku
@stinga píše: Více
Napiš radši co ti to děcko jí.
Bude to kratší ![]()
@Šmoulice píše: Více
já vím ![]()
ještě nejí kromě banánu a jablek žádné ovoce a zeleninu ![]()
to má po mně, já nejím ani banán a jablka, ale já jsem na rozdíl od ní masožravec
Bylo to jednoduché, pustila jsem jim dokument o poruše příjmu potravy. Řekla jsem, že pokud nebudou jíst, dopadnou jako ti lidé a bylo ![]()
Ahoj, já byla vegetariánka od 13, vydržela jsem 5 let, bydlela jsem na intru a bezmasé jídlo mi tam nikdo nevařil.
Mám kamarádku nutriční terapeutku, ta říká, že vegetariánství u dětí není problém (narozdíl od veganství, tam už živiny opravdu chybí). Možná bych se k nějaké (dobré) nutriční objednala nebo aspoň zjistila něco o výživě vegetariánů - bílkoviny má třeba v luštěninách, ke kterým si ale musí dát obilovinu, aby se správně vstřebaly. Železo obsahuje třeba kakao, které se ale musí kombinovat s vitamínem C ![]()
Kdyžtak mi napiš SZ a já ti dám kontakt na nutriční. Na omezení masa nevidim nic špatného, naopak, jen se to musí udělat správně.
Příspěvek upraven 12.10.25 v 22:15
@TRG spolužák na to přímo vliv neměl, ale setkal se s tím, že jsou lidé, kteří nejedí maso. Což ho samozřejmě mohlo ovlivnit, když viděl zpracování kohoutů.
Má psa, který jí maso. To samozřejmě chápe a ví, že ze psa vegetariána neudělá a zbytek rodiny maso běžně jí.