Dítě chce být vegetarián, respektovat nebo nutit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2704
12.10.25 16:29
@Šmoulice píše: Více

Jo, protože dát na rohlík sýr je pro tebe obtížnější, než dát na rohlík šunku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8706
12.10.25 16:30
@Anonymní píše: Více

Tak pak viz výše. Probrat, co by musel jist, aby mel dost bílkovin. A zrovna pro vývoj dítěte jsou bílkoviny, hlavně živočišné, důležité. Má nasetreno? Použijte to na výživové poradenství, modelový jídelníček… klidne bych ho v tom rozhodnutí podpořila, ale nevařila bych dvojí jídlo, netravila bych v obchodě hodiny hledáním jeho věcí apod. My mame jedno dite s dietou ze zdravotních důvodů a je to masakr, dobrovolně bych do toho nikdy nešla. Nehledě na to, ze pro dite ve vývoji jsou tyto „diety“ nebezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8453
12.10.25 16:31

A ve škole funguje jak? Myslím skrz obědy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15482
12.10.25 16:34
@Yasmen píše: Více

Většinou chystám svačiny stejné. A nevidím důvod to kvůli nějakému rozmaru měnit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12895
12.10.25 16:34

Upřímně pochybuju, že dítě rodiny, která mu dá lučinu s rohlíkem, má dostatečně nahrazené bílkoviny z masa. Člověk, který je dostatečně informovaný, jak nahradit maso v tomto věku, by pravděpodobně vyřadil z jídelníčku i rohlíky.
Takže ne, dlouhodobě(déle než pár týdnů) bych nebyla ochotná akceptovat, že nejí maso. U dospělého jedince ano, u dítěte jeho věku ne, dopady na jeho zdravé můžou být dost neblahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24794
12.10.25 16:35
@izabe píše: Více

to je taky dost důležité, školní obědy jsou nanormované přímo pro děti a jejich výživové požadavky, jíst jen přílohy bez masa nebo sladký oběd přece nemůže.. být celý den bez teplého jídla se mi taky nelíbí a denně pak teda kvůli němu vařit doma nebo jak? no nevím, vidím v tom fakt docela dost komplikací… možná ho jen vyděsila „poprava“ toho kohouta, to vidět neměl, zjevně to s jeho dětskou duší dost zamávalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 16:36

@izabe jí často jen přílohy. Mají výběr ze dvou jídel, takže volíme to bezmasé.

• Citovat
  • Upravit
24794
12.10.25 16:38

jen přílohy nebo sladký oběd, na svačinu denně (bílý?) rohlík - nemá už teď nadváhu? to fakt není vůbec dobrý takový jídelníček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13176
12.10.25 16:38

A můžeš sem napsat jídelníček minulého a tohoto týdne, co měli za bezmasá jídla? Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15482
12.10.25 16:39
@Sany80s píše: Více

Naprosto souhlasím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 16:40
@Šmoulice píše: Více

Taky chystám svačiny stejné a šunka v nich není. Nevidím důvod, aby děti měly denně šunku ke svačině, když pak mají maso k obědu. Takže co se týká svačin, není žádná změna.

@Lucy75 popravu neviděl, viděl kohouty bez hlavy a škubání. Ostatní děti to viděly i dříve. Na nikom to následky nezanechalo a všichni maso jedí.

• Citovat
  • Upravit
473
12.10.25 16:40

Moje dítě se zhruba v tomto věku také tak rozhodlo, my jsme s tím neměli problém. Když byl vývar, udělala jsem i trochu zeleninového, jinak my obecně jíme maso málo, tak to pro nikoho nebyl problém. Jíst maso dítě začalo zase až v dospělosti :mavam:

Doporučuji si o vegetariánství něco přečíst. Nutit je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11464
12.10.25 16:43

Nejsem pediatr, ale v osmi mi to přijde hrozně radikální a nebezpečný. Když se tak rozhodne v 15 nebo v 16, je to její volba. Ale vyřadit na základě žádosti maso už v 8, pokud za tím nejsou zdravotní důvody, je zvláštní. A ano, jsem masožrout. Tak když děda zabíjel kohouty, tak to chápu.

Když jsem by dítě a dělali jsme zabíjačky, tak jsem vždy mord Pepíka obrečel. Ale ještě ten den jsem se pak radostně ládoval pečeným a ovarem, jak vidíte, já už byl svině od dětství. Vždy jsem brečel před aktem, při konzumaci pochutin už ne, to už mi bylo dobře.

Příspěvek upraven 12.10.25 v 16:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 16:48

@Lucy75 sladke obědy nejí. Nejí skoro žádné sladké, jen ovoce, nadváhu nemá. Špenátove flíčky
Fazole na kyselo brambory + maso (říká si bez masa) Špagety se syrovými rajčaty
Knedlo vepro zelo (měl bez masa)
Sýrovy nákyp s dušenou zeleninou
Cizrnova kaše s vejcem
Květákový mozeček, brambory
Fazolový guláš
Zeleninová čína, rýžové těstoviny

Velice ráda bych dávala jiné svačiny, ale dávám to, co jí.

• Citovat
  • Upravit
5010
12.10.25 16:55

A to knedlo vepřo zelo měl suché nebo polité tukem? To by mě jen zajímalo, jestli mu nevadí, že se v tom to maso vařilo, peklo a pustilo tam tuk? :think: Vegetarián by podle mého ani toto nejedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová