Dítě chce být vegetarián, respektovat nebo nutit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5240
12.10.25 16:59

Vegetarianstvi, na rozdil od veganstvi, schvaluje i WHO. Za predpokladu, ze dite bude jist bilkoviny z jinych zdroju a nestane se z nej tzv. “prilohovy vegetarian”, tzn. vegetarian zivici se pouze prilohami, protoze maso neji. Takze bych se s nim domluvila, ze ok, nebude jist maso, ale bude jist lusteniny, vejce a mlecne vyrobky. Fajn je i tofu, ale zas aby se z nej nestal hlavni zdroj bilkovin (ono to k tomu trochu svadi, protoze je k jidlu nachystano rychle). Taky bych si nastudovala neco o zeleze a dalsich mikrozivinach, ale vegetarianstvi zas uplna veda neni. Sama jsem 10 let vegetarian byla, znama je vegetarian od sedme tridy zakladky.

Tady to zas bude vypadat, ze co matka, to vyzivovy poradce, ktery peclive dba na tabulky a ma presne rozpocitany prijem makrozivin u kazdeho sveho ditete, ale pak se staci podivat do libovolne diskuze o jidle a clovek rychle zjisti, ze tomu tak neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1446

V osmi letech, nemáš co respektovat. Jsi zodpovědná za jeho vývoj. Naše dcera to taky zkoušela, že nebude jíst maso. V sedmi letech váží 20kilo, tak jsem to zatrhla s tím, že až vyroste ať si jí co chce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Yasmina21 suché. Jen knedlíky a zelí. Ale tak to ji i doma i v době, kdy jedl maso, tak jedl suché knedlíky, maso, zelí.

• Citovat
  • Upravit
15497
12.10.25 17:01
@Pitřice píše: Více

To dneska není moderní … Dnes se musí kolem děcek našlapovat po špičkách a splnit jim každý rozmar … 8)
Nicméně moje děcko to zatím nezkoušelo a myslím si, že to jen tak ani nepřijde. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 17:04

@Pitřice jak jsi donutila jíst maso, když nechtěla? Já to zkoušela vlastně doteď, že buď bude jíst to, co jíme my, nebo má smůlu, ale masa se ani nedotkne, polévky vyvaroveho typu odmítá. Pokud dám do rizota maso, jíst nebude. Čekala jsem, že to bude jen období.

• Citovat
  • Upravit
21902
12.10.25 17:09
@Anonymní píše: Více

Tak zrovna ten vyvar se da propasovat vsude snad. Varila bych v nem lusteniny, ryzi, zeleninove polevky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 17:14

@Eemii vývar nechce. Nevím, jestli chci lhát a vařit vše ve vývaru. Aktuálně odmítá skoro všechny polévky, protože se bojí, že tam bude vývar. Vyvaroveho typu je nejí vůbec, často se mnou vaří a když vidí, co v tom je, tak polévku bez masa sní.

• Citovat
  • Upravit
1799
12.10.25 17:15

Nenutila. Já jsem taky moc maso nejedla. Vegetariánkou jsem se stala ale až ve 13 letech, ve škole jsem jedla oběd i s omáčkou, nějak mi nevadilo, že v to maso leželo, časem se to měnilo, od roku 2018/2019 jsem se stala na 99% veganem a před dvěma lety na 100%. Nikdo v rodině takový není, děda byl řezník, já jsem extrém, mám i své nádobí atd. Možná to má člověk prostě v sobě.

Já ale jedla špatně, 4 roky slušná anorexie na ZŠ (díky šikaně), pak další 4 roky na SŠ a pak po zhroucení 2014… Často jsem jedla brambory a zeleninu, rýži a zeleninovou omáčkou, bílkoviny mi asi chybí hodně…

Proto je dobré třeba zkusit nějakou skupinu, kde jsou maminky dětí, které jedí i vegansky, tam poradí, „jak to dělat správně“.

Přeji hodně štěstí i synovi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11505
12.10.25 17:16
@Šmoulice píše: Více

Třeba je to tím, že u vás nemordujete kohouty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Upřímně, občas jsem o tom přemýšlel, že když bych viděl, jakým způsobem se zachází se zvířatama na jatkách, taky bych se třeba stal vegetariánem, nevím.

Já zas nejím vajíčka, zeleninu, jogurty, luštěniny, sýry, a nikoliv ze zdravotních důvodů, ale prostě proto, že mi to nechutná.

V srpnu jsem byl na koncertu Bryana Adamse a druhý den jsem si o něm něco studoval a on je vegatarián od roku 1986 a od roku 2007 nebo 2009 je vegan. Paul McCartney je taky vegetarián, Steve Vai, slavný kytarista, je vegan. Podle mě stačí, když to člověk omezí. Když sníme za život třeba 80 prasátek, tak pokud někdo nechce, aby kvůli němu umírala zvířátka, i redukce na desetinu je úspěch, když si dám dvakrát do roka řízek místo dvakrát do měsíce.

Příspěvek upraven 12.10.25 v 17:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
12.10.25 17:17

Když mu budeš lhát, může Ti pak přestat věřit, já také na 100% nevěřím svojí matce, protože mi v dětství lhala (nejednalo se o jídlo) a ohledně veganství se dost ujišťuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
12.10.25 17:19
@Ploskutáček píše: Více
:palec: :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11505
12.10.25 17:21

Já jako dítě maso taky moc nejedl. Vždy jsem ho vyžvejkal a vyplivl, nějak mi nešlo polykat. Vím, že jsem jedl jen knedlík a omáčky, maso jsem vynechával, zlomilo se to až možná v 10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
12.10.25 17:22

A dítě dosud nevědělo, odkud maso pochází?

• Citovat
  • Upravit
42079
12.10.25 17:22

Dcera je vegetarián od 11 let. Sežeň si o tom nějaké informace a domluv se s ním, že musí zvýšit množství bílkovin - takže vejce, tvarohy, tvrdý sýr. Koupit nějaké minerály se železem.
Nevzal by na milost alespoň ryby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42079
12.10.25 17:25
@Velryba černá píše: Více

Já byla dobu vegetarián - stačila návštěva masokombinátu a bylo.
A je sakra rozdíl vědět a vidět - doteď si pamatuju hrůzu, když děda zabíjel kuřata, vždycky ho hodil kus od sebe a ona mávala křídly. Z toho jsem měla noční můry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová